Apunt Menorca La Cova de s'Aigua, el gran atractiu natural de Menorca | Apunt Menorca
Cova de s'Aigua

La Cova de s’Aigua, un dels plans imprescindibles a Menorca

Escrit per Apunt Menorca

La Cova de s’Aigua, la primera de les cavitats de Cala Blanca condicionada i oberta al públic, es podrà visitar fins al 30 de novembre.

La Cova de s’Aigua (Cala Blanca · Ciutadella), un dels grans atractius naturals de Menorca, va obrir les seves portes al públic el passat mes d’abril després de mesos de feines d’estudi i treballs de recuperació i condicionament, duts a terme pel Consell Insular de Menorca en col·laboració amb l’Ajuntament de Ciutadella, el Govern de les Illes Balears i l’Institut Geològic i Miner d’Espanya.

Durant el període de portes obertes, celebrat entre l’abril i el juny i de caràcter gratuït, van visitar-les més de 4.000 persones. Ara, des del 7 de juliol fins al 30 de novembre, s’ha habilitat una nova programació que preveu 10 torns diaris de dilluns a diumenge.

Cova de s’Aigua: visites, durada i preu

Així, des del 7 de juliol s’han programat 10 torns diaris entre les 9.00 i les 20.30 hores, amb una durada aproximada de 45 minuts per visita i un aforament màxim de 13 persones per torn. D’aquests, dos es fan en anglès i la resta en castellà/català. A més, s’habiliten torns específics perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir a la cova.

El preu general de l’entrada és de 10 euros, encara que hi ha descomptes per a menors d’entre 8 i 15 anys (5 euros), majors de 65 anys i jubilats (6 euros), persones amb discapacitat (5 euros) i preus especials per a grups. L’entrada és gratuïta per als menors de 8 anys.

Les entrades poden adquirir-se a través de la pàgina web www.menorca.es, a les oficines d’informació turística de Maó-Centre, Maó-Port i Ciutadella i al poblat talaiòtic Torre d’en Galmés.

Cova de s'Aigua

El valor natural i arqueològic de la Cova de S’Aigua 

La Cova de s’Aigua forma part de les Coves de Cala Blanca, un espai que destaca pels seus valors naturals i arqueològics, per les seves característiques i valors ecosistèmics, i per la seva potencialitat turística.

L’espectacularitat de la Cova de s’Aigua es deu a l’existència d’un llac interior i a les formacions d’estalactites i estalagmites al llarg de 100 metres d’obertura subterrània.

Va ser explorada per primera vegada l’any 1955 per l’Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excurcionista de Catalunya i és considerat Bé d’Interès Cultural des de 1966.

Al seu interior s’hi ha descobert ceràmiques pretalaiòtiques, talaiòtiques i islàmiques, així com restes òssies humanes ara dipositades al Museu Municipal de Ciutadella.

Aquest accident subterrani és, sense dubte, un dels més interessants que es poden veure a la zona del ponent menorquí.

Cova de s'Aigua

Rehabilitació i obertura al públic

La Cova de s’Aigua de Cala Blanca es va obrir al públic el passat mes d’abril després d’un llarg procés de recuperació i rehabilitació. Es tracta d’un espai protegit i les intervencions han anat encaminades a assegurar que les visites no accelerin una possible degradació del lloc.

Les obres que han permès obrir la Cova de s’Aigua al públic han consistit en el condicionament de l’interior i l’accés amb el finançament del Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca a través d’un conveni interadministratiu signat entre el Consell i l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB).

Han estat unes obres complexes a nivell tècnic i han suposat la realització de diversos estudis espeleològics i arqueològics per obtenir les autoritzacions pertinents. En tot el procés s’ha comptat amb l’ajuda de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), que ha estat l’organisme encarregat d’oferir assessorament sobre el projecte.

Si voleu saber quins altres plans hi ha per als propers dies, entre a l‘Agenda de l’Apunt i feu la vostra tria. Ara bé, si el que realment voleu és estar al dia de tot el que passa i que no us ho contin, us recomanem que us doneu d’alta al butlletí informatiu de l’Apunt. D’aquesta manera, rebreu setmanalment un recull amb la programació cultural i d’oci més destacada.