Apunt Menorca Costa nord: les millors platges de Menorca I Apunt Menorca
Les millors platges de Menorca: Es Caló Blanc

Costa sud: les millors platges de Menorca

Escrit per M.J. Ferri

Menorca és un paradís. A l’illa balear trobaràs les platges i cales millor conservades de la Mediterrània. Acompanya’ns i et descobrirem les millors platges de Menorca.

Si fer una tria de les millors platges de la costa nord de Menorca ja és una feina complicada, el mateix exercici aplicat a la costa sud menorquina se’ns presenta com una missió gairebé impossible. La raó caldria cercar-la en els barrancs. I és que les nombroses depressions que travessen la part meridional de l’illa fins a desembocar a la mar han creat en el litoral menorquí una gran quantitat de platges, cales i calons que despunten per la seva bellesa paisatgística i per la qualitat de les seves aigües. Tot i així, assumim el repte i ens mullem. Aquí teniu la nostra selecció ‘Costa sud: les millors platges de Menorca’ (seguim la ruta des de Ciutadella fins a Maó):

 Son Saura
Amb el nom de Son Saura es coneixen els arenals de Es Banyuls i Bellavista. Són les primeres platges verges que trobem a la costa sud de Ciutadella, tret d’alguns petits racons, i les primeres també de l’extensa franja litoral sense urbanitzar que es desplega fins a les cales de Macarella i Macarelleta. Són apreciades per la qualitat de les seves aigües, per l’extensió dels seus arenals i pel fàcil accés. A prop d’aquí es troba Es Talaier, petita cala paradisíaca a la qual s’arriba pel Camí de Cavalls.

Municipi: Ciutadella
Tipologia: semi-urbana
Grau d’ocupació: moderat
Aparcament: sí
Vigilància: sí

 Cala en Turqueta
Des des Talaier es pot arribar a Cala en Turqueta pel Camí de Cavalls. La passejada, per una zona d’alts penya-segats, val molt la pena. Evidentment, també s’hi pot accedir amb cotxe pel camí de Sant Joan de Missa. Aquesta és una de les cales menorquines més concorregudes a l’estiu –fixeu-vos en els panells informatius que hi ha a la ronda sud de Ciutadella abans d’enfilar cap a la platja-. Els seus punts forts són les aigües, d’un intens blau turquesa, l’arena blanca i els pinars i alzinars que l’envolten.

Municipi: Ciutadella
Tipologia: semi-urbana
Grau d’ocupació: alt
Aparcament: sí (es troba a uns 850 m. de la cala)
Vigilància: sí

 Macarella i Macarelleta
L’espectacular composició que formen les cales de Macarella i Macarelleta és un dels principals reclams de Menorca. Blau nítid, verd intens i blanc impol·lut. Tres colors que en aquest indret de la costa sud de l’illa assoleixen la combinació perfecta. Com en la veïna Cala en Turqueta, aquí tampoc trobareu lloc a l’estiu si no matineu. Feu cas als panells informatius de la ronda sud i, en cas d’overbooking, estalvieu-vos un viatge.

Municipi: Ciutadella
Tipologia: semi-urbana
Grau d’ocupació: alt
Aparcament: sí (hi ha un pàrquing públic a 20 minuts i un privat a pocs metres de la zona de bany).
Vigilància: sí

 Cala Galdana
És l’única platja urbanitzada en una extensa franja que va des de son Saura, a Ciutadella, fins a Binigaus, as Migjorn Gran, fet que no la priva de ser considerada una de les meravelles del litoral menorquí. I és que, paisatgísticament, cala Galdana impacta, i molt. Des del mirador de sa Punta es pot admirar la magnitud de la seva bellesa, fruit de la confluència d’almenys dos factors: la desembocadura del Barranc d’Algendar, el més gran i espectacular de l’illa, i les grans formacions rocoses que la custodien, el Morro de Ponent i el Penyal Vermell. Sens dubte, una de les millors platges de Menorca.

