Apunt Menorca 'Blade Runner' enceta el cicle 'Cinema i arquitectura'

‘Blade Runner’ enceta el cicle ‘Cinema i arquitectura’

La Demarcació de Menorca del Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears inicia el proper dimarts, 23 de febrer, el cicle ‘Cinema i arquitectura’ i ho fa amb un dels títols de ciència-ficció més influents de la història del setè art: Blade Runner (1982). La projecció tindrà lloc a les 20.30 hores als Cinemes OCIMAX de Maó.

Protagonitzada per Harrison Ford, Rutger Hauer i Sean Young, la pel·lícula descriu un futur en què els homes són capaços de crear robots físicament idèntics als humans, amb més agilitat i força física, però mancats de sentiments. Són els replicants, criatures fabricades mitjançant enginyeria genètica amb l’objectiu de ser usades com a esclaves en les colònies estel·lars. Hi ha, però, un cap per lligar, i és que la seva intel·ligència els durà a desenvolupar la part emocional.

El conflicte es desencadena quan un grup de replicants fugitius, liderats per Roy Batty, es revolta a la Terra, on tenen prohibida la seva estada, per assolir els mateixos drets i deures que els humans. No volen ser màquines; volen ser lliures per decidir què fer amb la seva vida. Per tractar d’aturar la rebel·lió, es contacta amb Deckard, un antic membre de la patrulla policial creada anys enrere per eliminar els replicants indisciplinats: els blade runner.

L’evolució d’aquest personatge, interpretat per Ford, és una de les claus d’aquesta obra del gènere cyberpunk, molt pròxima als postulats de la novel·la negra que van popularitzar mestres com Dashiell Hammet o Raymond Chandler, entre els quals destaquen convencions com la dona fatal, la narració en primera persona, la perspectiva moral de l’heroi o la fotografia fosca i d’ombres. La banda sonora composta per Vangelis reforça l’estranya, tot i que ben resolta, associació entre una atmosfera futurista i uns elements narratius propis d’un gènere clàssic com el cinema negre.

Blade Runner, el llargmetratge més notori dels dirigits per Ridley Scott, abasta temes com la filosofia de la religió i les implicacions ètiques que comporta el domini de l’enginyeria genètica. De fet, l’adaptació cinematogràfica de la novel·la Somien els androides amb ovelles elèctriques?, de Philip K. Dick, va tan lluny com per obligar l’audiència a reavaluar què significa ser un ésser humà.

Blade Runner serà la primer de les deu pel·lícules que es projectaran als cinemes OCIMAX dintre del cicle ‘Cinema i arquitectura’. Els altres títols són: Aalto: Villa Mairea (8 de març), Mon oncle (22 de març), Kahn: my architect (5 d’abril), El hombre de al lado (19/04), Ando. La casa Koshino (20 de setembre), Utzon: Sidney (4 d’octubre), El vientre del arquitecto (25 d’octubre), Barragán: Casa Estudio (8 de novembre) i Edward Scissorshands (22 de novembre).