Apunt Menorca Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró - Apunt, la guia de Menorca

Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró

Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró presenten a Menorca, en el marc del XLI Festival de Música de Maó, Granada. Publicat el passat 6 de maig, aquest és el primer treball que signen conjuntament, tot i que la seva relació, personal i professional, ve de lluny. Són amics i han col·laborat en reiterades ocasions. Ara, per fi, han decidit fer la passa per crear i parir un projecte comú.

El resultat és un disc de versions que emociona, que remou, que arriba ben endins i et fa sentir la bellesa, l’artística, perquè l’evoca, perquè l’encarna. I ho fa amb la veu de registres il·limitats que ens va descobrir la cantant de Palafrugell amb 11 de novembre (2012), una veu –i una interpretació- amb caràcter, única, que tan bon punt és melancòlica com esquinçadora. Perquè la passió té això i Sílvia Pérez Cruz crea i interpreta des de les entranyes. Un lloc on Raül Fernández Miró, àlies Refree, s’hi sent còmode. Ell, com pocs, sap llegir el que d’allà surt. Per fer-ho cal sensibilitat i mestria i d’això ell en va sobrat. Però res seria sense la complicitat que els fa inseparables i els converteix en una parella sense límits.

Sí, Granada és un disc de versions. Una definició que, tot i ser estrictament certa, queda a anys llum del que realment és. Perquè en els quinze temes que composen l’àlbum hi ha molt, moltíssim, dels dos amics. Podríem dir que tots dos hi han abocat la seva essència que, al cap i a la fi, és tot el que saben i són capaços de fer amb les seves eines, i amb els seus sentiments. Han reescrit i reinterpretat clàssics que viatgen d’Edith Piaf a Leonard Cohen, de Violeta Parra a Lluís Llach, d’Albert Pla a Robert Schumann, de Maria del Mar Bonet a Enrique Morente, de Pau Casals a Fito Páez. Així, per sobre de l’estima i admiració més absoluta cap a les cançons escollides, i els seus autors, a Granada sura l’enginy i la destresa del present i el futur de la música d’autor al nostre país i, per sobre de tot, la bellesa, la pura, la que commou. Llarga vida, doncs, al duet que formen Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró.