Apunt Menorca Menorca Preservation: protegir el medi natural per a futures generacions
Menorca Preservation

Menorca Preservation: protegir el medi natural per a futures generacions

Escrit per Apunt Menorca

La fundació Menorca Preservation referma el seu compromís amb la preservació del medi natural i la producció sostenible amb la consecució de nous acords amb entitats locals quatre anys després de la seva constitució.

Menorca Preservation sorgeix l’any 2017 impulsada per Ben Goldsmith i Estefania Medina Clement amb l’objectiu de donar suport a iniciatives mediambientals a Menorca.

Des del seus inicis, han col·laborat en més de 40 projectes promoguts per entitats locals sense ànim de lucre i en 8 estudis d’investigació amb una aportació global de més de 300.000 euros. Només l’any 2020 el finançament de noves iniciatives va superar els 50.000 euros.

Mar, terra, energies renovables i Covid-19

Una bona part de tots els projectes que han rebut suport de Menorca Preservation s’han desenvolupat a l’àmbit marí i han tingut com a gran objectiu l’estudi i conservació del medi natural i la sensibilització i conscienciació de la població local i turista, fent especial atenció a la contaminació per plàstics, la preservació de la posidònia, l’ordenament del sector nàutic o la pesca furtiva. Una dada significativa de la repercussió d’aquestes accions és que s’han retirat en aquests 4 anys més de 13,5 tones de plàstics del litoral menorquí.

També s’han impulsat projectes vinculats a la producció agrària sostenible, a la diversificació de productes locals, a l’estudi i conservació de l’aigua dolça, al foment de les energies renovables i a l’educació ambiental.

Important ha estat també l’esforç realitzat per donar resposta a la situació d’emergència provocada per la COVID-19. En total, durant el 2020 van comprar 20 tones de producte local i les van repartir entre 140 famílies vulnerables, una acció que va tenir un doble impacte positiu: d’una banda, l’ajuda directa a les famílies i, d’altra, la compra a productors locals i la sortida de productes peribles.

«Creiem fermament que donar suport i reforçar iniciatives locals és la manera de crear un significatiu impacte positiu i contribuir a fer possible el canvi sostenible que Menorca necessita per preservar el seu espectacular mediambient », assenyalen des de Menorca Preservation.

Entre les entitats amb què han col·laborat en aquest temps destaquen el GOB-Menorca, l’OBSAM, l’Institut Menorquí d’Estudis, l’Ateneu de Maó, Leader Menorca, Per la Mar Viva, Creu Roja, Surf and Clean, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i el Mercat des Claustre, entre d’altres.

Menorca Preservation

El balanç de 2020

Una bona manera de descobrir la tasca essencial que està promovent MeP és repassant les xifres més recents.

Durant l’any 2020 han finançat tres estudis científics relacionats amb l’àmbit marítim, han donat suport a quatre iniciatives de divulgació i sensibilització, han sumat tres empreses locals més amb voluntat de treballar de forma més sostenible i tres finques agràries. En total, s’han destinat més de 50.000 euros a projectes i iniciatives mediambientals locals, promogudes per una quinzena d’entitats.

A banda d’aquestes i altres accions, des de Menorca Preservation s’ha impulsat la creació de l’Aliança Menorca Sin Plástico i ha liderat els seus primers passos.

Les accions de Menorca Preservation per al 2021

Pel que fa a l’any en vigor, Menorca Preservation manté el seu compromís d’acompanyar totes les iniciatives locals que estiguin estretament lligades als objectius de desenvolupament sostenible.

Entre els projectes finançats hi ha un d’investigació de la SOM sobre els moviments i les àrees d’alimentació dels paiños europeus que habiten a l’illa de l’Aire; el podcast KM 0 de l’emissora Radio Far Cultural; una nova acció de l’associació SURF and Clean; el programa Go Zero Waste; un estudi sobre els catxalots al nord de Menorca; i el programa de custòdia agrària del GOB.

Podeu estar informats de totes les novetats de MeP a menorcapreservation.org/es/news

Si voleu saber quins altres plans hi ha per als propers dies, entreu a l‘Agenda de l’Apunt i feu la vostra tria. Ara bé, si el que realment voleu és estar al dia de tot el que passa i que no us ho contin, us recomanem que us doneu d’alta al butlletí informatiu de l’Apunt. D’aquesta manera, rebreu setmanalment un recull amb la programació cultural i d’oci més destacada.