Apunt Menorca L'Orfeó Maonès rep la Medalla d'Or de la Ciutat de Maó

L’Orfeó Maonès rep la Medalla d’Or de la Ciutat de Maó

Mariona Carulla, presidenta de l’Orfeó Català i del Palau de la Música Catalana, apadrinarà l’Orfeó Maonès en l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat de Maó, que tindrà el proper dissabte 21, a les 19 hores, a la sala de plens de l’Ajuntament de Maó i comptarà amb l’assistència d’una nodrida representació de la societat civil menorquina. Prèviament a la concessió de la distinció, el ple municipal, reunit en sessió extraordinària, validarà l’acord adoptat per unanimitat.

El paral·lelisme pel que fa a la trajectòria històrica viscuda per ambdós orfeons –el maonès compleix enguany els 125 anys d’història i el català ho farà l’any vinent- i els vincles que lliguen des de fa més de quatre dècades Mariona Carulla amb Menorca han estat les raons que han decidit l’equip de govern municipal a cursar l’oferiment.

La resposta afirmativa de la presidenta de l’Orfeó Català no s’ha fet esperar. “És una satisfacció participar d’un acte d’una institució tan similar a la que jo represento i, d’altra banda, és un plaer personal per l’estreta vinculació que tinc amb l’illa”, explica Mariona Carulla, que no s’està de reconèixer la vàlua del compromís de l’Orfeó Maonès amb la ciutat de Maó. “Té molt de mèrit en els temps que corren que una institució sobrepassi els 100 anys d’història, i més encara quan es tracta d’una institució cultural que ha tingut una forta influència en el desenvolupament cultural de la ciutat i també de tota Menorca”.

Però més enllà del reconeixement pel camí fet fins a dia d’avui, Mariona Carulla entén la concessió de la Medalla d’Or com un esperó per afrontar el futur immediat. Entre les assignatures pendents, anota el fet d’aconseguir “arribar als joves, tenir influència i esser presents en l’educació dels més petits i també cercar sinèrgies i relacions amb altres disciplines artístiques”. Tot això sense desatendre l’essència que caracteritza i dóna sentit als orfeons: ser centres integradors de “persones que s’expressen a partir de la música i el cant coral” i, a la vegada, esdevenir “motors clau de la cohesió social i cultural per a la ciutadania i el propi país”.

En aquest sentit, valora la feina feta no solament per l’Orfeó Maonès sinó per les moltes entitats que dinamitzen socialment i culturalment l’illa de Menorca. “Em sorprèn gratament el nivell d’activitat cultural i el nombre d’iniciatives, accions i esdeveniments que tenen lloc a Menorca. L’associacionisme hi és present amb molta força, intueixo que deu venir potenciat pel fet de ser una illa, on el territori i la població està més connectada i relacionada entre sí”, conclou.