Apunt Menorca 'Carmina y amén', un aperitiu del Mèdit 7

‘Carmina i amén’, un aperitiu del Mèdit 7

La setmana (pre)Mèdit és, sens dubte, la millor carta de presentació de la setena edició del Festival de Cinema Mediterrani de Menorca – Mèdit, que tindrà lloc a Ciutadella del 20 al 25 de juliol. A les projeccions de pel·lícules franceses a la sala polivalent Albert Camus i als hotels Can Faustino, Ses Sucreres i Jardí de ses Bruixes -pitgeu aquí per conèixer-ne els detalls- se suma ara una nova activitat: la projecció de Carmina y amén (Paco León, 2014) en el Pla des Rector de Sant Lluís i amb la presència de l’actriu Yolanda Ramos.

La cita és possible gràcies al Ciclo Gas Natural Fenosa de Cine Itinerante, una iniciativa de Gas Natural Fenosa i l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España, que per segon any consecutiu col·labora amb Mèdit, el Festival de Cinema Mediterrani de Menorca. Aquesta ruta de cinema itinerant pretén, en el seu tercer any, apropar a poblacions de tot el territori, en pantalla gran, espais oberts i de forma gratuïta, les millors pel·lícules del cinema espanyol.

Els León tornen carregats de munició després de l’èxit de Carmina o revienta (2012), l’òpera prima de l’actor i realitzador andalús Pacó León. També aquí el pes de la trama recau en Carmina Barrios, la cap de família, que una vegada més trobarà en la seva filla, María León, el contrapunt perfecte per fer de Carmina y amén una de les millors comèdies del cinema espanyol dels darrers temps.

I sí, reconeixem que no és una comèdia a l’ús, que té un sentit de l’humor bastant singular, de vegades escabrós i d’altres amarg, però amb la quantitat d’acidesa i intel·ligència suficients per fer-la única –impossible escriure aquest adjectiu i no pensar en la presentació que en fa León de la seva mare: “única, grande y libre”. No és sa fer-se uns riures amb associacions d’idees com aquesta?-.

Perquè sí, necessitem riure i necessitem alguna descàrrega que ens faci obrir els ulls. I això és el que fa Paco León. Ni renuncia a l’humor, ni renuncia a mostrar-nos les misèries. I per fer-ho ha trobat l’aliada perfecta, la seva mare, que aquesta vegada haurà de convèncer la seva filla Maria per amagar durant dos dies la mort del seu pare i així cobrar una paga extraordinària.

Paco León es mou com pocs en aquest joc de miralls entre realitat i ficció. Ja va demostrar sentir-s’hi còmode en la primera i més experimental Carmina o revienta. Ara, perfecciona aquest llenguatge tan seu en la pel·lícula que, assegura, tanca el “díptic” sobre la seva mare. En principi no en vindran més –“la idea era tancar un díptic i es va elegir el títol amb aquest ‘amén’ tan conclusiu perquè quedés clar i no comencés una saga”, explicava León al Festival de Màlaga-, però estarem expectants perquè, sigui el que sigui que faci, segur que se’n parlarà.

_____
CAMINA Y AMÉN – ESP. 2014
Direcció i guió: Paco León. Intèrprets: Carmina Barrios, María León, Paco Casaus, Yolanda Ramos.
_____