Apunt Menorca Menorca literària: endinsa't en una illa de ficció I Apunt Menorca
Menorca literària: Calesfonts

Menorca literària: endinsa’t en una illa de ficció

Escrit per Antoni Vallejo Ripoll

Un bon grapat d’escriptors, menorquins i forasters, han fet servir Menorca com a lloc d’inspiració o com a escenari de les seves ficcions, i han convertit l’illa i els seus habitants en protagonistes de novel·les, dietaris i fins i tot de manuals de comunicació. Us presentem un recull de llibres que ens permeten descobrir la Menorca més literària, aquella que sovint no surt a les guies de viatges.

 
Els Nikolaidis de Josep Maria Quintana - MenorcaEls Nikolaidis, de Josep M. Quintana

La història d’una família de comerciants grecs a Menorca
Josep M. Quintana és el creador de la saga dels Nikolaidis, una família de mariners i comerciants grecs que s’instal·la a Maó al segle XVIII, i que fa fortuna a la Menorca de la dominació britànica. A través de la novel·la descobrim el període de progrés i d’expansió comercial que l’illa visqué durant el set-cents.

L’esplendor del port de Maó, l’auge del comerç a la Mediterrània, el cosmopolitisme de la Menorca britànica, la immigració grega, la modernització de l’illa, les lluites polítiques de la naixent burgesia… Impossible llegir la novel·la i no veure després els rastres dels Nikolaidis al passejar pels carrers de Maó!


Els Clark - Josep Maria Quintana - MenorcaEls Clark, de Josep M. Quintana

Una mirada al s. XIX menorquí
Els Clark és la novel·la que continua la saga de Els Nikolaidis. Ara ens trobem al segle XIX, i seguim les peripècies de Daniel Clark, besnét de l’iniciador de la saga, Iorgos Nikolaidis.

Els Clark és una obra d’intriga en la qual conviuen personatges reals i imaginaris. A través de la vida del protagonista viatgem a la Menorca en crisi del segle XIX i ens apropem als principals esdeveniments històrics de l’època. Un llibre molt ben documentat que ens convida a fer un tomb pel segle XIX menorquí a través de la particular mirada de l’autor.


L'illa dels cinc farsL’illa dels 5 fars, de Ferran Ramón-Cortés

Els fars de Menorca i les claus de la comunicació
El Ferran treballa en el món de la publicitat, però s’adona que no acaba de connectar amb la gent. Per tal d’ajudar-lo, un antic professor li proposa que vagi a Menorca i observi els cinc fars de l’illa: potser a través d’ells descobrirà les claus de la comunicació.L’illa dels 5 fars és una faula que es llegeix en un tres i no res. Un breu tractat sobre la comunicació que s’adreça a tothom, i que explica les claus per fer arribar els nostres missatges a la gent amb claredat i eficàcia. El llibre, un èxit de vendes, també és una petita guia de Menorca, ja que a través de la ruta iniciàtica del protagonista descobrim l’illa, les característiques de cada far i l’entorn. Una bona manera de familiaritzar-se amb la geografia menorquina i descobrir els secrets que els fars ens expliquen cada nit.


 Lluvia roja, de Cees NoteboomLluvia roja, de Cees Noteboom

El refugi menorquí d’un escriptor neerlandès
Cees Noteboom és un dels escriptors neerlandesos més importants i un d’aquells noms que sovint sonen com a candidat al premi Nobel de literatura. Amant dels viatges, des de fa 40 anys passa els estius a Menorca, a la casa que es va comprar a Sant Lluís després de descobrir l’illa per casualitat.

A Lluvia roja Noteboom evoca una vida plena de viatges i aventures, i ho fa des de la seva estimada Menorca, on es refugia per escriure. El llibre barreja els records de tota una vida amb anècdotes del seu dia a dia a l’illa: els veïns, el gos, el jardí, la gastronomia menorquina… A través de les pàgines del llibre, i amb un gran sentit de l’humor, Noteboom ens encomana la seva passió pels viatges i el seu amor per Menorca.


La mort de l'ànima, de Maite SalordLa mort de l’ànima, de Maite Salord

Secrets i venjances d’una família ciutadellenca
Andreu Calafat torna a Ciutadella després de cinquanta anys a l’Argentina. Va marxar de Menorca al morir la seva mare i barallar-se amb la seva germanastra. Després de tants anys torna per reconciliar-se, però la trobada entre els dos germans, lluny de tancar ferides, torna a obrir vells conflictes.

Maite Salord signa una novel·la magníficament escrita, en la qual Ciutadella serveix com a teló de fons d’una trama plena de secrets, odis i venjances.


Dilletari - Ponç Pons Dillatari, de Ponç Pons

El diari d’estiu d’un poeta menorquí
Ponç Pons és un dels grans escriptors menorquins i de la literatura en llengua catalana. Escriu a mà (i llegeix) en una caseta de fusta enmig del camp, en comunió amb la naturalesa de Menorca, l’illa que tant estima. Els seus llibres ens encomanen el gust pels plaers senzills i quotidians, l’amor pels paisatges menorquins i la passió per la bona literatura.

