Apunt Menorca 'De Chiesa a Ramon Cavaller', un itinerari pel gènere costumista

‘De Chiesa a Ramon Cavaller’, un itinerari pel gènere costumista

Dissabte 14 de novembre, a les 12 hores, tindrà lloc al Centre d’Art i d’Història Hernández Sanz la inauguració de ‘De Chiesa a Ramon Cavaller’, una exposició que fa un repàs a la pintura costumista, un gènere pictòric d’èxit a Menorca, que perviu des del segle XVIII fins els nostres dies, representada per l’obra de Ramon Cavaller (Ciutadella, 1939).

El gènere costumista, caracteritzat per representar escenes quotidianes del poble, sorgeix amb força durant el segle XVIII a Menorca i té en Giuseppe Chiesa el seu principal precursor. Al llarg de la història no es deixa de conrear aquest tipus de pintura popular i arriba fins els nostres dies, com ho testimonia l’obra del menorquí Ramon Cavaller.

L’exposició fa un viatge a través de la història centrat en el gènere i en la seva evolució segons la visió personal de diferents artistes menorquins, des dels seus orígens amb l’obra de Chiesa, fins les aquarel·les de Cavaller, passant per obres de Calbó, Schranz, Hernández Sanz, Alejandre o Hernández Mora.

Es proposa un complet discurs expositiu per la història de la pintura menorquina que conclou amb un suggestiu diàleg entre obres d’antics artistes amb l’obra d’un artista actual com és Ramon Cavaller. Un recorregut que té com a denominador comú l’interès pel gènere costumista.

Componen la mostra peces d’alt valor artístic i patrimonial del propi fons del museu de ca n’Oliver juntament amb obres provinents de col·leccions privades del tot inèdites pel públic.

‘De Chiesa a Ramon Cavaller’ es completarà amb una sèrie d’activitats complementàries com una màster class dirigida a joves alumnes d’art, conduïda per l’artista Ramon Cavaller, o conferències especialitzades en la temàtica de l’exposició. 

Es tracta de la primera exposició temporal de producció pròpia del recent inaugurat Centre d’Art i d’Història Hernández Sanz. L’Ajuntament de Maó i el Consell de Menorca han organitzat aquesta mostra, comissariada per Ma. Ángeles Hernández, arxivera municipal, i Àngela Vallés, historiadora de l’art i gestora cultural. La direcció artística i tècnica ha anat a càrrec d’HombreLópez.