Apunt Menorca Catalina Quintana explica el paper de la dona en la prehistòria

Catalina Quintana explica el paper de les dones en l’època talaiòtica

Catalina Quintana s’ha passat anys i anys rondant pel soterrani del Museu de Menorca. Ara, gràcies a les obres que s’hi duen a terme, aconseguirà sortir de nou a la llum i explicar la seva història, i la de Menorca, als més petits.

Nascuda el 1830 a Ciutadella, aquesta reputada i intrèpida arqueòloga, familiar de Joana de Vigo, aprofitarà la visita dels més joves al Museu de Menorca per contar les grans aventures i peripècies viscudes. Així, a través del seu relat, els fillets i filletes coneixeran no només la història local, sinó també algunes de les troballes i descobriments més importants dels realitzats a l’illa. Per escenificar-ho, la singular arqueòloga comptarà amb els millors materials: els objectes del fons museístic.

Aquest viatge en el temps es vehicularà també a través de visites guiades a l’exposició L’illa dels talaiots i de tallers didàctics. El d’aquesta setmana se centrarà en les dones talaiòtiques. Els més petits aprendran coses com, per exemple, que eren elles les encarregades d’entrenar els seus fillets en l’art de la fona i s’iniciaran en l’elaboració de peces de ceràmica a partir de la reproducció d’una de les obres de l’exposició. Amb tot, el taller els servirà per entendre les claus de la vida a la prehistòria recent, reflexionar sobre les diferències entre les tasques que realitzaven els homes i les dones i analitzar el concepte d’estereotips associats al gènere.

El personatge de Catalina Quintana ha estat ideat pel Museu de Menorca amb la col·laboració del dissenyador i artista Hombrelopez i l’empresa de serveis socioeducatius Sa Xaranga. S’ha fet coincidir la biografia del personatge amb episodis històrics per fer el viatge en el temps d’una forma lúdica però al mateix temps rigorosa. La creació del vestuari i l’atrezzo ha anat a càrrec de l’artesana tèxtil Mireia Costa.