Dillatari és el diari personal de l’autor, en el qual ens explica fragments de la seva vida durant unes vacances estiu. Les tardes de lectura, el mar, la petita cala de Macaret, els jocs dels infants, les converses amb els veïns… De la mà de l’autor, ens traslladem a la Menorca del present i també a la del passat, un univers format de temps, paisatge, literatura i llengua.


Pura sang, d'Ada CastellsPura sang, d’Ada Castells

Terror i misteri a la Menorca rural
La Silvia és una barcelonina casada amb un menorquí fill d’una important nissaga de l’illa, que arriba a la Menorca rural cercant pau i tranquil·litat per pintar. El que troba, però, és una família que amaga un secret i una illa claustrofòbica de la qual no pot escapar.

Una novel·la intensa, que barreja misteri, amor i elements gòtics. Una Menorca diferent on res és el que sembla i on la llum de les platges de sorra blanca deixa pas a la por i la foscor.


La núvia del vent - Pau FanerLa núvia del vent, de Pau Faner

El realisme màgic d’un dels grans escriptors menorquins
Pau Faner és un dels escriptors menorquins més reconeguts, i Menorca i la Mediterrània són els escenaris de la majoria de les seves obres. A ‘La núvia del vent’, Pau Faner narra les memòries d’infantesa d’en Pere Destarellas Bestard a la Ciutadella dels anys cinquanta del segle passat.

Un relat poètic i ple d’imaginació, que és una bona mostra de l’estil de l’autor, a cavall entre el costumisme i el realisme màgic.


nonosdejanNo nos dejan ser niños, de Pere Cervantes

La Menorca més negra i criminal
No nos dejan ser niños és una novel·la negra ambientada a Menorca, que demostra que la l’illa idíl·lica que tots coneixem també pot ser escenari de crims i d’investigacions policials. El seu autor, Pere Cervantes, es va enamorar de l’illa durant unes vacances i va tenir clar de seguida que podia ser un bon escenari per a una novel·la policíaca.

La novel·la està protagonitzada per María Médem, una agent de policia que es reincorpora al seu lloc de feina a Ciutadella després de ser mare, i es troba sobre la taula l’assassinat en estranyes circumstàncies de dues dones sexagenàries. Médem haurà de conciliar la investigació amb una maternitat acabada d’estrenar, i marcada per les absències del marit i per una relació més que conflictiva amb la sogra. Al llarg del llibre veiem desfilar llocs emblemàtics de Ciutadella i Maó, com el Castell de Sant Nicolau, Sa Caleta, Es Murtar, el desaparegut bar Es Molí, l’Imperi o Can Lluís.


yankeeA Yankee in Menorca, de Lana Johnson

Les divertides anècdotes d’una nord-americana a Menorca
A Yankke in Menorca és un llibre escrit en clau d’humor per una jove escriptora americana, que explica de manera divertida l’experiència que suposa sortir dels Estats Units per anar a viure a una petita illa del Mediterrani.

El llibre és una bona manera de conèixer Menorca a través de la mirada d’algú de fora, i una magnífica excusa per practicar anglès, ja que el llibre només està disponible en aquesta llengua.


Menorca mágica, de Carlos GarridoMenorca mágica, de Carlos Garrido

La Menorca més misteriosa i sobrenatural
Menorca mágica és un llibre que ens trasllada a la Menorca més oculta, la dels mites, les llegendes i els fets extraordinaris. Una galeria de misteris menorquins que van des de les taules talaiòtiques fins a les ciutats submergides, passant per les bruixes de Ciutadella, els naufragis o els fantasmes del castell de Sant Felip.

Prologat per Pau Faner, el llibre és una passejada fascinant per la Menorca que ens deixa amb la boca oberta i l’ai al cor. Els amants dels misteris no se’l poden perdre!


Estiu a Menorca, de Rafel VallbonaEstiu a Menorca, de Rafel Vallbona

Les aventures d’una colla de joves amics de vacances a Menorca
Estiu a Menorca és una novel·la juvenil que ens explica les peripècies d’una colla d’amics que trien Menorca com a destí per a les seves primeres vacances sense els pares. Inspirats pel llibre A la carretera de Jack Kerouac, es prenen l’estada a l’illa com una aventura per trencar la quotidianitat i experimentar la llibertat. Però quan arriben a l’illa es veuen immersos en un estrany succés relacionat amb els misteriosos monuments talaiòtics de l’illa.

Una novel·la per als més joves, que parla del viatge com a procés iniciàtic i de descoberta. Nits al costat del mar, cançons, noves amistats, amors i moltes aventures, converteixen les vacances en una experiència inoblidable.

 

* Si vols descobrir més novel·les d’autors menorquins llegeix l’article ‘6 llibres d’autors menorquins per regalar aquest Nadal’