Apunt Menorca L'IME reedita 'Oro y escorias', de Ruiz i Pablo - Apunt Menorca

L’IME reedita ‘Oro y escorias’, d’Àngel Ruiz i Pablo

Una de les línies de feina marcades pel Consell de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis per celebrar el cent cinquantè aniversari del naixement de l’escriptor Àngel Ruiz i Pablo (Es Castell, 1865 – Barcelona, 1927) entroncava directament amb el món editorial. Entre les accions dissenyades per commemorar aquesta efemèride hi havia l’edició de l’obra inèdita Memorias de un perro i la reedició de Oro y escorias, llibre publicat per primer cop el 1893.

El dia 22 d’abril veurà la llum aquest segon títol en un acte públic a l’Ajuntament des Castell. Hi seran presents el batle Lluís Camps, la consellera de Cultura, Maruja Baíllo, la presidenta de l’IME, Josefina Salord, i el professor de l’IES Cap de Llevant, Xavier Martín Martínez, qui n’ha assumit l’edició. Sis dies després, el 28 d’abril, l’acte es repetirà a la Biblioteca Pública de Maó.

Entre ambdós actes, el Museu de Menorca acollirà un recital poètic al voltant de l’obra de l’escriptor des Castell. Serà dissabte 25 d’abril, a partir de les 12 hores. Hi participaran els clubs de lectura d’Alaior i l’Ateneu de Maó, que llegiran un poema de Ruiz i Pablo. Tot seguit, s’oferirà un recital de poesia antiga a càrrec de Maria Antonietta Mugianu, acompanyada per Alexander Hopkins a la guitarra barroca i Elena Arementeros a l’arpa. En acabar hi haurà una petita degustació de productes menorquins.

2015, Any Àngel Ruiz i Pablo

El 1865 naixia as Castell Àngel Ruiz i Pablo, un dels escriptors més rellevants de les lletres menorquines de principi del segle XX. Ara, cent cinquanta anys després, el Consell i els ajuntaments de Menorca li reten homenatge amb la declaració del 2015 com a Any Àngel Ruiz i Pablo. L’objectiu darrer d’aquesta iniciativa cultural no és altre que difondre la seva extensa obra, que abasta els gèneres de la novel·la, l’assaig i la poesia, entre les noves generacions.

Així, al llarg d’aquest any s’estan programant diferents activitats relacionades amb la recuperació de la producció literària de Ruiz i Pablo. Entre elles destaquen la representació al gener de L’amo en Xec de s’Ullastrar, adaptació al teatre de la novel·leta costumista Viatge tràgic de l’amo en Xec de s’Uastrà, al Teatre Principal de Maó, la Sala Multifuncional des Mercadal i el Casino 17 de Gener; l’edició de les obres Memorias de un perro y Oro y escorias; l’organització de rutes literàries i conferències per conèixer millor la vida i l’obra d’aquest fill il·lustre des Castell.

A l’espera que es vagin confirmant noves dates, l’IME ha fixat per al mes de desembre la celebració d’unes jornades d’estudi que han de servir per revisar el conjunt de la seva obra des d’una visió actual i a partir del fons inèdit amb documents de l’autor que ha cedit el seu nét Joan Ruiz Fernández. Tot i que la cita encara queda una mica enfora, ja s’han confirmat les ponències de Pere Gomila, Xavier Martín, Josep M. Quintana, Miquel Pons-Portella, Diego Dubón i Josefina Salord.

Al marge del calendari d’activitats, el Consell de Menorca ha convocat el Premi de Narrativa Juvenil Àngel Ruiz i Pablo, mentre que l’Ajuntament des Castell ha publicat el Premi de Conte i Narració Curta Àngel Ruiz i Pablo.

A més, l’administració insular ha distribuït una unitat didàctica entre els centres educatius a fi de difondre la seva obra i treballar diferents aspectes de la llengua i la literatura catalana i castellana i preveu reeditar mig miler d’exemplars del còmic de Diego Ibáñez Viatge tràgic de l’amo en Xec de s’Ullastrar per destinar-los a col·legis i biblioteques.

Uns apunts sobre la seva vida

Àngel Ruiz i Pablo és una figura destacada de la literatura menorquina. Després de viure as Castell, Maó i Ciutadella, va haver de marxar a Barcelona el 1911 per motius econòmics. Allà va formar part de la redacció de La Vanguardia i fou propulsor dels Jocs Florals del 1919.

Va ser un autor associat al moviment Modernista -amb ell, Menorca s’incorpora al moviment de ressorgiment cultural anomenat Renaixença- i cultivava tant la llengua catalana com la castellana. La seva obra de creació castellana, molt abundant per raons de professionalització, peca de tenir una qualitat desigual. La producció literària en català se situa, majoritàriament, dins el corrent costumista. N’és un exemple El viatge tràgic de l’amo en Xec de s’Uastrà, considerada pel crítics com l’obreta més aconseguida de tota la seva producció.

Àngel Ruiz i Pablo fou un gran representant de la producció narrativa costumista, i arrel d’això, és considerat un dels millors exponents de les lletres catalanes a Menorca de principis del segle XX.