Apunt Menorca L'Ateneu de Maó programa un cicle de jornades filosòfiques

L’Ateneu de Maó programa un cicle de jornades filosòfiques

La conferència que el president de la Fundació Cultura de Paz i ex director general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, va pronunciar el passat 9 d’octubre sobre ‘El paper crucial de l’educació superior en la nova era’ va donar el tret de sortida al nou any acadèmic de l’Ateneu de Maó, que incorpora com a interessant novetat la celebració d’un cicle de jornades filosòfiques.

La presentació que en fa l’Ateneu de Maó ens dóna algunes claus del cicle que es va estrenar l’1 d’octubre. En reproduïm la introducció: “Davant la situació present de crisi i de canvis històrics, molts es pregunten on són els filòsofs i quines haurien de ser les respostes des del pensament. Sembla que hi ha un desencaixament entre l’acceleració dels esdeveniments i la possibilitat de pensar-los, de dir-hi alguna cosa que diagnostiqui, orienti i articuli el sentit que s’ha trencat. Però, realment no estem pensant? En aquestes jornades proposem apropar-nos al pensament com una disposició que ens posa en una relació d’escolta amb el món. Pensar no és només produir teoria. És exposar-se: afectar i deixar-se afectar. Com fer-ho?”

El programa de les jornades filosòfiques inclou quatre sessions al llarg del mes d’octubre. Preneu nota:

Dijous, 1 d’octubre
Hora: 20 h.
Tema: ‘Pensar és comprometre’s’.
Ponent: Marina Garcés, professora de la Universitat de Saragossa i autora del llibre En las prisiones de lo possible, un mundo común.

Tema: ‘Aprendre a escoltar, aprendre a filosofar’
Ponent: Francesc Casadesús, professor de filosofia grega de la Universitat de les Illes Balears i president de la Societat Ibèrica de Filosofia Grega.

Divendres, 2 d’octubre
Hora: 20 h.
Tema: ‘Filosofia i voler viure’
Ponent: Santiago López Petit, químic i filòsof que ha investigat sobre l’origen de la vida i ha estat professor de filosofia contemporània de la UIB. És, a més, autor dels llibres Entre el ser y el poder, Horror vacui, El infinito y la nada, La mobilitzación global o Amar y pensar.

Dijous 15 d’octubre
Hora: 20 h.
Tema: ‘Filosofia inacabada’
Ponent: Marina Garcés, professora de la Universitat de Saragossa i autora del llibre En las prisiones de lo possible, un mundo común.

Divendres 16 d’octubre
Hora: 20 h.
Tema: ‘Filosofia i comunicació’
Ponents: Emili Manzano i Albert Lladó. Manzano va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona i va iniciar la seva tasca periodística col·laborant com a crític literari a Diario de Mallorca, La Vanguardia, ABC o El País. És autor del llibre de ficció Pinyols d’aubercoc. Per la seva banda, Lladó es llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, té un postgrau de Periodisme de Proximitat i un màster en Estudis Comparats de Literatura, Art i Pensament. En l’actualitat és coordinador de la secció de Cultura de lavanguardia.com.