Apunt Menorca Enjoy Ciutadella, a la descoberta de la natura i la cultura | Apunt Menorca
Enjoy Ciutadella 2021

Enjoy Ciutadella, a la descoberta de la natura i la cultura

Escrit per Anna Gornès

L’Ajuntament de Ciutadella ha posat en marxa aquest estiu una nova edició del programa d’oci familiar Enjoy Ciutadella amb la finalitat de donar a conèixer la riquesa natural i cultural del municipi.

L’Ajuntament de Ciutadella promou un any més aquest cicle d’activiatst amb visites culturals, experiències gastronòmiques i rutes naturals que s’estenen al llarg de tot l’estiu per conèixer curiositats de la cultura i el patrimoni de ponent.

Les activitats són gratuïtes amb places limitades i les inscripcions prèvies són a través l’oficina de Turisme de Ciutadella o a través de enjoyciutadella@gmail.com. La majoria són aptes per a tots els públics i tenen una durada aproximada d’entre 1.30 i 2 hores.

Les activitats d’Enjoy Ciutadella per al setembre

Tot aquest estiu, de dimecres a diumenge, han tingut lloc diferents activitats d’oci per descobrir la cuina, la mar, la prehistòria i els oficis de Menorca. La bona notícia és que al setembre i a l’octubre continua l’activitat!

Els dimecres és el torn de les rutes i els tallers gastronòmics amb Fra Roger, el taller sensorial de cosmètica natural o una ruta nacturna per descrobrir la mar d’estels des de Cala en Bosch; els dijous i dissabtes es reserva l’espai a les rutes saludables, els passejos urbans o naturals; mentre que els divendres ens submergim en propostes més creatives per descobrir les curiositats de l’artesania. Per últim, també hi haurà dos diumenges destinats als tallers sensorials en família, d’altres per treure la bici o per contemplar l’horitzó.

La majoria de grups estan pensats per entre 20 i 30 persones i ofereixen l’opció de fer l’activitat en anglès/castellà o català/italià o francès. Per algunes sessions es requereix roba còmoda i portar material de casa.

Preneu nota dels detalls:

Dimecres 8 | 21 hores
Ruta nocturna, mar d’estels a Cala en Bosc
Caminarem un 20 min pel camí de Cavalls fins arribar a la caseta de la cova dels pardals. Allí observarem i interpretarem el cel nocturn a simple vista. Reconeixarem els estels i planetes visibles aquella nit i descobrirem con reconèixer les constel·lacions, els seus orígens i els seus mites.

Dijous 9 | 18.30 hores
Passeig urbà, poblat costaner prehistòric de Cala Morell
Gaudirem primer de les vistes dels penya-segats de la zona. Caminant entre cases modernes que conformen aquesta urbanització arribarem fins als miradors de baix. Continuarem fins arribar al poblat costaner de la prehistoria menorquina. Interpretarem el paisatge, el patrimoni i els recursos naturals de la urbanització.

Divendres 10 | 18 hores
Ruta per la Natura, platges de Son Saura i el seu entorn
Travessarem les platges des Banyul i de Bellavista per endinsar-nos per un camí ben marcat entre les dunes per arribar fins as Talaier.

Dissabte 11 | 10 hores
Ruta Gastronòmica, el dolç de la nostra cuina
Taller per conèixer el dolç de la gastronomia de Menorca.

Diumenge 12 | 11 hores
Taller sensorial, fer la teva cosmètica natural amb producte local
Experiencia guiada amb productes locals i l’elaboració d’ells, per a un públic adult. A cada sessió s’identificaran unes plantes i ingredients, que hauran vist al mercat del centre de Ciutadella, per finalment elaborar perfums.

Dimecres 22 | 11 hores
Taller sensorial, fer la teva cosmètica natural amb producte local
Experiencia guiada i l’elaboració de serum facial amb olis vegetals, per a un públic adult. A cada sessió s’identificaran unes plantes i ingredients, que hauran vist al mercat del centre de Ciutadella, per finalment elaborar perfums. En aquesta sessió s’elaborarà sèrum facial.

Dijous 23 | 18 hores
Ruta saludable, bany de bosc per Alforí
Activitat mindfulness per apropar els recursos naturals als nostres visitants com a font de salut i benestar, gaudint d’un espai que ens convida a obrir els sentits i estar presents. Punt de trobada: aparcament de Cala Pilar. Durada: 2-3 hores. Grup: 14 persones.

Divendres 24 | 18 hores
Ruta per la Natura, passeig des bot
Travessarem les platges des Banyul i de Bellavista per endinsar-nos per un camí ben marcat per arribar fins a Es Talaier. Punt de trobada: aparcament de la platja de Son Saura. Durada: 2 hores. Grup de 20 persones.

Dissabte 25 | 18 hores
Ruta Mirant el Mar, el cap de Menorca i sa Falconera
Caminarem per l’extrem oeste de l’illa, cinc minuts pel Camí de Cavalls fins al Pont d’en Gil. Passarem pel Cap de Menorca o de Bajolí, i anirem fins a sa Falconera. Interpretarem el paisatge i monuments que ens envolten, l’antic telègraf òptic més conegut com a semàfor, les ruïnes del recinte militar, la talaia de Bajolí (s. XVII) i la torre medieval del lloc Torre del Ram. La geología tindrà un lloc especial en aquesta ruta, que acabarà amb la posta de sol. Durada: 2 hores. Punt de trobada: aparcament des Pont d’en Gil. Grup: 6 persones.

Diumenge 26 | 18 hores
Ruta Mirant el Mar, els miradors de La Vall
Des de l’aparcament de la Vall, pel Camí de Cavalls cap a Fontanelles, pujarem fins el primer mirador Sa Punta Blanca. De Fontanelles pel sender del coster fins el segon mirador, la Punta de s’Àngel i el tercer mirador, dels Tancats. A cada mirador es farà una interpretació del paisatge heterogeni de la costa nord i dels monuments que s’hi albiren. Durada: 2 hores. Punt de trobada:  segon aparcament de La Vall (el més proper a la platja). Grup: 6 persones.

Dimecres 29 | 11 hores
Taller sensorial, fer la teva cosmètica natural amb producte local
Experiència guiada i l’elaboració de balsam labial. Indicat per a un públic adult, en aquests sesión se identificarán els ingredients en les parades i comerços del mercat de Ciutadella. Punt de trobada: Plaça Llibertat, mercat de Ciutadella. Grup: màxim 10 persones.

Les activitats d’Enjoy Ciutadella per a l’octubre

A continuació detallem les activitats previstes per al mes d’octubre:

Divendres 1/10 | 10 hores
Ruta Creativa, descobrint curiositats i artesania de Ciutadella 
Ruta guiada pels carrers de Ciutadella descobrint a la seva gent i a les seves tradicions, visitarem tallers d’artistes i artesans que formen la vida creativa de la ciutat. Punt de trobada: plaça d’Alfons III (palmeres). Durada: 1.30/2 hores. Grup: 15 persones.

Dissabte 2/10 | 10 hores
Ruta activa, running, de la Vall a sa Punta Rotja
Anirem pel camí de cavalls i un petit sender ens durà fins Sa Punta Rotja. De tornada baixarem a la platja des Bot. Es una ruta circular. Punt de trobada: en el segón aparcament de la Vall (el més proper a la platja). Durada: 1 hora i mitja. Grup: 20 persones.

Diumenge 3/10 | 20 hores
Ruta nocturna, Ciutadella reserva Starlight
Observarem  i interpretarem el cel nocturn a simple vista. Posarem en valor el fet reconegut de Menorca com a Reserva Starlight l’any 2019 i aprofitarem per aprendre a fer servir un planisferi amb l’ajut del que hi ha col.locat al mirador astrnòmic. Caminarem cap el bosc i la mar on reconeixerem els estels i planetes visibles, constel.lacions, els seus origens i els sus mites. Punt de trobada: el mirador astronòmic de l’aparcament de Son Saura. Durada: 2 hores. Grup: 20 persones.

