Apunt Menorca Descobreix la Menorca Britànica: els 10 imprescindibles | Apunt Menorca
Menorca Britànica

Descobreix la Menorca Britànica: els 10 imprescindibles

Escrit per Antoni Vallejo Ripoll

Menorca va formar part de la Corona britànica durant pràcticament tot el segle XVIII, un període de transformacions a l’illa, durant el qual el comerç, sobretot a través del port de Maó, experimentà un gran creixement gràcies a l’obertura a l’exterior.

El domini britànic significà una època de modernització i canvis, molts dels quals han deixat un llegat encara ben visible avui dia, en forma de construccions militars, arquitectura civil, traçats urbans i, fins i tot, vocabulari i costums. Us proposem un viatge a través de la Menorca britànica.

Menorca Britànica: Maó i voltants

Calesfonts

Es Castell

El poble des Castell va ser fundat pels britànics amb el nom de Georgetown, i el seu disseny urbà, un entramat de carrers en forma de quadrícula, és obra de l’enginyer escocès Patrick Mackellar, que aplicà els principis de l’urbanisme militar britànic.

Al centre del poble trobem la plaça de l’Esplanada, antiga plaça d’armes de grans dimensions, presidida per l’Ajuntament i envoltada d’edificis d’origen militar i inconfusible aire britànic.


Castell de Sant Felip

Tot i que avui dia només en queden els fonaments, el castell de Sant Felip, situat a l’entrada del port de Maó, fou una de les fortificacions més importants de la Mediterrània. Construït per ordre de Felip II, a mitjan segle XVI, per defensar l’illa dels atacs dels pirates, els britànics el van anar ampliant fins a convertir-lo en una poderosa fortalesa.

L’any 1782, quan l’illa tornà a passar a sobirania espanyola, Carles III en va ordenar la demolició per tal que no pogués tornar a caure en mans enemigues. El complex de galeries subterrànies que comunicaven les diferents parts del castell encara es pot visitar.


Menorca Britànica: Fort Marlborough

Fort Marlborough

Construït entre 1710 i 1726 a la cala Sant Esteve, al municipi des Castell, el fort Marlborough és una de les fortificacions més espectaculars de la Menorca britànica, i la seva singular arquitectura destaca perquè està excavada a la roca i no és visible des de l’exterior.

El complex disposa d’un muntatge expositiu que recrea la vida al fort i els assetjaments que va patir, i ens permet conèixer la història de Menorca i Europa durant el segle XVIII.


Hospital militar de l’illa del Rei

L’hospital militar construït pels britànics a l’illa del Rei del port de Maó, també coneguda com a The Bloody Island, va estar en funcionament des del segle XVIII fins als anys 60 del segle XX.

L’edifici de l’antic hospital, de gran interès arquitectònic, ocupa gran part de l’illot, i des de l’any 2004 la Fundació Hospital Illa del Rei s’ocupa de la recuperació d’aquest important espai, així com de la preservació de la seva memòria.


Menorca Britànica: més enllà de Maó

Menorca Britànica: Camí d'en Kane

Camí d’en Kane

El Camí d’en Kane va ser construït sota les ordres del governador Richard Kane per facilitar el trànsit de les tropes entre Maó i Ciutadella, i es va convertir, durant el segle XVIII, en la principal via de comunicació de l’illa.

Amb la construcció de la carretera general, el camí va anar perdent importància, i avui dia el tram que va des de Maó a Es Mercadal, passant per Alaior, s’ha convertit en una carretera tranquil·la, de gran atractiu paisatgístic, que ens convida a descobrir la bellesa de la Menorca interior.


Torre de Fornells

Menorca compta amb un total de catorze torres de defensa, onze de les quals són d’origen britànic. D’entre aquestes, destaca la torre de Fornells, una de les més grans i ben conservades.

Va ser construïda l’any 1802 per protegir l’entrada del port de Fornells, i va ser restaurada i oberta al públic l’any 2000. Al seu interior, una petita exposició explica al visitant com era la vida dels soldats a la torre i les característiques constructives de l’edifici.


Aljub des Mercadal

L’aljub des Mercadal és un de les construccions més emblemàtiques de la Menorca britànica. Construït per ordre del governador Richard Kane, l’any 1735, per tal d’abastir d’aigua les tropes que creuaven l’illa, aquest gran dipòsit recull l’aigua de pluja per mitjà d’una gran terrassa.

Encara avui dia, els mercadalencs acudeixen a l’aljub, tots els dissabtes al matí, a cercar la seva aigua de gran qualitat.


Menorca Britànica: Torre des Castellar
Fundació Foment del Turisme de Menorca

Torre des Castellar

La torre des Castellar va ser construïda pels britànics entre 1799 i 1802 com a suport per al castell de Sant Nicolau, que protegia l’entrada del port de Ciutadella.

De planta circular, l’edifici està envoltat d’un fossat de sis metres d’amplària i es troba enfonsat a terra, fet pel qual passava desapercebut per als vaixells enemics i n’augmentava l’efectivitat.


Menorca Britànica: arquitectura civil i lèxic

Arquitectura civil

Els boínders (bow window) i les finestres de guillotina, presents a moltes cases menorquines, especialment de Maó i Es Castell, són els elements arquitectònics més visibles del llegat britànic als carrers de l’illa.

L’herència britànica en l’arquitectura civil també és visible en edificis com els hotels Son Granot i El Almirante, situats al municipi des Castell, o els predis de Sant Antoni, al port de Maó, i Son Bonaventura, a Alaior, que segueixen el corrent clàssic-palladià que va arribar a l’illa amb els britànics.

Lèxic britànic

A més de l’arquitectura i l’urbanisme, l’herència de la Menorca britànica també es manifesta a través del lèxic menorquí, que compta amb alguns anglicismes com, per exemple, boínder (bow window, finestra sortint), grevi (gravy, salsa), xoc (chalk, guix) o ull blec (black, ull morat). Una altra manifestació de la influència britànica és la celebració, el primer d’abril, del Dia d’Enganar (April Fool’s Day).

Si has arribat fins aquí, segurament també t’interessi fer una ullada a aquest post: “Ruta per les principals fortificacions de Menorca”.

Per a la redacció d’aquest post ens hem basat en els textos de les guies ‘Menorca Reserva de Biosfera”, i ‘Menorca Imprescindible’, de Triangle Postals

 

Foto de portada: Fundació Foment del Turisme de Menorca