Apunt Menorca Les 10 millors platges de la costa nord de Menorca
Les millors platges de Menorca: Sa Mesquida

Costa nord: les millors platges de Menorca

Escrit per M.J. Ferri

Menorca és un paradís. A l’illa balear trobaràs les platges i cales millor conservades de la Mediterrània. Acompanya’ns i et descobrirem les millors platges de Menorca.

Menorca és un paradís, un dels pocs que queden en aquesta Mediterrània tan depredada pel ciment. Pot sonar a tòpic i, en realitat, és una excepció, una afortunada excepció. El millor de tot és que aquesta afirmació és aplicable a la pràctica totalitat del litoral de l’illa. Fins i tot, les zones amb major pressió urbanística en surten ben parades si les comparem amb destinacions veïnes. I és que la qualitat natural i ambiental de Menorca és indiscutible. Us proposem un tour per les que, al nostre parer, són les millors platges de Menorca (seguim la ruta des de Maó fins a Ciutadella). Hi ha de tot: cales, calons, arenals d’extensió mitjana, petits racons, espais verges i també urbanitzats… Ens acompanyeu?

→ Sa Mesquida

És, segurament, la platja més apreciada pels maonesos. Per arribar-hi cal creuar el nucli tradicional de sa Mesquida, d’ambient familiar i mariner. L’arenal està delimitat pel Pa Gros i la Punta de sa Creueta, sobre la qual els britànics van construir a finals del segle XVIII una torre de vigilància.

Municipi: Maó
Tipologia: semiurbana
Grau d’ocupació: alt
Aparcament: sí
Vigilància: sí

Sa Torreta

Sa Torreta té un encant especial. Potser és per la tranquil·litat que s’hi respira o per la màgia que desprèn la malmesa torre que vigila l’entrada. Des de la platja des Grau –molt recomanable per a famílies amb fills petits- s’hi pot accedir a peu pel Camí de Cavalls o amb caiac. Si us decidiu per aquesta darrera opció, us aconsellem que feu una aturada a les platges de l’Illa d’en Colom.

Municipi: Maó
Tipologia: verge
Grau d’ocupació: baix
Aparcament: no
Vigilància: no

Presili - Menorca

Tortuga i Presili

Les platges de Favàritx tenen la bellesa suficient per protagonitzar els catàlegs i reportatges gràfics que es publiquen sobre Menorca i per sortir en totes les seleccions que es facin de les millors platges de Menorca. De moment, però, les càmeres continuen apuntant a les cales de la costa sud –magnífiques, d’altra banda-. Certament, Tortuga i Presili són úniques: tenen el blau intens i l’arena clara del litoral meridional i el magnetisme del nord, amb unes vistes extraordinàries del far.

Municipi: Maó
Tipologia: verges
Grau d’ocupació: mitjà
Aparcament: sí (a la carretera d’accés al far de Favàrtix).
Vigilància: no

→  Mongofre

Una platja que atrapa, que inspira. Potser hi influeix el fet d’estar situada entre dos indrets fascinants de Menorca: Favàritx i el Port d’Addaia –val la pena recórrer el tram de Camí de Cavalls que travessa les salines de Mongofre fins arribar a Addaia-. Arribar a aquesta platja d’arena vermellosa i forma de ferradura no és que sigui fàcil però és un repte assumible, fins i tot un dia d’agost. S’ha d’agafar el Camí de Cavalls des de la carretera de Favàritx i, un cop passat el Pou d’en Caldes, cal desviar-se per un sender alternatiu i a partir d’aquí fer servir el sentit comú; és a dir, escollir sempre els camins més propers a la costa. L’esforç val la pena.

Municipi: Maó
Tipologia: verge
Grau d’ocupació: baix
Aparcament: no
Vigilància: no

→  Arenal d’en Castell

És un dels arenals més grans de Menorca amb prop de 650 metres de longitud. El seu encant radica en les aigües, transparents i poc profundes; l’arena, clara i fina; i el fet de tenir tot tipus de serveis a tocar de mans –és una de les urbanitzacions més apreciades per turistes i residents-. A més, la forma arquejada que adopta el litoral en aquest punt, recollit dels vents del nord gràcies als penyals que estrenyen la bocana, dota aquest indret d’un caràcter especial.

