Apunt Menorca 'Lucrècia o Roma libre', de J. Ramis i Ramis - Apunt Menorca

‘Lucrècia o Roma libre’, de Joan Ramis i Ramis

El passat com a vehicle per descobrir-nos el present i el futur del teatre menorquí. Un autor illenc del segle XVIII en la veu i l’expressió d’un director i uns actors que trepitgen la mateixa terra, els mateixos carrers, però 246 anys després. Com hauran canviat els temes, les motivacions, les preocupacions? Gairebé gens. La defensa de la llibertat i l’atac a la tirania, el conflicte entre la raó i la passió, són elements que Joan Ramis i Ramis va plasmar a l’obra Lucrècia o Roma Libre l’any 1769 i que ara arriben al nostre temps gràcies a la revisita que fan Sergi Marí i la seva companyia.

Aquest mes tenim l’oportunitat de gaudir de la posada en escena d’aquesta obra capital, considerada la primera i la més important obra neoclàssica de la literatura catalana. En ella, Joan Ramis –que tenia 23 anys quan la va escriure- recrea una de les llegendes fundacionals de la república romana, el mite de Lucrècia, paradigma de la fidelitat conjugal.

Assistir a aquest espectacle, que Marí ha dibuixat amb la proximitat i la senzillesa com a companys de viatge, és descobrir la importància de les lletres menorquines en la història de la literatura catalana, és viatjar a una societat menorquina de la darrera meitat del segle XVIII il·lustrada, dinàmica, sota dominació britànica, més propera a corrents europees i separada del context històric que vivien els altres territoris de parla catalana. Però també és constatar la solidesa d’una generació d’actors professionals nascuts a l’illa, és tocar amb les mans el present i el futur d’una escola d’actors que segueixen entestats –caparruts!- en construir una professió emmig d’un solar de cada vegada amb manco eines.

Val la pena gaudir del treball de Queralt Albinyana (Lucrècia), Agnès Romeu (Junia), Rodo Gener (Col·latino), Xavier Núñez (Brutus), Josep Mercadal (Tarquino) i Àlvar Triay (Manlius). I val la pena atrevir-nos amb aquesta Lucrècia que va guanyar el Premi Bòtil en la versió reduïda.