Apunt Menorca Camí de Cavalls: cinc trams que et deixaran amb la boca oberta
Camí Cavalls

Camí de Cavalls: cinc trams que et deixaran amb la boca oberta

Escrit per Raquel del Río

El Camí de Cavalls té una longitud de 184 km i està dividit en 20 etapes. T’aconsellem que el completis, ja sigui d’una tacada o assaborint-lo a poc a poc, perquè tots els trams tenen el seu atractiu. Nosaltres et proposem un primer tast.

Unes bones botes, una gorra i una botella d’aigua. És tot el que fa falta per descobrir, passa a passa, el Camí de Cavalls. El sender que fa la volta a l’illa, antigament utilitzat per defensar la costa, és avui una ruta de Gran Recorregut de 184 quilòmetres (referència GR223) dividida en vint etapes senyalitzades que discorren entre pinars i alzinars, penya-segats i camps de conreu. Fes-lo a peu, a cavall o en bicicleta. Però fes-lo. Només així descobriràs l’autèntica Menorca.


Camí de Cavalls: de cala Galdana a Sant Tomàs

Grau de dificultat: Mitja
Durada: 4 hores
La major part d’aquest tram del Camí de Cavalls transcorre per una zona boscosa, així que l’ombra de pins, alzines i ullastres ens acompanyarà gran part del camí. Creuarem els barrancs de Trebalúger, Albranca i Binigaus, i podrem fer una calada en algunes de les platges més boniques de l’illa, com són Mitjana i Mitjaneta, Trebalúger, Fustam i Escorxada, per acabar a l’extensa platja de Binigaus. Podem recuperar forces a alguns dels bars i restaurants que trobarem a la urbanització de Sant Tomàs.

Camí de Cavalls: des Grau al port d’Addaia

Grau de dificultat: mitjà
Durada: 5 hores
Aquesta ruta del Camí de Cavalls ens durà a recórrer el Parc Natural de s’Albufera des Grau, passant per cala Tamarells i sa Torreta, el far de Favàritx i les platges Tortuga i Presili. Més enllà del far, el sender ens conduirà fins al Pou d’en Caldes des d’on podrem gaudir d’una vista privilegiada de la costa nord. Agafarem el camí d’Addaia fins a les salines de Mongofre, zona humida de descans i cria de multitud d’aus. L’etapa acabarà al port d’Addaia, un dels quatre ports naturals de Menorca, juntament amb el de Maó, Ciutadella i Fornells. Des del mirador podrem avistar la platja de na Macaret.

 

Camí de Cavalls

Camí de Cavalls: de Binimel·là a ets Alocs

Grau de dificultat: Alt
Durada: 4 hores
Es tracta de la ruta més dura del Camí de Cavalls. Transcorre per paisatges abruptes i no compta amb gairebé cap servei, però també és una de les més espectaculars. Partirem de la platja de Binimel·là per arribar 20 minuts després a la màgica cala Pregonda. Val la pena fer-hi una aturada, encara que només sigui per fer una foto a la platja immortalitzada per Mike Oldfield a la portada del disc ‘Incantations’. Reprendrem la ruta per arribar mitja hora més tard a cala Barril. Fins aquí el camí és mitjanament fàcil. Arribats a aquest punt comença a presentar desnivells i alguns trams que ens deixaran sense alè. Però l’esforç val la pena. Podrem refrescar-nos a cala en Calderer abans d’afrontar el darrer tram fins a ets Alocs.

Camí de Cavalls: de Punta Prima a cala Sant Esteve

Grau de dificultat: baix
Durada: 2,5 hores
Sortirem de la urbanització de Punta Prima i recorrerem un tram costaner del Camí de Cavalls des d’on podrem gaudir d’unes vistes magnífiques del far de l’Illa de l’Aire. L’itinerari rocós ens durà fins a la torre de defensa d’Alcalfar, des d’on podrem veure la cala que dóna nom a la torre. Abans, però, passarem per davant del caló Roig, una petita entrada de mar d’aigües transparents. Travessarem la urbanització i seguint la carretera arribarem a un trencall a la dreta que ens conduirà fins al barranc de Rafalet. Val la pena deixar el Camí de Cavalls i endinsar-se en l’alzinar que desemboca en la minúscula cala Rafalet. Tot plegat, un paratge que ens deixarà amb la boca oberta. Reprenent el Camí de Cavalls accedirem als predis de son Vilar i Sant Joan de Binissaida, on els murs de pedra seca ens marcaran el camí fins a cala Sant Esteve. L’encant d’aquest lloc ens indica que el trajecte està arribant a la fi. Només queda un petit tram de carretera que ens durà, després de passar un sender empedrat, a l’aparcament del Fort Marlborough.

Camí de Cavalls

Camí de Cavalls: de son Bou a cala en Porter

Grau de dificultat: baix
Durada: 3 hores
De la platja de son Bou, la més extensa de Menorca amb 2 km de longitud, parteix aquest tram del Camí de Cavalls que ens durà fins a cala en Porter. Només començar haurem de cobrir algun desnivell per arribar a cala Llucalari, un racó costaner poc concorregut i de gran bellesa natural. Des d’aquí seguirem el camí a través del barranc de Llucalari trobant al nostre pas camps de conreu i vegetació típica de l’illa, com ara ullastres i llentiscles. La caminada ens durà fins al barranc de cala en Porter, poblat d’arbres fruiters. Una mica més endavant ens trobarem amb una zona humida, que ens marcarà la desembocadura del torrent a la platja de cala en Porter.

Si has arribat fins aquí, segurament també t’interessarà llegir aquesta entrada: “Els espais naturals de Menorca que has de veure”.

Si ets una persona curiosa i activa, et recomanem que et subscriguis al butlletí informatiu de l’Apunt. D’aquesta manera rebràs totes les setmanes un recull amb les activitats més destacades de l’agenda cultural de Menorca i altres propostes interessants.