Municipi: Ferreries (una part de la urbanització, Serpentona, pertany a Ciutadella)
Tipologia: urbana
Grau d’ocupació: alt
Aparcament: sí
Vigilància: sí

Cala Mitjana - Menorca

 Mitjana i Mitjaneta
Podríem dir que Cala Mitjana i la petita zona de bany que s’obre a la seva dreta, coneguda com a Mitjaneta, són el rovell de l’ou de les cales del sud de Menorca. Almenys per a nosaltres. Aquí, com a les veïnes Turqueta, Macarella o Trebalúger, l’esclat dels blaus, verds i blancs configura una de les imatges més polides de la Mediterrània, especialment durant la tardor i la primavera. Les imponents parets de marès la fan encara més singular.

Municipi: Ferreries
Tipologia: semi-urbana
Grau d’ocupació: alt
Aparcament: sí (es troba a 1,5 km de la platja)
Vigilància: no


 Trebalúger
A mitja hora a peu de Cala Mitjana es troba Trebalúger, una altra de les meravelles que ens regala el litoral de Menorca. El fet de trobar-se una mica més aïllada –només s’hi pot arribar a peu o en barca- fa que no pateixi grans aglomeracions en les setmanes punta de l’estiu. Un dels trets que la distingeix és la desembocadura del barranc de Trebalúger en la mateixa platja. Si camineu 45 minuts més, descobrireu altres dues joies de la naturalesa: Cala Fustam i Escorxada. Això sí, necessitareu un parell de litres d’aigua i bon calçat.

Municipi: Es Migjorn Gran
Tipologia: verge
Grau d’ocupació: moderat-baix
Aparcament: no
Vigilància: no

Platja Binigaus - Menorca Binigaus
Aquesta extensa platja des Migjorn Gran enamora a residents i visitants, que la consideren una de les millors platges de Menorca. És impossible no sentir-se atret pel seu magnetisme. Segurament hi té molt a veure el Barranc de Binigaus, que desemboca en la part més occidental de la platja, o les curioses formes que la mar ha creat en les roques del seu penyal o, per què no, la massa boscosa que la corona. S’hi pot arribar des de la platja de Sant Tomàs pel Camí de Cavalls –camí curt i fàcil- o des des Migjorn pel Barranc de Binigaus.

Municipi: Es Migjorn Gran
Tipologia: semi-urbana
Grau d’ocupació: moderat-alt
Aparcament: sí
Vigilància: no

 Son Bou
Amb 2,5 km de longitud, la platja de Son Bou té l’honor de ser la més llarga de Menorca. D’arena clara i aigües cristal·lines, aquesta platja té dues parts ben diferenciades: una, més pròxima a la urbanització, amb tots els serveis i comoditats; l’altra, en la zona del Prat de Son Bou, verge i poc concorreguda. Al final de l’arenal està la petita platja de Talis. Però si el que es vol és arribar a l’enigmàtica Llucalari, s’haurà d’agafar el Camí de Cavalls des de l’altre extrem de la platja. Recomanem la visita a les restes de la basílica paleocristiana del segle V.

Municipi: Alaior
Tipologia: urbana
Grau d’ocupació: alt – moderat
Aparcament: sí
Vigilància: sí

 Cales Coves
Cales Coves té un component màgic que ja van descobrir fa més de 3.000 anys els primers habitants de Menorca. No de bades, guarda en les seves imponents parets una necròpolis formada per més d’un centenar de coves d’enterrament, la majoria d’elles clausurades per garantir-ne la preservació. L’entrant de mar dóna lloc aquí a dues cales petites d’arena gruixuda. La vista des de dalt del Morro de Ponent és imponent.

Municipi: Alaior
Tipologia: verge
Grau d’ocupació: baix
Aparcament: no (s’ha de deixar el cotxe uns metres abans d’arribar a la platja)
Vigilància: no

Caló Blanc - Menorca

 Cap d’en Font – Binibeca
Ens ha resultat tan difícil escollir una platja de la costa de Sant Lluís que hem optat per recomanar-vos un curt itinerari entre les urbanitzacions de Cap d’en Font i Binibeca. La primera que ens trobem és el Caló Blanc –possiblement, les aigües més clares del litoral menorquí-, després arribem a la platja de Binissafúller, de caire més familiar, i al Caló Fondo –roquissar de forma semicircular i d’aigües profundes i netes- i més endavant, passat el poble de Binibeca Vell, es succeeix, entre les roques, un seguit de petits racons aptes per a esperits tranquils.

Municipi: Sant Lluís
Tipologia: urbana
Grau d’ocupació: moderat
Aparcament: sí
Vigilància: no