Apunt Menorca 'Vida i miracles de Fernando Pessoa', per Ponç Pons

‘Vida i miracles de Fernando Pessoa’, per Ponç Pons

Ponç Pons es retroba aquest dimecres amb Fernando Pessoa (Lisboa, 1888-1935) a l’Ateneu de Maó. En un acte obert al públic, l’escriptor alaiorenc farà una aproximació a la biografia de l’autor portuguès, l’obra del qual estudia des de fa anys i coneix amb profunditat, amb la conferència ‘Vida i miracles de Fernando Pessoa’.

Tal com detallen des del Taller d’Escriptura Creativa, organitzadors de la trobada, Pessoa “va deixar un llegat incalculable i, en gran part, encara inèdit”. En efecte, l’escriptor lisboeta només va publicar en vida quatre llibres i alguns poemes i articles en revistes. La resta va quedar confinat en un baül que aquest any, coincidint amb el vuitantè aniversari de la seva mort, ha passat a ser considerat de domini públic.

Les creacions que va publicar en vida les van signar els seus famosos heterònims –Alberto Caeiro, Álvaro de Campos, Bernardo Soares i Ricardo Reis, entre altres noms amb biografia pròpia-. Sens dubte, Pessoa era un autor molt poc convencional. Val a dir que va ser capaç, fins i tot, de publicar crítiques contra les seves pròpies obres “en un exercici de desdoblament de personalitat que no ha tingut parangó en la història de la literatura”, expliquen des del Taller d’Escriptura Creativa.

La tertúlia estarà oberta a tot el públic interessat a conèixer més detalls de l’autor del Libro del desasosiego de la mà i la veu d’un dels poetes amb major projecció de Menorca.

Sobre el Libro del desasosiego

A continuació, reproduïm la ressenya que va escriure l’octubre de 2013 la nostra col·laboradora Jara D. Sánchez Bennasar sobre l’obra mestra de Pessoa:

“Em resulta difícil ressenyar Fernando Pessoa perquè tinc un vincle molt estret amb ell. D’adolescent, quan em sentia diferent a la resta del món (com gairebé tots els adolescents), Pessoa em feia sentir menys sola. Es tracta d’un autor difícil, solitari, irònic, de personalitat fragmentària, tancada i íntima. Li costa entendre els altres, i fer-se entendre, alhora que –curiós- gaudeix d’una capacitat extraordinària per retractar la naturalesa humana.

Poeta, escriptor, traductor i periodista, Pessoa trobava que les relacions amb els altres eren una constant impostura, i repudiava tot allò ordinari i vulgar, fent que es mantingués al marge de la societat, vivint en habitacions llogades i impregnades de soledat.

Va escriure el Libro del desasosiego durant tota la seva vida. El resultat és un llibre de 600 pàgines compost per reflexions, aforismes i divagacions de caire filosòfic on cada una de les frases amaga l’equilibri perfecte de veritat, originalitat i misteri. Us atreviu?”.