Apunt Menorca Els 10 productes ‘Made in Menorca’ més internacionals | Apunt Menorca

Els 10 productes Made in Menorca més internacionals

Escrit per Antoni Vallejo Ripoll

Tradicionalment, Menorca ha comptat amb una economia diversificada, amb un important pes del sector productiu, que sempre s’ha caracteritzat per la qualitat, l’autenticitat i la creativitat. El projecte ‘Made in Menorca’ mira de millorar-ne la projecció i comercialització.

Entre els productes ‘Made in Menorca’, distinció impulsada pel departament de Projecció Econòmica del Consell Insular de Menorca per reforçar-ne la projecció exterior i la comercialització, n’hi ha alguns que han traspassat fronteres i compten amb un sòlid prestigi internacional, com el formatge, el calçat -amb les avarques com a principal exponent- o el Gin Xoriguer. A continuació, us presentem deu productes menorquins imprescindibles.

Made in Menorca: gastronomia, artesania i indústria

© Consell de Menorca · Made in Menorca

Formatge

La tradició formatgera de l’illa de Menorca ve de molt antic, i el seu formatge ha estat reconegut en diverses ocasions als World Cheese Awards. Elaborat amb llet de vaca, el formatge de Menorca es caracteritza per l’intens sabor, de tons salats, i per la forma quadrada de les peces, que es presenten en tres modalitats: tendre, semicurat i curat.
Més informació: www.quesomahonmenorca.com

Calçat

La indústria del calçat és una de les activitats econòmiques tradicionals de Menorca, i és un sector que ha aconseguit afrontar amb èxit els reptes de la globalització, gràcies a l’aposta per la qualitat i el disseny. De la mà de marques com Jaume Mascaró, Pretty Ballerinas, Pons Quintana o Homers, el segell ‘Made in Menorca’ ha esdevingut tot un referent internacional.
Més informació: www.calzadodemenorca.org

Avarques

Les avarques són el calçat tradicional de la gent del camp de Menorca. Als anys cinquanta del segle passat, la propietària de cala Pregonda demanà als artesans Servera des Mercadal que li feren unes avarques més fines per passejar, i així nasqueren les avarques com avui les coneixem. Amb el temps, les avarques s’han convertit en el màxim exponent del ‘Made in Menorca’, i han esdevingut un calçat estiuenc amb una gran difusió internacional.
Més informació: avarcademenorca.org

© Consell de Menorca · Made in Menorca

Gin de Menorca

Gin Xoriguer és una de les ginebres més antigues d’Espanya, i el seu origen data de mitjan segle XIX. Tot i que tradicionalment s’havia relacionat amb la presència britànica a Menorca, el cert és que el vincle holandès ha anat cobrant força. S’elabora en antics alambins de coure a partir de l’alcohol vínic, baies de ginebró i una selecció d’herbes. El resultat és una de les ginebres més aromàtiques del mercat. El gin s’ha consolidat com una beguda popular, i a les festes d’estiu és habitual beure pomada, una combinació de gin amb llimonada.
Més informació: www.xoriguer.es

© Consell de Menorca · Made in Menorca

Vi de Menorca

Tot i que les cròniques medievals ja esmenten el vi de Menorca, i durant el domini britànic  els vins de l’illa abastien els vaixells que recalaven al port de Maó, el vi de Menorca és un vi relativament jove. Sota la denominació Vi de la terra Illa de Menorca, actualment a l’illa hi ha onze explotacions vitícoles i nou cellers, que treballen amb varietats negres i blanques.

Embotits de Menorca
© Consell de Menorca · Made in Menorca

Embotits

Menorca és una illa d’una llarga tradició xarcutera, que s’origina amb les tradicionals porquejades (matança del porc). Entre els embotits illencs, destaquen la sobrassada, el més popular, i la carn-i-xulla, un embotit exclusiu de l’illa que es remunta al temps dels romans. Altres embotits menorquins són el camallot i el botifarró.

Cuina

La cuina menorquina és una cuina senzilla, d’arrel pagesa i essència mediterrània, que ha integrat les diferents cultures que han passat per l’illa. Es nodreix dels productes frescos que donen el camp i la mar, i és respectuosa amb els cicles naturals. El plat més conegut és la caldereta de llagosta, però també destaquen altres receptes tradicionals, com l’oliaigua, el perol al forn o l’arròs de la terra. A més, la nova cuina menorquina combina la tradició amb la creativitat dels xefs de l’illa.
Més informació: www.gastronomiamenorquina.com

© Consell de Menorca · Made in Menorca

Salsa maonesa

Tot i que l’origen de la salsa maonesa, coneguda popularment com a maionesa, ha fet córrer rius de tinta, estudis recents n’han confirmat l’autoria menorquina, així com la seva proximitat amb l’allioli, una altra salsa d’origen mediterrani. Tot apunta que els francesos la van descobrir durant els anys d’ocupació de l’illa (1756-1763), i la van introduir a la gastronomia francesa, des d’on va saltar a la resta del món.

Rebosteria menorquina
© Consell de Menorca · Made in Menorca

Pastes dolces i salades

Menorca també compta amb una important tradició pastissera, que es reflecteix en l’extens receptari de pastes dolces i salades que s’ha transmès al llarg dels anys de pares a fills. Amargos, carquinyolis, pastissets, crespells i ensaïmades són els dolços més populars, mentre que rubiols, formatjades, flaons i coques amb tota casta de sofregits destaquen entre el repertori de pastes salades.

Foto: Shutterstock / Naeblys

Llaüt

El llaüt és l’embarcació tradicional de les illes Balears i forma part del patrimoni cultural de Menorca. La seva consistència i gran estabilitat l’han convertit en una embarcació apta per a tot tipus d’activitats, i li han donat un gran prestigi en el món nàutic. Construïts durant segles pels mestres d’aixa, de manera artesanal i amb mètodes transmesos de generació en generació, actualment les drassanes menorquines empren les tècniques més modernes, però sempre respectant l’essència tradicional.

Si has arribat fins aquí, segurament també t’interessarà fer una ullada a aquest post: “Coses que has de saber sobre Menorca” 😉