Apunt Menorca Visita Subaida, endinsa't en el camp de Menorca | Apunt Menorca
Subaida

Visita Subaida, endisa’t en el camp de Menorca

Escrit per M.J. Ferri Vizcaíno

Visita un lloc menorquí i descobreix la riquesa del camp de Menorca. Subaida ofereix dues visites guiades al dia que et permetran conèixer les instal·lacions d’una de les finques agràries més grans de l’illa, aprendre com s’elabora i quines són les característiques del formatge de Menorca i fer una degustació de productes típics.

És fàcil, quasi inevitable, associar Menorca a la mar, a cales i platges de blaus intensos. Però, la riquesa de Menorca va molt més enllà del seu litoral. Declarada Reserva de la Biosfera l’any 1993, la balearis minor compta amb prop d’un 60% del seu territori protegit, una dada de la qual difícilment parlaríem si no fos pel paper que hi juga l’activitat agrària.

Subaida: visites guiades

Un dels llocs més representatius de l’illa és Subaida, una finca de 350 hectàrees situada en el municipi d’Alaior i dedicada a la producció de formatge i embotits típics de Menorca, com la sobrassada o la carn-i-xulla. Fa uns anys van decidir obrir les seves portes perquè tothom pogués veure in situ com es treballa a un lloc menorquí i, d’aquesta manera, fer més accessible el camp i les costums de Menorca.

Subaida: visites guiades

Com que no ens agrada que ens contin les coses, sinó viure-les, vam decidir participar en una de les dues visites guiades que organitzen a diari (les inscripcions es fan enviant un whatsapp o trucant al 606 326 613). Una experiència 100% recomanable!

A la descoberta de Subaida!

A l’inici de la visita, Marta, la nostra guia, ja ens va avisar: “aquí els adults xalen tant o més que els fillets”. I tenia tota la raó. Els primers a rebre’ns van ser els animals de granja. Ovelles, cabres, ases i cavalls ens van fer tornar a la infància.

Subaida: visites guiades

En una de les aturades del recorregut, l’era alta, vam poder divisar la gran extensió de la finca. Terres de conreu, boscos i, fins i tot, un “ressort” per a vaques, les grans protagonistes. I en un primer terme, imponent, la casa, una construcció d’estil gregorià de mitjan segle XIX.

Subaida: visites guiades

Segons ens explicava la guia, el centenar de vaques lleteres que hi ha a Subaida tenen una alimentació 100% natural (també els porcs, que gaudeixen d’una dieta basada en bellotes en uns terrenys adjacents), el que sens dubte és clau per elaborar un dels millors formatges artesans del mercat. No de bades, l’any passat el seu curat va resultar guanyador absolut en la categoria de formatges curats de vaca.

Subaida: visites guiades

Per entendre tot el procés d’elaboració del formatge, el recorregut inclou una visita a la sala de munyiment, a la vaqueria i també a la formatgeria, on s’arriben a produir diàriament al voltant de cent fogasses que després passen a comercialitzar-se com a peces de formatge fresc, tendre, semicurat (2 mesos de curació), curat (6 mesos) i vell (12 mesos). A la degustació posterior vam poder provar algunes d’aquestes varietats, a més de vi de l’illa i tastets de sobrassada i carn-i-xulla.

Subaida: visites guiades

Una gran experiència que està a l’abast de tothom i que guarda algunes sorpreses més que no desvetllarem…

Les visites a Subaida

Preneu nota dels horaris i condicions de les visites guiades:
– Matí (11 hores): visita guiada a les instal·lacions, demostració de com s’elabora una peça de formatge i degustació completa de productes típics de Menorca.
– Capvespre (18 hores): visita guiada a les instal·lacions, muyiment de vaques i degustació completa de productes típics de Menorca.
– Preu: 7 euros (adults) / 3,5 euros (nens).
– Inscripcions: 606 326 613 (whatsapp o trucada).

I si preferiu anar per lliure, cap problema. Subaida té les portes obertes perquè tothom pugui fer la seva pròpia descoberta!

Per saber-ne més, entreu al seu lloc web.