Apunt Menorca Francesc Torres mostra una boníssima raó per fer art

Francesc Torres mostra una boníssima raó per fer art

“No facis art sempre i quan no tinguis una boníssima raó”. Títol esclaridor i tota una declaració d’intencions per a la proposta que l’artista visual Francesc Torres (Barcelona, 1948) condueix en el marc de la nova temporada de Talleres Islados. Mongofre és espai privilegiat d’un seminari que pretén explorar les relacions entre la història i la seva representació. Un taller que tindrà lloc entre els dies 18 i 21 de juny.

Veu autoritzada i reconegut sobretot per ser pioner en el llenguatge de les videoinstal·lacions, Torres és comissari i assagista en diverses publicacions i diaris i ha sigut president de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya. Les seves creacions es mouen entre el camp conceptual, filosòfic i de la reflexió sociològica. La proposta que impartirà passa pel paper de la memòria com història civil confrontada amb la història institucional, així com la lectura ideològica de l’art quan no fa res més que anunciar-se la fi de les ideologies i la fricció de totes aquestes qüestions quan entren en contacte amb el món de l’art oficial en la seva faceta postideològica, neocapitalista d’una economia de mercat especulatiu.

El taller comença amb una introducció consistent en una anàlisi comportamental, biològic i antropològic de l’art per intentar explicar la resiliència en el temps d’aquest instrument amb el qual duim gairebé 40.000 anys explorant el món, reduint-ho al terreny del més simbòlic per assimilar-ho i controlar-ho. Una necessitat, segons senyala el català, generada per la por.

Francesc Torres ha viscut a París, Estats Units o Berlín. Ha exposat al Whitney Museum of American Art (NY), al Museum of Modern Art (NY), a Los Angeles Museum of Contemporary Art, a la Nationalgalerie (Berlin), al Stedelijk Museum (Amsterdam), al Massachusetts Institute of Technology, al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), al Museo Guggenheim (Bilbao), a la Fundació Joan Miró… És Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya i recentment ha ocupat la Càtedra de Cultura i Civilització Espanyola al Centre Rei Juan Carlos I d’Espanya de la Universitat de Nova York.

Us animem a participar en una proposta de luxe per gaudir de l’art des d’una vessant més profunda.