Apunt Menorca El projecte Ciudad Ciencia duu un nou taller sobre l'olfacte

Taller sobre l’olfacte del programa Ciudad Ciencia

Encara que normalment no li donam la importància que mereix, l’olfacte és un sentit excepcional. Entre altres coses, ens permet assaborir els aliments que percebem (fins al 80 per cent del gust el devem a l’olfacte) i està íntimament vinculat al món de les emocions, de tal manera que les olors poden evocar-nos sensacions o, fins i tot, estats d’ànim.

El proper 16 d’octubre, divendres, a la Casa de Ses Aigües, els habitants de Maó tindran l’oportunitat de descobrir de forma pràctica com funciona el nostre sentit més primitiu, amb el taller ‘Olorar i paladejar amb el cervell’, una activitat que s’emmarca en el projecte de divulgació científica Ciudad Ciencia, desenvolupat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Obra Social ‘la Caixa’ a més de 30 localitats, del qual forma part Maó des del 2014 .

Un grup d’investigadors i investigadores de l’Institut Cajal, del CSIC, i de la Red Olfativa Española explicaran les bases biològiques de l’olfacte i posaran a treballar els nassos i cervells de les persones assistents, amb un conjunt de proves individuals. Un test que determina si cadascú és o no és “supergustador” i un altre per mesurar la memòria olfactiva són alguns dels reptes aromàtics que es presentaran a les persones participants.

Segons Laura Mascaraque, investigadora de l’Institut Cajal, del CSIC, i coordinadora de l’activitat, “les olors tenen efectes que fugen del nostre control conscient i moltes vegades afecten el nostre comportament. L’olor dels nostres semblants ens ajuda a sentir empatia i regula la nostra conducta sexual i social. I és que cada persona en té una, d’olor característica, que està genèticament determinada”.

Els tests que realitzin les persones que hi participin formaran part d’un estudi que està realitzant la Red Olfativa Española a escala nacional, sobre capacitat olfactiva i gustativa.

L’activitat és de lliure accés i es realitzarà durant el matí per a estudiants i durant el capvespre per al públic general. Les reserves es poden realitzar a través del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Maó enviant un correu a educacio@ajmao.org o trucant al telèfon 971 353 379.

Ciudad Ciencia (www.ciudadciencia.es) és un projecte de divulgació científica que té l’objectiu que els habitants de localitats de mida mitjana coneguin de primera mà l’actualitat científica i tecnològica. Maó es va sumar a aquesta iniciativa el mes de febrer del 2014 i és un dels tres municipis de les Illes Balears adscrit al projecte, juntament amb Calvià i Sant Josep.