Apunt Menorca 'Geografies del vent', el nou poemari de Pere Gomila

‘Geografies del vent’, el nou poemari de Pere Gomila

Després de quinze anys de silenci, el poeta Pere Gomila (Alaior, 1954) publica un nou poemari. Ho fa amb l’editorial menorquina Arrela i sota el títol Geografies del vent. L’escriptor autodidacte ha recuperat la veu per reafirmar el seu amor per la terra i per la llengua, els dos eixos sobre els quals ha pivotat sempre la seva obra. Aquest dissabte estarà a la Biblioteca Pública d’Alaior, convidat pel grup de lectura.

Des del seu primer llibre, Regió afòtica (1978), fins ara la producció literària de Gomila, un dels noms més destacats de la poesia menorquina contemporània, ha pecat d’intermitència però no de compromís. “Menorca és l’embolcall indestriable des d’on l’autor reflexiona sobre l’amistat, l’amor, l’edat, la infantesa, els records, la mort o la cultura. I també, evidentment, sobre el paisatge, que Gomila reclama i reivindica amb mestratge”, expliquen els editors.

Amb la publicació dels 57 poemes que conformen Geografies del vent, Editorial Arrela ha aconseguit materialitzar de nou l’essència de l’autor alaiorenc, del que és com a individu i del que vol ser com a part de la col·lectivitat, i projectar-la donant recorregut a la seva veu.

Pere Gomila ha publicat quatre llibres de poesia i també poemes esparsos en revistes especialitzades, obres de conjunt i diversos mitjans. La seva primera obra, Regió afòtica, va veure la llum quan complia els 24 anys. Després vingueren Cristall (1984), Els colors de l’edat (1992) i Tannkas (2000). La seva implicació en iniciatives de caire cultural com el festival poètic Illanvers, del qual n’és organitzador des del 2004, confirmen la definició que alguns en fan d’ell com a “activista de la cultura menorquina”. És membre de l’Institut Menorquí d’Estudis.