Apunt Menorca Pilar Benejam presenta 'Quina educació volem?'

Pilar Benejam presenta ‘Quina educació volem?’ a Menorca

La mestra i pedagoga Pilar Benejam (Ciutadella, 1937) presenta aquesta setmana a Menorca el seu darrer llibre Quina educació volem?, publicat per l’associació de mestres Rosa Sensat. Ho farà dijous 16 d’abril, a les 20 hores, en un acte organitzat per la llibreria vaDllibres en col·laboració amb el Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca i el Cercle Artístic; i divendres 17 d’abril, també a les 20 hores, a la Biblioteca Rubió i Tudurí de Maó. La presentació anirà a càrrec de Pere Alzina, coordinador d’estudis de la Facultat d’Educació a la seu de la UIB a Menorca.

Quina educació volem? exposa i argumenta el pensament i la pràctica de Pilar Benejam en els dos camps que han centrat la seva activitat docent i investigadora: la didàctica de les ciències socials i la formació del professorat. Hi trobem referències a les finalitats de l’educació, a la definició de coneixement i aprenentatge, a les metodologies i la pràctica docent o a la professió docent i la formació del professorat.

Tal com explica Benejam en la introducció del llibre “en un moment de desànim generalitzat i intencional com el present, potser convé que persones que hem dedicat la vida a l’educació parlem de la dignitat de la nostra professió, de la seva complexitat, de les seves exigències, de la satisfacció de treballar amb infants i joves i de la responsabilitat social que representa fer de mestre”. Sense cap mena de dubte, Quina educació volem? és el llegat d’un referent de la pedagogia catalana contemporània.

Una vida dedicada a la docència

Pilar Benejam (Ciutadella de Menorca, 1937) va fer de mestra a les escoles Talitha i Costa i Llobera, de Barcelona, entre 1964 i 1975. Des de 1971 fins a la seva jubilació va ser professora de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va doctorar amb una tesi sobre la formació dels mestres.

Ha col·laborat i impulsat la renovació pedagògica, tant des de l’Escola de Mestres de Sant Cugat i des de l’Institut de les Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona com des de les escoles d’estiu, amb els cursos de formació permanent i amb els nombrosos articles i llibres que ha publicat.

Entre altres distincions, ha rebut la medalla de bronze de la UAB; la distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat de la docència universitària, atorgada per les universitats catalanes; el Premi Ramon Llull, concedit pel Consell de Govern de les Illes Balears; la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya; el Premi Emili Darder de l’Obra Cultural Balear; el Premi Nacional Mestres 68; el Premi Marta Mata d’Educació del Departament d’Ensenyament; i el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla.