Apunt Menorca Les claus de la reobertura del Teatre Principal de Maó | Apunt Menorca
OCIM - Teatre Principal de Maó

Les claus de la reobertura del Teatre Principal de Maó

Escrit per Apunt Menorca

El pla de reobertura del Teatre Principal de Maó preveu la seva conversió en obrador artístic, la programació d’espectacles de format reduït i a l’aire lliure i una aposta decidida cap a la digitalització.

“Davant la gran complexitat d’adaptar els teatres i els espectacles als protocols i mesures de seguretat sanitària i a l’espera d’una reglamentació específica, els espectacles en viu i amb públic encara hauran d’esperar. Una espera que el Principal de Maó aprofitarà per redefinir la seva activitat”.

Així anunciaven divendres, 22 de maig, els membres del patronat de la Fundació Teatre Principal de Maó la reorientació d’usos i objectius amb què encaren la reobertura del coliseu maonès després de confirmar que la programació artística “es replantejarà de cap a peus” i no es reprendrà fins a finals de juliol, “sempre que la conjuntura sanitària ho permeti”, puntualitzen.

Teatre Principal: obrador artístic i espai digitalitzat

Així, en els mesos de juny i juliol, la institució cultural dedicarà els esforços a donar suport a la creació i a la producció d’espectacles, és a dir, assumirà les funcions d’obrador artístic, un fi fundacional que acostuma a quedar relegat en pro de l’exhibició. “Tenim l’oportunitat de donar suport a entitats, artistes o companyies perquè puguin continuar treballant en les millors condicions durant aquest període de gran incertesa”, reconeixen des del Principal.

Aquesta, però, no serà l’única via que es prioritzarà en aquest temps d’incertesa. Els membres del patronat han decidit també aprofitar la reducció de l’activitat “per iniciar la digitalització del Teatre Principal de Maó”, convertint-lo “en un petit plató de gravació per poder generar continguts digitals a partir d’assajos, actuacions, estades artístiques, etc.”.

Aquesta reorientació, que consideren “imprescindible”, permetrà oferir nous formats digitals de programació artística i d’oferta cultural i, d’aquesta manera, arribar a nous públics. “S’està demostrant que la capacitat de reactivació dels espais escènics passarà per la seva capacitat de digitalització”, subratllen des del patronat.

La nova programació del Principal

El pla de reobertura aprovat pel patronat estableix que l’exhibició amb públic no es reprengui fins a finals de juliol, mantenint-se de manera ininterrompuda fins al 2021, sempre i quan la conjuntura sanitària ho permeti. Des de la institució cultural s’han marcat com una prioritat “la prevenció del contagi” a fi que els espectadors percebin el teatre “com un espai segur”.

Aquest pla estableix les noves prioritats artístiques del Teatre, una de les quals és la priorització dels artistes menorquins. En aquest sentit, anuncien que un dels concerts que es mantindran és el directe d’Anna Ferrer, que presentarà el seu darrer disc Krönia. També han avançat que s’adaptaran algunes propostes ja confirmades com la “Gala d’estrelles de la dansa”. “I a partir del mes de setembre –informen- es reprogramaran els ajornaments dels darrers mesos”.

Una altra línia de feina que reforçaran serà la programació d’espectacles de format reduït i a l’aire lliure. “Serà l’estiu de les petites coses” i de “reforçar la nostra presència a la ciutat”, assenyalen.

Mesures i protocols sanitaris

A continuació, reproduïm íntegrament la declaració del patronat de la Fundació Teatre Principal de Maó en relació a les mesures i protocols sanitaris:

“Amb les mesures per a la contenció de la propagació del virus la reobertura dels espais escènics és un desafiament extraordinari. Encara no existeix una normativa que reguli mesures concretes de seguretat sanitària davant la nova situació de risc de contagi per la Covid-19 adaptades a esdeveniments de públic concurrència.

Mentrestant, el Teatre Principal de Maó treballa en nous protocols per contribuir a generar condicions de seguretat per als nostres treballadors, per a empreses externes, per a companyies i artistes i per a espectadors.

Els nous protocols tindran en compte nous plans de neteja i desinfecció, noves mesures de prevenció adoptades en espais d’oficines, d’assaig i representació i en zones públiques comuns”.

Per estar al corrent de tot el que pots fer a Menorca, segueix-nos a IG i a Facebook i subscriu-te al butlletí informatiu de l’Apunt. Totes les setmanes rebràs un recull amb els millors plans i activitats per aprofitar al màxim el temps lliure!