Apunt Menorca Nou programa de visites guiades al Llatzeret | Apunt Menorca
Llatzeret

Nou programa de visites guiades al Llatzeret

Escrit per Apunt Menorca

Nou programa de visites guiades al Llatzeret. Amb aquesta iniciativa el Consell pretén fer més accessible un dels elements patrimonials més emblemàtics de Menorca.

El Consell Insular de Menorca ha reprès el programa de visites guiades al Llatzeret, una iniciativa amb la qual pretén fer més accessible a tothom un dels elements patrimonials més emblemàtics i valuosos de Menorca.

L’itinerari serà de dues hores i mitja, es farà en català, castellà i anglès i permetrà els visitants endinsar-se en la història d’aquest espai del port de Maó, així com conèixer les millores realitzades en els darrers mesos.

Llatzeret del port de Maó

Les visites al Llatzeret

La prestació del servei, que s’allargarà fins a l’octubre, l’assumeix l’empresa Viatges Magon. Els tiquets es podran comprar a l’oficina d’informació turística del port i a Viatges Magon. També es podran adquirir a peu de barca, sempre que hi hagi places lliures (la capacitat màxima per visita és de 59 persones).

Les sortides des del Moll de Calesfonts es faran els dijous, a les 17 hores; els dissabtes, a les 10 hores; i els diumenges, a les 17 hores. El preu general serà de 18 euros, els joves de 8 a 15 anys i les persones amb discapacitat en pagaran 9, i els majors de 65 anys i jubilats, 12. Es preveu una tarifa reduïda de 12 euros per a grups de 10 o més persones i de 9 euros per a grups de més de 30 membres d’entitats socials. Els estudiants pagaran 4 euros i els menors de 8 anys entraran de franc.

Llatzeret del port de Maó

Canvis en un any extraordinari

A causa de la crisi sanitària de la Covid-19, l’inici del programa s’ha hagut d’ajornar fins a finals de juliol. Com a novetat, s’ha decidit canviar la visita a la Torre dels Secrets, espai que per dimensions no podia garantir la distància de seguretat, per les Cavallerisses, recentment recuperades i museïtzades. A més, s’ha elaborat un protocol de funcionament per garantir en tot moment la seguretat de la visita.

Millores en la barca

Aquest any, el Consell ha continuat amb les feines de millora de l’embarcació del Llatzeret. En concret, s’ha canviat la part elèctrica i megafonia, el sostre de l’embarcació s’ha folrat de llenya, s’han fet compartiments per les armilles salvavides, s’ha instal·lat una escala d’emergència, s’han canviat les finestres, s’ha repintat la cabina i s’han col·locat els comandaments nous.

El Llatzeret, un edifici amb història

La construcció del Llatzeret, declarat Bé d’Interès Cultural, data de finals del segle XVIII. Concretament, fou el 1793 quan el comte de Floridablanca va ordenar construir aquest establiment sanitari per aïllar els infectats o sospitosos de malalties contagioses. Finalitzades les obres l’any 1807, el Llatzeret de Maó, el dissetè d’Europa, no va entrar en funcionament fins deu anys més tard.

S’hi van viure episodis tràgics com les fortes epidèmies de febre groga de 1821 i 1876 i la de tifus, també el 1821. L’any 1919 hi va arribar el darrer vaixell en quarantena i poc després va deixar d’emprar-se amb finalitats sanitàries. Amb el traspàs de la titularitat del Ministeri de Sanitat al Consell, que es va fer efectiva l’abril del 2015, la història del Llatzeret s’està reescrivint de nou.

Per estar al corrent del més rellevant de l’activitat cultural a Menorca, consulteu l’Agenda de l’Apunt i subcriviu-vos al butlletí informatiu que enviem setmanalment amb un recull del més destacat de l’agenda menorquina.