Apunt Menorca Centre Artesanal de Menorca: el temple dels oficis tradicionals

Centre Artesanal de Menorca: el temple dels oficis tradicionals

Escrit per Apunt Menorca

L’exposició Fabricant Menorca: l’artesania ahir, avui i demà, que es pot visitar al Centre Artesanal de Menorca, és el millor recurs per conèixer la tradició dels oficis artesans, manifestacions destacades del ric patrimoni immaterial de l’illa balear.

El Centre Artesanal de Menorca, situat al recinte firal des Mercadal, és el millor espai per conèixer els oficis i la història de la artesania que ha determinat la identitat del treball menorquí. Hi trobareu un recull exhaustiu i explicatiu dels principals oficis, de les eines, els processos, les tradicions socials associades a aquests treballs i, a poc a poc, us podreu anar fent una idea de la importància d’aquest llegat artesà per a la identitat menorquina, la seva història i el seu patrimoni immaterial.

A través de l’exposició permanent Fabricant Menorca: l’artesania ahir, avui i demà el visitant podrà fer un recorregut per alguns dels oficis més singulars de l’illa i ser conscient del valor d’aquest patrimoni.

Centre Artesanal de Menorca

Fabricant Menorca: una mostra sobre 16 oficis artesans

Amb la mostra Fabricant Menorca: l’artesania ahir, avui i demà, el Consell Insular de Menorca i la Fundació Foment del Turisme de Menorca cerquen apropar la realitat del sector artesanal de l’illa al gran públic i, en aquest sentit, afavorir la recuperació dels valors propis de la societat menorquina, un objectiu vinculat a la declaració l’any 1993 de Menorca com a Reserva de Biosfera.

Els oficis i treballs lligats a l’artesania, en el sentit ampli, són complexos i exigeixen un coneixement ampli del procés d’elaboració del producte. El fet d’adaptar-se a les matèries primeres imposa un procés lent que s’ha de fer de forma curosa. Aquí és on posa èmfasi la mostra, en el fet que cap peça surt igual a l’altra i que l’artesania té en si mateixa una condició d’unicitat que s’allunya de la producció en cadena.

L’exposició permet el visitant fer un recorregut per alguns dels oficis més singulars de l’illa. A través del testimoni de 16 artesans es donen a conèixer aspectes com els tallers i els materials, o quins han estats els canvis més significatius en l’evolució de cada professió. Són els següents: esparter, pastisser, ceramista, ferrer, modista, mestre d’aixa, fuster, sabater, joier, picador de pedra, arader, paredador, formatger, guarnicioner, apicultor i vinater.

Els textos s’acompanyen de fotografies de diferents èpoques i s’exposen més d’un centenar d’eines i peces representatives dels oficis. En aquesta mostra es manté l’equilibri entre tradició i innovació com a clar reflex de la necessitat dels artesans d’adaptar-se a les demandes dels clients actuals.

Centre Artesanal de Menorca

Una mostra interactiva

La mostra Fabricant Menorca: l’artesania ahir, avui i demà està composta per 16 cubicles representatius dels 16 oficis escollits. Tots tenen la mateixa aparença: una gran lona, amb el retrat de l’artesà que representa l’ofici i un breu resum de la seva experiència personal; dos plafons amb la informació sobre les característiques tècniques i imatges de l’ofici en concret; i una petita escenografia consistent en un taulell, eines i materials i algunes peces destacades completa la posada en escena. Tots els textos estan en sis idiomes: català, castellà, anglès, alemany, francès i italià.

Arrel del projecte d’ampliació de l’exposició, que es va dur a terme l’any 2018, es van incorporar elements interactius amb els quals es va aconseguir reforçar la vessant creativa i de manipulació que caracteritza l’artesania. Són els següents:

– Els sons dels oficis. El visitant ha d’entrar en els tallers i distingir els sons que es reprodueixen.
– Qui som? El visitant elegeix un ofici i, assumint el paper d’artesà, ha de dibuixar en una pissarra els elements que consideri més representatius perquè els acompanyants endevinin de quin ofici es tracta.
– La matèria primera. L’artesà ha de conèixer la matèria primera amb què treballa. En aquest cas, s’ha creat una caixa fosca que conté tres materials que el visitant ha d’identificar.
– La peça artesana. El visitant pot seure’s en una sella de muntar i fotografiar-se amb la il·lustració d’un cavall al darrere.
– L’aprenent. Després de tot el procés de feina, el visitant es troba un trencaclosques en forma de cubs per col·locar les peces al lloc corresponent.
– La paret seca. Les pedres de la part seca, convertides en un puzle, serveixen de metàfora per representar la diversitat d’artesans i el fet que tots junts contribueixen a mantenir un valuós llegat cultural.

Centre Artesanal de Menorca

Centre Artesanal de Menorca: una aposta pionera a Balears

Ubicat des de la seva creació l’any 2005 en el cos de guàrdia dels antics quarters militars de Mercadal, edifici que data del 1904, el Centre Artesanal de Menorca va esdevenir el primer centre d’artesania de les Illes Balears.

Tal com s’explica a la mateixa web del centre, es tracta d’un «equipament on es posa en valor el producte local, aquell que està estretament associat a la idiosincràsia de l’illa, testimoni del saber fer dels productors menorquins i fruit de l’adaptació de l’ésser humà al seu entorn. De fet, és on s’estableix el vincle entre el passat, el present i el futur d’unes activitats econòmiques fonamentals».

La polivalència de l’espai permet dur-hi a terme mostres de productes, exposicions individuals i col·lectives, activitats educatives i altres accions similars. A més de l’exposició permanent, ubicada al primer pis, consta d’una botiga i una sala de lectura. Per obtenir més informació sobre el Centre Artesanal de Menorca, descarregueu-vos el fulletó informatiu.

Per estar al corrent del més rellevant de l’activitat cultural a Menorca, consulteu l’Agenda de l’Apunt i subcriviu-vos al butlletí informatiu que enviem setmanalment amb un recull del més destacat de l’agenda menorquina.