Apunt Menorca 'Big bad wolves', d'A. Keshales i N. Papushado - Apunt, la guia de Menorca

‘Big bad wolves’, d’A. Keshales i N. Papushado

L’experiència d’Aharon Keshales i Navot Papushado en la direcció de llargmetratges és més tost curta, però l’adornen dos condicionants de calat: d’una banda, haver rodat la considerada com a primera pel·lícula de terror israeliana –la seva òpera prima, Kalevet (2010)- i, d’altra, comptar amb el suport explícit de Quentin Tarantino qui, públicament, ha qualificat Big bad wolves com la millor pel·lícula de 2013.

Els dies 12 i 13 de novembre tindrem ocasió de veure aquesta estranya i impactant mescla de gèneres al Cineclub de Maó. I és que en Big bad wolves s’entrecreuen, amb extraordinari equilibri, tocs de comèdia negra, de drama i de thriller. Emulsionar tots aquests ingredients amb èxit és, sens dubte, una feina que s’ha de reconèixer. I més si es fa intercalant una descarnada i mordaç crítica contra el Govern i la policia israeliana.

El punt de partida és l’aparició del cadàver d’una filleta i la posada en llibertat del principal sospitós. El desenvolupament de la trama, a estones sòrdida i macabra, es construirà a partir de la interacció de tres personatges: el pare de la víctima, cegat per les ganes de venjança, un policia amb mètodes poc ortodoxes i un professor de religió sobre qui recau la presumpció de culpabilitat.

Big bad wolves recorda molt a pel·lícules recents com Prisoners (Denis Villeneuve, 2013) i Jagten (Thomas Vinterberg, 2012), amb les quals comparteix un controvertit debat sobre la violència. Navot Papushado, un dels directors, diu en declaracions a El País: “La violència mai arregla els problemes. Moralment aquest era el nostre motor. Vivim en un país molt violent i consideràvem que havíem de contar alguna cosa. Sé que juguem amb el públic, perquè dubta si el torturat és culpable o no i crec que el final provocarà encara més debat. Hem anat massa lluny amb la violència a Israel. És temps d’aturar i preguntar-nos cap on anem”.

_____
BIG BAD WOLVES. Israel. 2014
Direcció i guió: Aharon Keshales i Navot Papushado. Intèrprets: Tzchi Grad, Lior Ashkenazi, Rotem Keinan, Doval’e Glickman
_____