Apunt Menorca 'Quietud salvatge', l'adaptació lliure del clàssic 'Terra Baixa'

‘Quietud salvatge’: l’adaptació lliure del clàssic ‘Terra Baixa’

El darrer muntatge teatral de la Companyia Solitària, Quietud salvatge, arriba aquest cap de setmana a Menorca després d’haver estat representat amb èxit de crítica i públic a sales i teatres de Catalunya.

Bona part d’aquesta gran acceptació es déu al potent treball interpretatiu de Júlia Barceló i, per descomptat, al text d’Aleix Aguilà, una adaptació lliure de l’obra Terra Baixa d’Àngel Guimerà, i a la direcció de Pol López i Pau Vinyals.

Júlia Barceló dóna vida a la Marta, personatge que en l’obra de referència no desplega tota la seva història, tot el seu drama. “Utilitzant l’obra i el text de Guimerà ens hem pres la llibertat de donar veu a la Marta, donar-li una oportunitat de trobar la comoditat en la confessió i fer al públic testimoni d’un segrest, tant físic com psicològic”, expliquen des de la companyia.

L’acció de Quietud salvatge se centra gairebé en el desenllaç de Terra Baixa i se sosté amb la sola veu de la Marta –o la Júlia Barceló-, qui entona una confessió “sense embuts” que farà possible “espiar el personatge quan entra dins la seva cambra, quan treballa al molí, quan menja el seu pa de pagès, quan salta dins els bassals i s’embruta de fang com una granota”

Aleix Aguilà, des del màxim respecte cap a una de les peces més destacades de la dramatúrgia catalana, es permet introduir en aquesta obra de petit format una sèrie de llicències formals per poder explicar tot el que ha passat i passarà a Terra Baixa, “sovint de manera crua i realista, d’altres de manera poètica i ridícula”, puntualitzen.

Quietud salvatge és la sisena obra de la Companyia Solitària, creada ara fa cinc anys. Abans han estrenat Lulú on the rocks (2010), Companyia Solitària (2011), Nòmades (2012), Pollastres (2012) i Bolxevics (2013).