Dimecres 6/10 · 11 hores
Taller sensorial, fer la teva cosmètica natural amb producte local
Experiència guiada amb productes locals i procès d’elaboració a partir de l’ús d’aquests productes. En cada sessió s’identificaran unes plantes i ingredients, que prèviament els participants hauran vist al mercat del centre de Ciutadella.En aquesta ocasió els participants elaboraran perfum. Adreçada a un públic adult. Punt de trobada: pl. des Pins. Grup: 10 persones màxim.

Dijous 7/10 · 17.30 hores
Ruta saludable, bany de bosc per Alforí, El Pilar
Activitat mindfulness per apropar els recursos naturals als nostres visitants com a font de salut i benestar, gaudint d’un espai que ens convida a obrir els sentits i estar presents. Punt de trobada: aparcament de Cala Pilar. Durada: 2-3 hores. Grup: 14 persones. Ruta no adaptada. Activitat per a majors de 12 anys.

Divendres 8/10 · 20 hores
Ruta nocturna, dracònids en llaüt
La ruta sortirà del port en dues barques tradicionals de llenya per arribar fins als voltants del Pont d’en Gil on s’explicarà el perquè de la pluja d’estels dels Dracònids i es farà un repàs minuciós de tots els astres i constel·lacions que es poden observar, els seus orígens i mites. Punt de trobada: caseta de comandància del port antic. Grup: 6 persones. Activitat per a tots els públics. Es recomana dur roba d’abric per si refresca. Aquesta ruta s’ofereix en col·laboració amb l’associació Amics de la Mar de Menorca.

Dissabte 9/10 · 18 hores
Passeig urbà, coneixent l’entorn de cap de Banyos al clot d’en Barceló (Cala en Blanes)
Els participants en la ruta descobriran el bufador de Cap de Banyos, baixaran a Cala en Forcat i arribaran fins el Clot d’en Barceló passant per Cala en Brut. Pel camí veuran les Capelletes de Cala en Forcat i ampliaran els seus coneixements sobre aquesta urbanització. Punt de trobada: parada de bus de línia davant de l’Hotel Farragut. Grup: màxim 20 persones. Activitat per a tots els públics.

Diumenge 10/10 · 18 hores
Ruta mirant la mar, naufragis a la costa nord de Ciutadella.
Els participants visitaran el far de Punta Nati i els seus voltants, recorreran el Camí de Cavalls cap a Cala es Morts fins la creu del General Chanzy. Aprendran la història dels naufragis que van tenir lloc en aquesta zona al llarg del segle XX: el del General Chanzy i el del Francisquita. Interpretaran el paisatge de pedra seca i gaudiran de la posta de sol. Punt de trobada: aparcament del far de Punta Nati. Grup: màxim 20 persones. Activitat per a tots els públics.

Inscripcions

Totes les activitats són gratuïtes. Els interessats s’han d’inscriure prèviament atès que les places són limitades. Per inscriure’s es pot omplir el formulari que trobareu a la pàgina web de l’Ajuntament o escrivint al correu electrònic enjoyciutadella@gmail.com.

Per a qualsevol informació, també us poden atendre a l’Oficina de Turisme de l’Ajuntamentde Ciutadella  oberta de dilluns a dissabte, de 9 a 20.30 hores.

Si voleu saber quins altres plans hi ha per als propers dies, entreu a l‘Agenda de l’Apunt i feu la vostra tria. Ara bé, si el que realment voleu és estar al dia de tot el que passa i que no us ho contin, us recomanem que us doneu d’alta al butlletí informatiu de l’Apunt. D’aquesta manera, rebreu setmanalment un recull amb la programació cultural i d’oci més destacada.