Apunt Menorca L'OCIM commemora el centenari d'El Amor Brujo

L’OCIM commemora el centenari d’El Amor Brujo

Els festivals de música de Ciutadella i Maó encaren aquesta setmana la recta final amb el tradicional concert de l’OCIM (Orquestra de Cambra Illa de Menorca) que, en aquesta ocasió, es concep com un homenatge a la figura de Manuel de Falla (1876-1946) amb motiu del centenari de la primera versió de la seva obra mestra, El amor brujo (1915). El programa, centrat en la música del segle XX, també inclourà peces de Claude Debussy i Ígor Stravinski, entre d’altres compositors. La direcció recaurà en Francesc Prat, compositor i director barceloní especialitzat en música contemporània.

Si bé d’El amor brujo el seu propi autor en va fer diferents versions, la versió que es podrà escoltar al Claustre del Seminari de Ciutadella serà l’original, estrenada l’any 1915 i concebuda, com indica el subtítol de la partitura, com una ‘gitanería’ en un intent de Falla per endinsar-se en la història del poble gitano.

L’OCIM presentarà en aquesta ocasió una formació de 18 músics –dos violins primers, dos violins segons, dues violes, dos violoncels, un contrabaix, dues flautes, un oboè, un clarinet, una trompa, una trompeta, un trombó, percussió i piano- per interpretar un total de 16 nombres, començant per la ‘Introducción y escena’ i acabant amb el final de ‘Las campanes al amanecer’. Entremig, hi haurà la ‘Danza del final del día’, que seria la futura ‘Danza del fuego’; la ‘Danza del fuego fatuo’, que després donaria peu a la ‘Danza del terror’; i la ‘Canción del fuego fatuo’, que es mantindria intacta. La mezzosoprano catalana Anna Alàs i Jovè també hi participarà.

Per arrodonir el concert i aprofitant que el director tindrà a la seva disposició una formació típica per a la interpretació de la música del segle XX, la primera part del programa inclourà peces que com El amor brujo també van ser concebudes en el primer quart de segle. Aquesta és la selecció: els dos primers nombres del ballet ‘Der Dämon’ (1923), de Paul Hindemith; ‘The unanswered question’ (1908), de Charles Ives; ‘Ragtime’ (1918), d’Igor Stravinsky; i ‘Prélude à l’après-midi d’un faune’ (1894), de Claude Debussy.