Apunt Menorca La Cova de s'Aigua oberta al públic | Apunt Menorca
Cova de s'Aigua

S’obre al públic la Cova de s’Aigua

Escrit per Anna Gornès

Durant els mesos d’abril i maig s’oferiran jornades de portes obertes gratuïtes a la Cova de s’Aigua de Cala Blanca, a Ciutadella.

Dia 31 de març s’inaugurarà la Cova de S’Aigua de la urbanització de Cala Blanca de Ciutadella i, a partir de l’1 d’abril, s’organitzaran jornades de portes obertes gratuïtes perquè els ciutadans puguin visitar-la seguint totes les mesures de seguretat que marquen els protocols Covid-19. Està previst que es puguin visitar gratuïtament durant els mesos d’abril i maig.

Les persones que vulguin visitar-la podran adquirir els tiquets al web nanventura a partir de dia 30 de març a les 18.00 hores

La Cova de S’Aigua

La Cova de s’Aigua forma part de les Coves de Cala Blanca, un espai que destaca pels seus valors naturals i arqueològics, per les seves característiques i valors ecosistèmics, i per la seva potencialitat turística.

L’espectacularitat de la Cova de s’Aigua es deu a l’existència d’un llac interior i a les formacions d’estalactites i estalagmites al llarg de 100 metres d’obertura subterrània.

Va ser explorada per primera vegada l’any 1955 per l’Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excurcionista de Catalunya i és considerat Bé d’Interès Cultural des de 1966.

Al seu interior s’hi ha descobert ceràmiques pretalaiòtiques, talaiòtiques i islàmiques, així com restes òssies humanes ara dipositades al Museu Municipal de Ciutadella. Aquest accident subterrani és un dels més interessants que es poden veure a la zona del ponent menorquí.

Aquest és un espai protegit i les intervencions dels darrers anys han de servir perquè les visites no accelerin la degradació d’aquest espai.

Rehabilitació i obertura al públic

La Cova de s’Aigua de Cala Blanca s’obrirà al públic després d’un llarg procés de rehabilitació. Aquest és un espai protegit i les intervencions dels darrers anys han de servir perquè les visites no accelerin una possible degradació del lloc.

Les obres que han permès obrir la Cova de S’Aigua al públic han consistit en el condicionament de l’interior i l’accés amb el finançament del Govern balear i el Consell Insular de Menorca a través d’un conveni interadministratiu signat entre el Consell i l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB).

Han estat unes obres complexes a nivell tècnic i han suposat la realització de diversos estudis espeleològics i arqueològics per obtenir les autoritzacions pertinents. En tot el procés s’ha comptat amb l’ajuda de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), que ha estat l’organisme encarregat d’oferir assessorament sobre el projecte.

Cal destacar, també, que es tracta d’una iniciativa pública, cosa gens habitual, i que crearan un precedent, en ser un projecte que garanteix la sostenibilitat de les coves.

Si voleu saber quins altres plans hi ha per als propers dies, entre a l‘Agenda de l’Apunt i feu la vostra tria. Ara bé, si el que realment voleu és estar al dia de tot el que passa i que no us ho contin, us recomanem que us doneu d’alta al butlletí informatiu de l’Apunt. D’aquesta manera, rebreu setmanalment un recull amb la programació cultural i d’oci més destacada.