Apunt Menorca 'Fins aquí', retrospectiva de Francesc Calvet - Apunt Menorca

Ciutadella abraça l’art de Francesc Calvet

Ciutadella abraça l’art de Francesc Calvet

Darrers dies per visitar l’exposició retrospectiva de Francesc Calvet (Barcelona, 1947 – Es Castell, 2004) a la Sala Municipal El Roser. La mostra, comissariada per la historiadora de l’art Cristina Andreu, relata la trajectòria artística i personal de l’artista i escultor català a través de més d’un centenar d’obres datades entre els anys 1966 i 2004.

“No crec que l’art pugui canviar estructures socials ni intel·lectuals, però sí crec que pot ajudar a un lent procés evolutiu en la formació de les persones”. Amb aquesta sentència de l’artista estampada a l’entrada de l’exposició, s’inicia el recorregut per tres espais diferents.

El primer reuneix la pintura socials dels anys seixanta i setanta i les teles surrealistes que Calvet va crear fins a principis dels anys noranta. El segon agrupa l’obra matèrica i abstracta de finals dels noranta i una selecció de les il·lustracions que va fer per al llibre Abissínia, en homenatge al dibuixant Marino Benejam, així com una mostra de petites escultures fetes amb materials de deixalla i les seves darreres creacions pictòriques de principis del segle XXI que mantenen trets del figurativisme, el collage i l’expressionisme abstracte. L’itinerari es tanca amb l’obra que Calvet va deixar inacabada al seu estudi després de la seva mort.

També s’hi poden veure deu plafons que expliquen la vinculació de Calvet amb la docència, la il·lustració, l’activisme social i dues de les seves passions al marge de la pintura: la música i la literatura. A més, es mostren les reproduccions a escala de les dues escultures de gran format que Calvet va dedicar a l’astre Sol i que va regalar al poble de Es Castell

Biografia 

Francesc Calvet, pintor, escultor, professor de dibuix i pintura, i activista cultural, va crear la major part de la seva obra a Menorca. Al llarg de la seva carrera, va fer 31 exposicions individuals i va participar en 57 exposicions col·lectives. Les seves obres s’han exhibit a Menorca, Mallorca, Eivissa, Barcelona, Madrid, Basilea, Frankfurt i Nova York, entre altres indrets.

A més de la pintura i l’escultura, Calvet també va conrear el cartellisme, la il·lustració i l’escenografia. Va col·laborar en recitals de poesia i teatre, va idear i organitzar l’Encontre de Poetes dels Països Catalans a Es Castell i va coordinar un cicle de conferències sobre comunicació i societat, organitzat per l’Institut Menorquí d’Estudis (IME).

En el seu vessant acadèmic, va fundar el taller d’art Xoc a Maó i va dirigir l’Aula de Dibuix i Pintura de l’Ateneu Municipal des Castell.