Apunt Menorca Les meravelles de la Menorca natural que has de veure | Apunt Menorca
Barranc

Ruta pels espais naturals més espectaculars de Menorca

Escrit per Antoni Vallejo Ripoll

Amb el 66% del territori protegit, Menorca es caracteritza per una àmplia varietat d’espais naturals i per una gran biodiversitat, que la converteixen en un indret únic a la Mediterrània.

Precisament, en reconeixement a aquest equilibri entre l’activitat humana i la preservació de l’entorn natural, Menorca fou declarada Reserva de Biosfera l’any 1993. Amb aquest article us convidem a fer un tomb per la Menorca verda, i us descobrim algunes de les seves meravelles.

A la descoberta de la Menorca natural

Albufera des Grau
Balears Natura

S’Albufera des Grau

L’albufera des Grau és la zona humida més important de l’illa i un dels tresors de la Menorca natural. Amb una extensió de 70 hectàrees i situada al cor del Parc Natural de s’Albufera des Grau, aquesta llacuna és un indret privilegiat per a l’observació d’aus.

La visita a l’albufera es pot iniciar al Centre de Recepció Rodríguez Femenias, on una exposició sobre el parc ens donarà la benvinguda, i on ens informaran sobre els tres itineraris, autoguiats i de poca dificultat, que ens permetran gaudir de l’albufera des dels diferents miradors i punts d’observació.


Reserva Marina del Nord de Menorca

El fons marí que envolta Menorca és un dels seus grans atractius naturals de l’illa, especialment la zona compresa dins la Reserva Marina del Nord de Menorca. Capbussar-se en les seves aigües és una experiència inoblidable, que ens permetrà gaudir d’una gran varietat de flora i fauna.

La Reserva Marina del Nord de Menorca fou aprovada l’any 1999, i comprèn una extensió de 5.119 hectàrees, entre la badia de Fornells i el Cap Gros, al terme municipal de Ciutadella.


Far de Favàritx
Shutterstock / Karol Kozlowski

Cap de Favàritx

El cap de Fàvaritx és una de les zones més singulars del Parc Natural de s’Albufera des Grau. Aquest impressionat espai es caracteritza per la manca de vegetació i pels afloraments rocosos formats per gresos i pissarres, que ens recorden els paisatges lunars.

La quietud de l’entorn i la força del paisatge converteixen el cap de Favàritx en una visita obligada si volem gaudir de la màgia de la Menorca més salvatge i natural.


Barranc d’Algendar

Amb una longitud de 7 quilòmetres, el barranc d’Algendar és el més important de l’illa, i un dels pocs que té un curs d’aigua que corre durant tot l’any. El barranc neix a Ferreries i desemboca a Cala Galdana, i al llarg del seu recorregut ens sorprendrà amb les seves imponents parets verticals, que en alguns punts arriben als 80 metres d’alçada.

Els barrancs del sud de Menorca s’han format al llarg dels mil·lennis per l’erosió de l’aigua sobre la roca calcària, i l’ambient humit del seu interior els converteix en autèntics vergers naturals i en indrets idonis per al cultiu d’horts i fruita.


Far de Cavalleria

Cap de Cavalleria

La península de Cavalleria ens ofereix un dels paisatges més impactants de la Menorca natural. Amb el far de Cavalleria com a punt de referència al final del camí, aquí la força feréstega del nord de l’illa contrasta amb la bellesa de les postes de sol i la calma serena del port natural de Sanitja, un indret que a l’època dels romans va acollir la ciutat desapareguda de Sanisera.

Sens dubte, el cap de Cavalleria és un dels paratges més fascinants de Menorca, i un d’aquells llocs que ens connecten amb les forces tel·lúriques de la natura.


Barranc de Binigaus

El barranc de Binigaus és molt popular entre senderistes i cicloturistes, que gaudeixen d’un recorregut que transcorre entre vegetació de barranc i zones de conreu. A més, el barranc acull la cova des Coloms, una imponent cavitat natural de grans dimensions, que s’ha guanyat el sobrenom de ‘la catedral’.

Per visitar el barranc, podem començar l’itinerari al cementiri des Migjorn Gran, i seguir el seu recorregut fins a la platja de Binigaus, indret on desemboca.


Sa Bassa Verda

Sa Bassa Verda

Situada a 30 de minuts de les platges d’Algaiarens, sa Bassa Verda és un dels paratges més sorprenents de la Menorca natural, especialment en els mesos freds, quan l’estany està inundat.

Sa Bassa Verda es nodreix de l’aigua de pluja i juntament amb altres 25 basses de l’illa forma part d’un projecte de la Unió Europea per a la preservació d’estanys temporals, considerats hàbitats d’interès prioritari per la seva fragilitat, exclusivitat i escassesa.


Illa de l’Aire

Situada davant la costa de Sant Lluís, prop de la platja de Punta Prima, l’illa de l’Aire és un dels illots de Menorca de més valor ecològic i ambiental, ja que és un lloc de pas d’aus migratòries i és l’hàbitat d’una sargantana negra endèmica de l’illa.

A més, la riquesa del seu fons marí és excepcional, i la converteixen en un indret ideal per a la pràctica del submarinisme.

Si has arribat fins aquí, segurament també t’interessarà llegir aquesta entrada: “Costa nord: les millors platges de Menorca”.

Per a la redacció d’aquest post ens hem basat en els textos de les guies ‘Menorca Reserva de Biosfera”, i ‘Menorca Imprescindible’, de Triangle Postals