Apunt Menorca Els cinc trams del Camí de Cavalls que has de recórrer I Apunt Menorca
Camí de Cavalls

Els cinc trams del Camí de Cavalls que has de recórrer

Escrit per Raquel del Río

El Camí de Cavalls té una longitud de 184 km i està dividit en 20 etapes. T’aconsellem que el completis, ja sigui d’una tacada o assaborint-lo a poc a poc, perquè tots els trams tenen el seu atractiu. Nosaltres et proposem un primer tast.

Unes bones botes, una gorra i una botella d’aigua. És tot el que fa falta per descobrir, passa a passa, el Camí de Cavalls. El sender que fa la volta a l’illa, antigament utilitzat per defensar la costa, és avui una ruta de Gran Recorregut de 184 quilòmetres (referència GR223) dividida en vint etapes senyalitzades que discorren entre pinars i alzinars, penya-segats i camps de conreu. Fes-lo a peu, a cavall o en bicicleta. Però fes-lo. Només així descobriràs l’autèntica Menorca.


Camí de Cavalls: de cala Galdana a Sant Tomàs

Grau de dificultat: Mitja
Durada: 4 hores
La major part d’aquest tram del Camí de Cavalls transcorre per una zona boscosa, així que l’ombra de pins, alzines i ullastres ens acompanyarà gran part del camí. Creuarem els barrancs de Trebalúger, Albranca i Binigaus, i podrem fer una calada en algunes de les platges més boniques de l’illa, com són Mitjana i Mitjaneta, Trebalúger, Fustam i Escorxada, per acabar a l’extensa platja de Binigaus. Podem recuperar forces a alguns dels bars i restaurants que trobarem a la urbanització de Sant Tomàs.

Camí de Cavalls: des Grau al port d’Addaia

Grau de dificultat: mitjà
Durada: 5 hores
Aquesta ruta del Camí de Cavalls ens durà a recórrer el Parc Natural de s’Albufera des Grau, passant per cala Tamarells i sa Torreta, el far de Favàritx i les platges Tortuga i Presili. Més enllà del far, el sender ens conduirà fins al Pou d’en Caldes des d’on podrem gaudir d’una vista privilegiada de la costa nord. Agafarem el camí d’Addaia fins a les salines de Mongofre, zona humida de descans i cria de multitud d’aus. L’etapa acabarà al port d’Addaia, un dels quatre ports naturals de Menorca, juntament amb el de Maó, Ciutadella i Fornells. Des del mirador podrem avistar la platja de na Macaret.

Camí de Cavalls

Camí de Cavalls: de Binimel·là a ets Alocs

Grau de dificultat: Alt
Durada: 4 hores
Es tracta de la ruta més dura del Camí de Cavalls. Transcorre per paisatges abruptes i no compta amb gairebé cap servei, però també és una de les més espectaculars. Partirem de la platja de Binimel·là per arribar 20 minuts després a la màgica cala Pregonda. Val la pena fer-hi una aturada, encara que només sigui per fer una foto a la platja immortalitzada per Mike Oldfield a la portada del disc ‘Incantations’. Reprendrem la ruta per arribar mitja hora més tard a cala Barril. Fins aquí el camí és mitjanament fàcil. Arribats a aquest punt comença a presentar desnivells i alguns trams que ens deixaran sense alè. Però l’esforç val la pena. Podrem refrescar-nos a cala en Calderer abans d’afrontar el darrer tram fins a ets Alocs.

Camí de Cavalls: de Punta Prima a cala Sant Esteve

Grau de dificultat: baix
Durada: 2,5 hores
Sortirem de la urbanització de Punta Prima i recorrerem un tram costaner del Camí de Cavalls des d’on podrem gaudir d’unes vistes magnífiques del far de l’Illa de l’Aire. L’itinerari rocós ens durà fins a la torre de defensa d’Alcalfar, des d’on podrem veure la cala que dóna nom a la torre. Abans, però, passarem per davant del caló Roig, una petita entrada de mar d’aigües transparents. Travessarem la urbanització i seguint la carretera arribarem a un trencall a la dreta que ens conduirà fins al barranc de Rafalet. Val la pena deixar el Camí de Cavalls i endinsar-se en l’alzinar que desemboca en la minúscula cala Rafalet. Tot plegat, un paratge que ens deixarà amb la boca oberta. Reprenent el Camí de Cavalls accedirem en els predis de son Vilar i Sant Joan de Binissaida, on els murs de pedra seca ens marcaran el camí fins a cala Sant Esteve. L’encant d’aquest lloc ens indica que el trajecte està arribant a la fi. Només queda un petit tram de carretera que ens durà, després de passar un sender empedrat, a l’aparcament del Fort Marlborough.

Camí de CavallsCamí de Cavalls: de son Bou a cala en Porter

Grau de dificultat: baix
Durada: 3 hores
De la platja de son Bou, la més extensa de Menorca amb 2 km de longitud, parteix aquest tram del Camí de Cavalls que ens durà fins a cala en Porter. Només començar haurem de cobrir algun desnivell per arribar a cala Llucalari, un racó costaner poc concorregut i de gran bellesa natural. Des d’aquí seguirem el camí a través del barranc de Llucalari trobant al nostre pas camps de conreu i vegetació típica de l’illa, com ara ullastres i llentiscles. La caminada ens durà fins al barranc de cala en Porter, poblat d’arbres fruiters. Una mica més endavant ens trobarem amb una zona humida, que ens marcarà la desembocadura del torrent a la platja de cala en Porter.

(Fotografies: Fundació Foment del Turisme de Menorca)

Amplia la informació sobre el Camí de Cavalls, les etapes i les rutes que pots fer en www.descobreixmenorca.com