Apunt Menorca 'La veu narradora' de Belén Gopegui arriba a Menorca

‘La veu narradora’ de Belén Gopegui arriba a Menorca

Belén Gopegui (Madrid, 1963) és la nova convidada de Talleres Islados. L’autora de La escala de los mapas (Anagrama, 1993) impartirà els dies 23 i 24 de maig un taller sota el títol ‘La veu narradora’, en què tractarà de respondre les següents preguntes: “Diuen que no hi ha històries sinó algú que ens explica una història. Qui ens l’explica? Per què? És una veu de dona, d’home, és una criatura diferent? Existeix o pot arribar a existir la tercera persona omniscient? Com buscar-la? On troba la seva força, el seu to, el seu tremolor, on la seva legitimitat?”.

Un dia abans, divendres 22, estarà a la Biblioteca Pública de Sant Lluís on abordarà aquestes i altres qüestions en una conversa amb tots els assistents. Aquest acte, obert a tothom, és possible gràcies a l’acord de col·laboració existent entre Talleres Islados i la Xarxa de Biblioteques de Menorca.

Gopegui, que aquests dies presenta la seva darrera novel·la El comité de la noche (Penguin Random House, 2014), avança que l’estada a Menorca servirà per pensar “en comú” sobre les veus que narren, assajar l’escriptura d’algunes i llegir-ne i comentar-ne d’altres ja que “qui escriu és també un conjunt de veus relacionades entre si que reviuen en cada lectura”.

L’escriptora madrilenya, poc amant dels focus, ha cultivat també altres gèneres com l’article, l’assaig i el guió cinematogràfic. Sobre el procés d’escriure afirma que “s’assembla a pintar alguna cosa per saber com és, amb l’aparent contradicció que implica: vols contar, o pintar, una cosa determinada i, a la vegada, esperes durant el procés saber millor què és el que vols pintar o contar”.

Entre les seves obres de narrativa, a més de La escala de los mapas y El comité de la noche, es compten títols com Tocarnos la cara (1995), La conquista del aire (1998), Lo real (2001), El lado frío de la almohada (2004), El padre de Blancanieves (2007), Deseo de ser punk (2009) i Acceso no autorizado (2011). Rompiendo algo (2014) reuneix una selecció dels seus articles i assajos.

Per assistir a les jornades amb Belén Gopegui és imprescindible inscriure’s. El preu és de 130 euros (els usuaris de la Xarxa de Biblioteques de Menorca i amics de Talleres Islados tenen un 10% de descompte).