Apunt Menorca Les grans cites del calendari gastronòmic de Menorca | Apunt Menorca
Can Faustino - calendari gastronòmic

Les grans cites del calendari gastronòmic de Menorca

Escrit per Apunt Menorca

Al llarg de l’any se succeeixen una sèrie d’esdeveniments que tenen en la gastronomia i la producció agroalimentària el seu leit motiv. Us convidem a descobrir el calendari gastronòmic de Menorca.

Menorca posseeix una gran riquesa agroalimentària, artesanal i gastronòmica, condició que li ha valgut ser declarada Regió Europea de Gastronomia 2022 per l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme.

Per donar-la a conèixer, institucions i associacions empresarials organitzen al llarg de l’any una sèrie d’esdeveniments gastronòmics que compten amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, tant pel seu potencial per diversificar l’oferta econòmica com per la seva capacitat per generar demanda més enllà dels mesos de temporada.

El calendari gastronòmic de Menorca

A continuació, detallem per ordre cronològic, des del mes de setembre fins al mes de juny, els esdeveniments més destacats d’aquest calendari gastronòmic:

Cuina de Menorca: arròs de la terra
© Consell de Menorca · Made in Menorca

MOSTRA DE CUINA MENORQUINA
18/09 – 4/10 · Bars i restaurants de Menorca
L’Associació de Restauració de Menorca organitza la Mostra de Cuina Menorquina amb l’objectiu de posar en valor els productes i plats típics de la gastronomia local, cuinats a l’estil tradicional o de manera actualitzada. Els restaurants participants podran oferir dos menús: el menú mostra, que consistirà en un primer i segon plat i postres, i el menú gastronòmic. A l’espera de tenir el detalls de l’actual edició, aprofitem per recordar com va ser la de l’any passat: «Deu anys de Mostra de Cuina Menorquina»

JORNADES DE VEDELLA MENORQUINA
Octubre 2020 · Bars i restaurants de Menorca
Durant els tres dies que duren les Jornades de Vedella Vermella Menorquina els comensals tenen l’oportunitat de provar suculents plats elaborats a partir d’aquesta carn distingida amb la marca de garantia Vermella Menorquina. Segons explicaven els organitzadors en la presentació de la primera edició, aquestes jornades persegueixen “impulsar i donar a conèixer” un producte de qualitat km 0 i incentivar la seva introducció tant a les cuines dels restaurants com de les llars menorquines. Així ha estat l’edició de 2020: «S’amplien les jornades de vermella menorquina».

DIMECRES ÉS DIA DE BROU
Desembre 2020 – Gener 2021 · Bars i restaurants de Menorca
“Els dimecres és dia de brou” a Menorca! La iniciativa que capitaneja l’Associació Menorquina de Bars, Restaurants i Cafeteries ens brinda la possibilitat d’assaborir totes les setmanes un plat de cullera ben arrelat a la gastronomia menorquina: el bullit o brou menorquí. L’objectiu és doble: d’una banda, recuperar una tradició culinària que s’havia anat perdent amb el temps i, d’altra, ampliar el producte gastronòmic durant l’hivern i així aportar un toc d’autenticitat i tradició al calendari gastronòmic fora de temporada. Us convidem a fer una ullada a la nova edició, que se celebra del 2 de desembre de 2020 al 27 de gener de 2021: «A Menorca, dimecres és dia de brou!»

Calendari gastronòmic de Menorca

JORNADES DE PEIX DE MENORCA
Febrer 2021 · Bars i restaurants de Menorca
L’Asociación Menorquina de Cafeterías, Bares y Restaurantes, integrada en PIME Menorca, organitza al febrer una nova edició de les Jornades Gastronòmiques de Peix. La idea, segons apunten els organitzadors, és continuar oferint atractius gastronòmics als turistes també en hivern i, a la vegada, potenciar el consum de producte local. En l’edició passada s’hi van poder degustar plats tan apetitosos i típics com el perol de ratjada, la fritura de morena i les albergínies amb gambes, entre altres. Més informació: www.gastronomiamenorca.es

JORNADES GASTRONÒMIQUES DE SA PERDIU
Febrer 2021 · Bars i restaurants de Menorca
També l’Asociación Menorquina de Cafeterías, Bares i Restaurantes organitzarà un any més les Jornades Gastronòmiques de sa Perdiu, tot coincidint amb la celebració de la Fira de sa Perdiu de Menorca as Mercadal. Algunes de les receptes que es van poder degustar en l’edició de 2020 són la perdiu amb col o amb ceba, el paté de perdiu, l’arròs melós de perdiu i boletus o l’ensalada de perdiu escabetxada amb verdures envinagrades. Més informació: www.gastronomiamenorca.es

FIRA ARRELS
Abril 2021 · Recinte Fira de Maó
Com podeu veure, al llarg de l’any són diverses les cites que tenen la gastronomia com a motiu central. Podríem dir que aquestes propostes, enriquidores en tant que cerquen la promoció de la cuina pròpia i el producte local i de temporada, es mouen en l’òrbita de la Fira Arrels, esdeveniment que es pot considerar la punta de llança del projecte col·lectiu per fer de Menorca una destinació gastronòmica sostenible. Per saber-ne més sobre la fira de referència a Menorca us proposem fer una repassada a les anteriors edicions.

MENORCA EN EL PLATO
Juny 2021 · Bars i restaurants de Menorca
Durant deu dies, una vintena de bars i restaurants de l’illa oferiran un menú especial de migdia, que inclou una degustació de formatge, plats tradicionals menorquins i postres típiques. Cadascun dels participants elaborarà un menú diferent, amb la qual cosa es pot fer una ruta gastronòmica durant el temps que duren les jornades. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Asociación Menorquina de Cafeterías, Bares y Restaurantes «amb l’objectiu de posar en valor la gastronomia típica menorquina i el producte local», tal com afirmaven en la presentació de l’anterior edició. Més informació: www.gastronomiamenorca.es

Totes aquestes cites formen part del calendari gastronòmic anual dissenyat per les associacions empresarials amb el suport de l’administració pública, i especialment de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, amb l’objectiu de crear una oferta gastronòmica atractiva fora de la temporada alta i promoure la cuina i el producte local.

Si el que vols és conèixer la programació d’oci i cultura més destacada, entra a la secció Agenda i dona’t d’alta al butlletí informatiu de l’Apunt. Et convidem igualment a consultar la guia gastronòmica Eat&Drink i la guia de botigues Hotspots. D’aquesta manera podràs muntar-te plans interessants al voltant de la cultura, la gastronomia i les experiències.