Apunt Menorca José A. Luque presenta el llibre 'El cine negro español'

José A. Luque presenta el llibre ‘El cine negro español’

La llibreria vaDllibres acollirà aquest dissabte, a les 19 hores, la presentació del llibre El cine negro español de José Antonio Luque Carreras. Publicat per l’editorial T&B Editores, aquest llibre és el primer que tracta sobre el cinema negre espanyol des dels anys 40, ja que fins ara s’ha escrit molt sobre aquest gènere cinematogràfic en la seva època daurada, entre 1950 i 1965. L’obra que aquest dissabte es presenta a Ciutadella vol demostrar que, en realitat, les fronteres del noir van molt més enllà dels Estats Units -on aquest tipus de cinema sempre ha tingut molta tradició- i arriba fins a la vella Europa, amb el polar francès, el krimi alemany o el cinema negre español, cada un amb les seves particularitats.

El llibre està dividit en dues parts. En la primera Luque analitza el gènere prenent com a punt de partida les pel·lícules dels anys 40 que, més o menys, s’aproximen a les convencions del gènere, amb títols com Los ladrones somos gente honrada (1941) dirigida pel pioner Ignacio F. Iquino, fins a arribar a la cinematografia més actual amb El cuerpo (Oriol Paulo) o Grupo 7 (Alberto Rodríguez), ambdues estrenades el 2012.

En la segona part del llibre trobem, per ordre alfabètic, prop de 500 fitxes tècniques, arguments i comentaris de totes les pel·lícules que s’han anat citant al llarg de la part anterior.

José Antonio Luque Carreras (Maó, 1980) és llicenciat en Filologia Hispànica i diplomat en Estudis Avançats en Literatura Espanyola Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialitzat en narrativa de postguerra, sobretot en l’obra de Juan Marsé i Juan García Hortelano, va començar a interessar-se pel cinema a partir d’una investigació sobre la cultura i la literatura espanyola dels anys 50. Actualment és professor de llengua i literatura i codirigeix i presenta, des de fa quatre anys, el cicle Cine Negro: los grandes olvidados, que cada mes se celebra a l’Ateneu de Maó.

La presentació a vaDllibres anirà a càrrec de la professora Carmen Fernández.