Apunt Menorca 'Neandertals a Catalunya' arriba a Menorca - Apunt Menorca

La mostra ‘Neandertals a Catalunya’ arriba a Menorca

El proper dilluns s’inaugurarà a la sala d’exposicions temporals del Centre d’Art Hernández Sanz la mostra Neandertals a Catalunya, organitzada per la Universitat de Barcelona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya, que l’any passat es va presentar al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Es tracta d’una exposició temporal, la primera que acollirà el nou centre cultural, que proposa als visitants nou interrogants amb l’objectiu de centrar una síntesi del coneixement actual dels neandertals.

Sintèticament i en un format eminentment gràfic planteja les següents qüestions:

– Cóm hem arribat fins aquí? El camí de la evolució.
– Qui són els neandertals?
– Com es van descobrir?
– On es troben fòssils de neandertal a Catalunya?
– On es localitzen jaciments neandertals a Catalunya?
– Què menjaven?
– Quines creences tenien?
– En quin entorn van viure?
– Han desaparegut els neandertals?

L’exposició acompanya els visitants per un viatge als principals jaciments gràcies a un audiovisual, de 12 minuts de durada, que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors. Quatre clips de presentació dels importants jaciments de l’abric Romaní, coves de Serinyà, de la roca dels bous i de la cova del gegant ens introduiran a les peculiaritats d’aquests singulars emplaçaments.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha complementat els elements gràfics i audiovisuals amb  material de les seves col·leccions, tot mostrant la mandíbula d’un adult de la cova del gegant (dipòsit de l’ajuntament de Sitges), rèpliques de restes cranials preneandertals i neandertals de Banyoles, Talteüll i Llemosí, indústria lítica de la cova del gegant de Sitges i indústria lítica de l’abric Romaní de Capellades.