Apunt Menorca Els plats més populars de la cuina de Menorca - Apunt, la guia de Menorca
Cuina de Menorca: arròs de la terra

Els plats més populars de la cuina de Menorca

Escrit per Antoni Vallejo Ripoll

La cuina tradicional de Menorca és un dels grans atractius de l’illa, i cada vegada compta amb un major reconeixement gràcies a la qualitat i varietat del seu receptari. Es tracta d’una cuina típica mediterrània, que combina plats d’origen mariner i camperol amb influències de les diferents cultures que han passat per l’illa.

Més enllà de la imprescindible caldereta de llagosta, no ens podem perdre plats com l’oliaigua, l’arròs de la terra, els carabassons farcits o el perol al forn. A continuació, us presentem alguns dels plats més populars de la cuina tradicional de Menorca.

Els principals plats de la cuina de Menorca

Caldereta de llagosta

La caldereta de llagosta és l’estrella indiscutible de la cuina tradicional de Menorca, un plat que ha evolucionat des dels seus orígens com a menjar de pescadors fins a convertir-se en un dels principals reclams per als qui visiten l’illa.

S’elabora en una cassola de fang i s’acompanya amb un sofregit de ceba, all, pebre i julivert, i a taula se serveix amb llesques de pa torrat. El seu secret és el sabor intens de la llagosta, pescada a les costes menorquines, i la qualitat de les verdures de la terra. El millor lloc per gaudir-ne és el poble de pescadors de Fornells.

© David Arquimbau / Consell de Menorca · Made in Menorca

Oliaigua

Més enllà de la merescuda fama de la caldereta de llagosta, segurament el plat que resumeix millor l’essència de la cuina menorquina és l’oliaigua, una mena de parent llunyà del gaspatxo i un gran desconegut fora de l’illa. I és que aquest plat, d’origen pagès, representa a la perfecció la cuina popular i humil que durant generacions s’ha servit dels productes del camp menorquí.

L’oliaigua compta amb múltiples variants, però la recepta més popular s’elabora a partir de tomàquets, ceba, pebre verd, aigua i oli, i se serveix amb llesques de pa torrat. És un plat refrescant i ideal per a l’estiu, quan se sol acompanyar de figues, que li donen un toc dolç. Com diu la gent de l’illa, “tranquil·litat i oliaigu“…


Arròs de la terra

Aquest és un plat antic i amb molta història, ja que el seu origen probablement es remunta al període de dominació musulmana de l’illa. Malgrat el seu nom, la base del plat no és l’arròs, sinó el blat xeixa, i la manera de preparar-lo és al forn. Al llarg dels segles, la recepta ha evolucionat fins a incloure ingredients com la carn de porc, els embotits menorquins, el sofregit amb tomàquet, la patata o el moniato.

Tot i ser un plat amb moltes arrels, l’arròs de la terra s’havia anat perdent, fins que als anys 80 del segle XX el va recuperar el restaurant Ca n’Aguedet des Mercadal, que el va tornar a popularitzar fins a col·locar-lo en el lloc que es mereix dins la tradició culinària de l’illa.

© Isolda Delgado / Consell de Menorca · Made in Menorca

Carabassons farcits

Els carabassons farcits, com l’arròs de la terra, formen part de la tradició menorquina de receptes fetes al forn. Es tracta d’un plat senzill i amb un clar origen pagès, ja que s’elabora amb ingredients provinents del camp, com els mateixos carabassons, els tomàquets, la ceba, els alls, el pebre o el julivert.

La seva preparació consisteix a sofregir els ingredients i barrejar-los amb ou i pa ratllat, per tal de farcir les barquetes de carabassó amb la mescla i coure-les al forn.

© Isolda Delgado / Consell de Menorca · Made in Menorca

Perol al forn

Que a la gastronomia menorquina existeix una predilecció per les coccions al forn és una evidència. I això és així perquè antigament a les cases de camp el forn era un dels indrets més importants, en el qual es preparaven tota mena de plats.

El perol menorquí és un plat senzill, que només requereix patates i tomàquets, a més d’una picada a base d’all, julivert, ou i pa ratllat. El perol és un acompanyament ideal per a carns i peixos, que també es poden coure a la vegada, col·locats sota la capa de tomàquets. Un bon exemple seria la rajada al forn, un altre dels clàssics de la cuina menorquina.

Per a la redacció d’aquest post ens hem basat en els textos de les guies ‘Menorca Reserva de Biosfera”, i ‘Menorca Imprescindible’, de Triangle Postals

>> Si has arribat fins aquí, segurament també t’interessarà llegir aquesta entrada: “Els 10 productes Made in Menorca més internacionals”.

Si ets una persona curiosa i activa, et recomanem que et subscriguis al butlletí informatiu de l’Apunt. D’aquesta manera rebràs totes les setmanes un recull amb les activitats més destacades de l’agenda cultural de Menorca i altres propostes interessants.