Apunt Menorca XI Jornades d'Història Local de Menorca - Apunt Menorca

XI Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca

Les Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca centraran la programació d’Alaior el proper cap de setmana. La iniciativa del Centre d’Estudis Locals d’Alaior arriba enguany a l’onzena edició en plena forma. Les temàtiques que es tractaran són les següents: la importància dels museus, la gastronomia menorquina, la vida i obra de l’escriptor Àngel Ruiz i Pablo i novetats d’arqueologia.

La finalitat darrera d’aquesta cita de periodicitat anual que organitza el CEL amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alaior i del Consell de Menorca passa per fer més accessible la història local i el patrimoni cultural per, d’aquesta manera, ser-ne més conscients del seu valor.

Us deixem a continuació el programa complet de les tres jornades:

Divendres, 6 de març
17.00 h. Comunicació: ‘Museu de Menorca: un museu de tots’, a càrrec de Carolina Desel González, directora del Museu de Menorca.
17.30 h. Ponència: ‘Museu Nacional d’Art de Catalunya: un canvi de paradigma en l’orientació al mercat’, a càrrec d’Elisabet Pueyo Sala-Bellsolell, cap de màrqueting del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
18.30 h. Col·loqui
19.00 h. Presentació de les jornades i del llibre Conèixer i difondre el patrimoni cultural a Menorca.
19.15 h. Comunicació: ‘Com es pot potenciar el producte turístic de Menorca amb relació als usuaris”, a càrrec de Juan Pons Pons, director insular de Turisme del Consell.
19.45 h. Comunicació: ‘Notícies sobre el període cinematogràfic dels Set d’Aló’, a càrrec de Carlos de Salort Giménez, Miquel López Gual i Eva Maria Melià.
20.15 h. Col·loqui.
20.30 h. Projecció del documental ‘El retrat oblidat de Diego Monjo’, a càrrec de de Joan Pau Salort (Arxiu d’Imatge i So de Menorca) i Lara Pons (Es Far Cultural).

Dissabte, 7 de març
9.00 h. L’hora de les entitats: Presentació de l’Associació Fra Roger, a càrrec de Jaume Mascaró Pons.
9.15 h. Comunicació: ‘El convent de Sant Siego: comerciants, aliments i malalts al segle XVIII’, a càrrec de Miquel À. Marquès Sintes.
9.30 h. Ponència: ‘La cuina del convent de Sant Francesc de Ciutadella i la saviesa culinària de Fra Roger’, a càrrec d’Andreu Vidal Mascaró.
10.15 h. L’hora de les entitats: Explicació, elaboració i tast d’una crema de xocolata a partir d’una recepta de Fra Roger, a càrrec dels xefs Pep Pelfort i Doro Biurrun.
10.45 h. Col·loqui.
11.30 h. Ponència: ‘Àngel Ruiz i Pablo (1865-1927). Aspectes biogràfics i vida literària’, a càrrec de Xavier Martín Martínez.
12.30 h. Comunicació: ‘La Base Naval del port de Maó. Museu o mausoleu?’, a càrrec de Joan-Enric Vilardell i Santacana.
13.00 h. L’hora de les entitats: ‘Projecte de recuperació de les murades de Ciutadella’, a càrrec d’Alberto Coll Arredondo, Agustín Petschen Zapiraín i Àngel Roca Vidal
13.30 h. Col·loqui.
16.30 h. Comunicació: ‘La cova de son Boter (Alaior), un habitatge en cova de la prehistòria i protohistòria de Menorca’, a càrrec de Martí Carbonell Salom i Borja Corral Garcia.
17.00 h. Comunicacions a càrrec de Joan C. De Nicolás Mascaró: ‘Un enigmàtic conjunt d’amulets fenicis i egipcis del Museu de Menorca’; ‘Sobre uns senzills anells personals de l’antiguitat tardana molt freqüents a Menorca’; ‘Conjunt de monedes romanes, medievals i postmedievals de Torre d’en Galmés, Alaior’; ‘La matriu d’un segell perdut a final del s. XIII pel cavaller mallorquí de nissaga empordanesa Pere Saverdera o un personatge homònim’.
17.30 h. Col·loqui.
18.15 h. Ponència: ‘Almallutx. Quatre anys de recerca dels darrers musulmans a la Serra de Tramuntana’, a càrrec de Jaume Deyà Miró i Pablo Galera Pérez.
19.15 h. Comunicació: ‘Avanços sobre la darrera campanya a Torre d’en Galmés’, a càrrec de Carlos de Salort Giménez, Martí Carbonell Salom, Borja Corral Garcia, Antoni Ferrer Rotger, Carmen Lara Astiz i Joaquim Pons Machado.
19.30 h. Projecció d’un documental sobre el ‘Cercle 7’ de Torre d’en Galmés, a càrrec de l’equip d’excavació format per Carlos de Salort Giménez, Martí Carbonell Salom, Borja Corral Garcia, Antoni Ferrer Rotger, Carmen Lara Astiz i Joaquim Pons Machado.

Diumenge, 8 de març
10.00 h. Visita guiada al jaciment de Cornia Nou. Explicacions a càrrec de Montserrat Anglada Fontestad.
12.00 h. Ruta cultural Àngel Ruiz i Pablo, a càrrec de F. Xavier Martín Martínez, pel poble des Castell. Punt de trobada: davant l’Ajuntament. Durada: 1,5 h.