Municipi: Es Mercadal
Tipologia: urbanitzada
Grau d’ocupació: alt
Aparcament: sí
Vigilància: sí

→  Cavalleria

Dues platges, la de Cavalleria i la de Ferragut, conformen una de les joies de la costa menorquina: un gran arenal d’arena daurada que durant l’estiu ocupen centenars de banyistes diàriament gràcies al fàcil accés i a l’atractiu cromatisme que resulta de la nitidesa de les aigües i el vermell de la terra argilosa que l’envolta. Es recomana mesura a l’hora de fer els banys de fang per evitar problemes d’erosió. Sens dubte, una de les millors platges de Menorca.

Municipi: Es Mercadal
Tipologia: semi-urbana
Grau d’ocupació: moderat-alt
Aparcament: sí
Vigilància: no

Pregonda - Menorca

→  Pregonda

Si haguéssim d’explicar la bellesa posant com exemple una platja, escolliríem sense cap mena de dubte Cala Pregonda. Emocionar-se amb la simple vista d’aquest paratge del nord de Menorca és una reacció quasi inevitable. El joc cromàtic de les roques argiloses i volcàniques i el blau nítid de la mar deixa una estampa única a la Mediterrània. Els esculls que sobresurten enmig de la cala perfeccionen aquesta imatge de postal. Arribar-hi des de la platja de Binimel·là no és complicat, però millor si no ho feu a les dues del capvespre.

Municipi: Es Mercadal
Tipologia: semi-urbana
Grau d’ocupació: moderat
Aparcament: no
Vigilància: no

Cala Pilar de Menorca

→  Cala Pilar

Una altra de les meravelles de la costa nord de Menorca és cala Pilar. Homenatjada pels Ja T’ho Diré amb la seva millor cançó, ‘Si véns’, aquesta cala ciutadellenca té admiradors arreu del món. És fàcil estimar-la. Només la passejada per arribar-hi ja mereix els millors elogis, tant des dels Alocs com des del camí de Sant Felip. Els colors del nord es conjuguen aquí amb una intensitat que captiva a tot aquell que s’hi acosta. A prop de la platja hi ha una font custodiada per la verge del Pilar, de la qual brolla aigua potable. Totalment justificada la seva consideració com una de les millors platges de Menorca.

Municipi: Ciutadella
Tipologia: verge
Grau d’ocupació: moderat
Aparcament: no
Vigilància: no

→  Algaiarens

Amb el nom d’Algaiarens s’identifiquen dues platges: Es Tancats i Es Bot. De grans fins i clars, aquests dos arenals contigus tenen un gran poder d’atracció sobre la població resident i turista, en part pel fàcil accés i en part per la riquesa natural que els envolta –el sistema dunar d’Algaiarens és un dels més grans i millor conservats de Menorca-. No de bades, aquesta zona gaudeix d’una elevada protecció mediambiental.

Municipi: Ciutadella
Tipologia: semi-urbana
Grau d’ocupació: moderat-alt
Aparcament: sí
Vigilància: sí

→  Cala Morell

En aquest entrant de mar, eminentment rocós, es poden apreciar les dues regions geològiques en què es divideix Menorca: les dolomites grises del Juràssic, en la vessant nord, i els conglomerats i el marès del Miocè, en la vessant sud. Els embarcadors i plataformes habilitats en els laterals de la cala faciliten l’accés a l’aigua, d’un blau intens i profund.

Municipi: Ciutadella
Tipologia: urbana
Grau d’ocupació: moderat
Aparcament: sí
Vigilància: no

Si us heu quedat amb ganes de més, us convidem a fer un tour per les millors platges de la costa sud de Menorca.