Apunt Menorca Menorca lloa la figura d'Àngel Ruiz i Pablo - Apunt Menorca

Menorca lloa la figura d’Àngel Ruiz i Pablo

El 1865 naixia as Castell Àngel Ruiz i Pablo, un dels escriptors més rellevants de les lletres menorquines de principi del segle XX. Ara, cent cinquanta anys després, el Consell i els ajuntaments de Menorca li reten homenatge amb la declaració del 2015 com a Any Àngel Ruiz i Pablo. L’objectiu darrer d’aquesta iniciativa cultural no és altre que difondre la seva extensa obra, que abasta els gèneres de la novel·la, l’assaig i la poesia, entre les noves generacions.

Així, al llarg d’aquest any es programaran diferents activitats relacionades amb la recuperació de la producció literària de Ruiz i Pablo. Entre elles destaquen la representació durant el mes de gener de L’amo en Xec de s’Ullastrar, adaptació al teatre de la novel·leta costumista Viatge tràgic de l’amo en Xec de s’Ullastrar, al Teatre Principal de Maó, la Sala Multifuncional des Mercadal i el Casino 17 de Gener; l’edició de l’obra, fins ara inèdita, Memorias de un perro a càrrec de l’Institut Menorquí d’Estudis –pròximament es publicarà Oro y escorias-; la ruta literària organitzada també al gener pels carrers des Castell per conèixer millor la vida i l’obra de l’escriptor; o les conferències pronunciades per Miquel Àngel Limón i Josep Maria Quintana per apropar-nos una mica més a les aportacions literàries i periodístiques d’aquest fill il·lustre des Castell.

A l’espera que es vagin confirmant noves dates, com la de la inauguració de l’exposició sobre la producció pictòrica de Ruiz i Pablo o les rutes literàries que es traçaran a Ciutadella, l’IME ha fixat per al mes de desembre la celebració d’unes jornades d’estudi que han de servir per revisar el conjunt de la seva obra des d’una visió actual i a partir del fons inèdit amb documents de l’autor que ha cedit el seu nét Joan Ruiz Fernández. Tot i que la cita encara queda una mica enfora, ja s’han confirmat les ponències de Pere Gomila, Xavier Martín, Josep M. Quintana, Miquel Pons-Portella, Diego Dubón i Josefina Salord.

Al marge del calendari d’activitats, el Consell de Menorca ha convocat el Premi de Narrativa Juvenil Àngel Ruiz i Pablo (consulteu les bases aquí), mentre que l’Ajuntament des Castell ha publicat el Premi de Conte i Narració Curta Àngel Ruiz i Pablo (consulteu les bases aquí).

A més, l’administració insular ha distribuït una unitat didàctica entre els centres educatius a fi de difondre la seva obra i treballar diferents aspectes de la llengua i la literatura catalana i castellana i preveu reeditar mig miler d’exemplars del còmic de Diego Ibáñez Viatge tràgic de l’amo en Xec de s’Ullastrar per destinar-los a col·legis i biblioteques.

Uns apunts sobre la seva vida

Àngel Ruiz i Pablo (es Castell, 1865 – Barcelona, 1927) és una figura destacada de la literatura menorquina. Després de viure as Castell, Maó i Ciutadella, va haver de marxar a Barcelona el 1911 per motius econòmics. Allà va formar part del cos de redacció de La Vanguardia i fou propulsor dels Jocs Florals del 1919.

Va ser un autor associat al moviment Modernista -amb ell, Menorca s’incorpora al moviment de ressorgiment cultural anomenat Renaixença- i cultivava tant la llengua catalana com la castellana. La seva obra de creació castellana, molt abundant per raons de professionalització, peca de tenir una qualitat desigual. La producció literària en català se situa, majoritàriament, dins el corrent costumista. N’és un exemple El viatge tràgic de l’amo en Xec de s’Uastrà, considerada pel crítics com l’obreta més aconseguida de tota la seva producció.

Àngel Ruiz i Pablo fou un gran representant de la producció narrativa costumista, i arrel d’això, és considerat un dels millors exponents de les lletres catalanes a Menorca de principis del segle XX.