Apunt Menorca Visita gastronòmica al Museu de Menorca

Visita gastronòmica al Museu de Menorca: ‘Què menjaven els talaiòtics?’

Amb motiu del Dia de les Illes Balears, el Museu de Menorca proposa una visita guiada a l’exposició ‘L’illa dels talaiots’ durant la qual els participants descobriran com es nodrien i quins estris utilitzaven els talaiòtics per cuinar i per menjar.

Tot seguit, el cuiner i escriptor gastronòmic Pep Pelfort, del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca, farà una aproximació a la gastronomia talaiòtica i prepararà un parell de tasts que permetran els assistents traslladar-se a la Menorca de fa 3.000 anys.

Segons els estudis publicats a partir de les anàlisis de restes de les coves des Càrritx i des Mussol, l’alimentació talaiòtica seguia un model mixt de ramaderia, recol·lecció i caça, amb certa importància de la proteïna animal obtinguda principalment de bens i cabres.

Les traces minerals dels ossos desvetllen també el consum, tot i que residual, de productes marins, possiblement mol·luscs. D’acord amb el que apunten al web www.gastronomiamenorquina.com, no consten diferències de qualitat alimentària per motiu social o de sexe.

Les restes botàniques juntament amb els textos clàssics i les peces conservades al Museu de Menorca ens donen més pistes sobre l’alimentació dels avantpassats. Hi figuren, entre d’altres, olivons, figues, fruits del bosc, cereals, romaní, cendra d’ullastre, alguna lleguminosa i tàperes. També es vislumbra l’afició per un vi d’origen fenici, possiblement ebusità.

Per assistir-hi és necessari fer la inscripció prèvia trucant al 971 350 955.

‘Què menjaven els talaiòtics’ és una de les primeres activitats de ‘Som talaiòtics. Viure a Menorca abans i ara’, el programa vinculat a l’exposició ‘L’illa dels talaiots’. Consulteu el programa sencer aquí.