Apunt Menorca Siguis sostenible, mou-te amb bus per Menorca | Apunt Menorca
Favàritx

Macarella i Favàritx: a la platja, amb bus

Escrit per Apunt Menorca

La posada en marxa del Bus Macarella i el Bus Favàritx té com a finalitat ordenar l’accés a dos paratges altament protegits, atenuar-hi la pressió humana i, al mateix temps, fomentar l’ús del transport públic per recórrer l’illa, fins i tot per arribar a la platja.

A Macarella, amb bus

Ja s’han acabat els embussos, les males cares i haver de matinar per anar a la platja. Enguany, el Consell Insular de Menorca posa en marxa el Bus Macarella, un servei de transport públic per facilitar l’accés de residents i visitants a una de les platges més estimades, i també més concorregudes, de Menorca.

Com tothom sap, any rere any les incidències s’acumulaven en el camí d’entrada a aquesta cala verge. L’ordenació de l’aparcament, l’ús de panells informatius i, més tard, la presència d’informadors van ser mesures intermèdies per regular el trànsit. El problema, però, persistia. I no era altre que l’excés de vehicles en una zona d’alt valor natural. La solució? Apostar pel transport públic.

Mobilitat sostenible

No és el primer lloc on s’apliquen mesures d’aquest tipus per atenuar la pressió humana sobre un paratge altament protegit –hem de recordar que Macarella es troba en una àrea natural d’especial interès- i evitar, al mateix temps, situacions molestes per als conductors. La Playa de las Catedrales (Galícia), la costa de Calblanque (Múrcia), les platges de Cabo de Gata (Andalusia), i els parcs naturals de Picos d’Europa (Astúries i Castella i Lleó) i d’Ordesa-Monte Perdido (Aragó) són només alguns exemples.

En el cas de Menorca, la condició de Reserva de Biosfera exigia sumar-se a aquesta manera de fer i deixar enrere decisions errònies com la de projectar nous aparcaments irregulars en àrees naturals, incrementant així la pressió en el litoral de l’illa.

Exigia, de fet, anar més enllà i donar una bona empenta al transport públic. Això explica les millores implementades pel Consell en la xarxa insular d’autobusos. Ara és molt més fàcil desplaçar-se per l’illa amb bus. Tots els pobles compten amb freqüències suficients i pràcticament totes les zones turístiques estan connectades. Ara és molt més fàcil moure’s per l’illa amb transport públic i aportar el nostre granet d’arena a la mobilitat sostenible.

A Favàritx, també amb bus

En aquesta línia s’ha d’entendre també la decisió adoptada per ordenar l’accés a Favàritx, espai d’alt valor natural, ambiental i paisatgístic, ubicat al mateix Parc Natural de l’Albufera des Grau, nucli de la Reserva de Biosfera.

Favàritx, com Macarella, arrossegava els efectes d’una creixent afluència de vehicles en els mesos punta de la temporada; en aquest cas, però, sense cap aparcament regulat ni cap sistema d’ordenació del trànsit, el que derivava en situacions caòtiques que podien arribar a posar en perill la seguretat dels mateixos conductors.

Per posar fi a la desregulació, la inseguretat i l’afectació irreversible de l’entorn, el Govern de les Illes Balears, administració competent en aquest cas, ha optat per una solució provisional: restringir l’entrada lliure a la zona i facilitar l’arribada amb bus mentre no estigui aprovat el pla que ha de fixar els usos i la gestió del parc.

Macarella: bitllets, tarifes i horaris

El Bus Macarella va entrar en funcionament el 14 de maig. S’estableixen dos períodes de servei amb condicions diferents: un, coincidint amb la temporada baixa -fins al 15 de juny i del 16 de setembre al 15 d’octubre- i l’altre amb la temporada alta –del 16 de juny al 15 de setembre.

En temporada baixa, els busos que connectin amb Macarella sortiran cada 40 minuts de la plaça des Pins de Ciutadella –de dilluns a diumenge, inclosos els festius, de 8.25 a 19.45 hores-, mentre que en els mesos forts de l’estiu sortiran cada 20 minuts de la via perimetral (Av. Josep Mascaró Pasarius) –de dilluns a diumenge, inclosos els festius, de 8.05 a 22.25 hores- passant cada hora per la plaça des Pins.

El preu d’un bitllet d’anada i tornada serà de 8,20 euros i el simple valdrà 4,50 euros. Els usuaris amb targeta de transport (T-General, T-Més i T-Jove) abonaran només la meitat de la tarifa, és a dir, 4,10 euros i 2,25 euros, respectivament.

Els bitllets ja es poden comprar a través de les pàgines web www.bus2macarella.com i www.bus.e-torres.net. També es poden adquirir en la taquilla de la plaça des Pins o en el mateix autobús.

Favàritx: bitllets, tarifes i horaris

El Bus Favàritx es posa en marxa l’1 de juny i tindrà el punt de sortida a l’Estació d’Autobusos de Maó. Com en el cas de Macarella, també s’estableixen dos períodes de servei amb condicions diferents: un coincidint amb la temporada baixa -fins al 15 de juny i del 16 de setembre al 15 d’octubre- i l’altre amb la temporada alta –del 16 de juny al 15 de setembre.

En temporada baixa, els busos que connectin amb Favàritx sortiran amb una freqüència aproximada d’una hora i mitja –de dilluns a diumenge, inclosos els festius, el primer bus sortirà de Maó a les 9.45 hores i el darrer bus tornarà de Favàritx a les 19.15 hores- mentre que en els mesos forts de l’estiu sortiran cada 30 minuts –de dilluns a diumenge, inclosos els festius, el primer bus de Maó sortirà a les 9 hores i el darrer ho farà des de Favàritx a les 20 hores.

El preu d’un bitllet serà de 3,50 euros, amb descomptes per a famílies nombroses i famílies nombroses de categoria especial, que abonaran 2,80 euros i 1,75 euros, respectivament.

Els bitllets es poden comprar al mateix bus o, si ho preferiu, podeu fer la reserva en aquesta pàgina: www.autosfornells.com

 

Foto portada © Fundació Foment del Turisme de Menorca