Apunt Menorca 'Ivànov, ja no hi ha mosques' es representa a Menorca

‘Ivànov, ja no hi ha mosques’ es representa a Maó i Ciutadella

El Somni Produccions duu a Menorca l’obra Ivànov, ja no hi ha mosques, adaptada de l’original d’Anton Txèkhov (1860-1904) per Sergi Baos, qui també assumeix les tasques de direcció. El paper principal d’aquest drama esmolat i torbador recau en el ciutadellenc Rodo Gener. El repartiment el completen Xim Vidal, Alícia Garau, Miquel Àngel Torrens, Marga López, Pedro Mas i Neus Cortès.

Ivànov (1887) és la primera peça teatral llarga escrita per Txèkhov –comptava només amb 27 anys quan la va publicar per encàrrec d’un empresari-. Tot i que no es troba entre les considerades grans obres del dramaturg rus –a saber: La gavina (1896), Oncle Vània (1897), Les tres germanes (1901) i El jardí dels cirerers (1904)-, Ivanov s’ha revelat amb el pas dels anys com una obra universal, un text que transcendeix l’època en què va ser creat i que accepta una lectura contemporània. I més ara, en un món en crisi.

“Ivanov és el reflex d’una societat decadent que s’acaba. La fi d’una era. Potser la història es repeteix, i avui tots som Ivànov’, expliquen des de la companyia teatral El Somni Produccions. Abans ens han presentat el protagonista, Nikolai Alexèievitx Ivànov, com “un home enfadat, abatut, que no troba sentit a la vida”, un deprimit crònic que “no estima la seva dona ni la seva amant, ni gaudeix ja de la companyia dels seus amics”. I un avís: “El tedi, el cansament, la desesperança i l’angúnia podern dur Ivànov a l’extrem”.

Sergi Baos ha concebut un espectacle per ser representat en un immoble amb quatre espais clarament diferenciats –jardí, sala, despatx i terrassa- on es desenvoluparien els quatre actes de què es composa l’obra de Txèkhov. No hi ha escenografia, ni tampoc disseny de llums, sinó que s’aprofiten els elements i il·luminació propis de l’edifici en qüestió. En aquest cas, el Casino Mahonés i l’Ajuntament de Ciutadella.