Apunt Menorca Menorca Talaiòtica: els jaciments imprescindibles I Apunt Menorca
Menorca Talaiòtica

Menorca Talaiòtica: els jaciments imprescindibles

Escrit per Antoni Vallejo Ripoll

Sovint es diu que Menorca és un museu a l’aire lliure, i no és una afirmació gratuïta. I és que en els 700 km2 de l’illa hi ha més de 1.500 jaciments prehistòrics que la converteixen en el territori europeu amb major densitat de restes arqueològiques. Destaquen per la seva singularitat les restes de l’edat del bronze i del ferro, quan a Menorca va florir l’anomenada cultura talaiòtica. Ara, el Consell de Menorca promou la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial.

Fa quatre mil anys, els primers habitants de l’illa van aixecar pobles i monuments amb blocs de pedra de grans dimensions, i ho van fer tan bé que en molts casos ens han arribat en un estat de conservació excepcional.

La cultura talaiòtica pren el seu nom dels talaiots, torres de guaita molt abundants a tota l’illa, i destaca per dos tipus de construccions que no es troben a cap altre lloc del món: les taules, grans monuments cerimonials de pedra, i les navetes, un tipus de sepulcre col·lectiu que recorda la forma d’un vaixell del revés.

L’originalitat d’aquest patrimoni arqueològic i la seva harmoniosa integració en el paisatge, ha dut el Consell Insular de Menorca a presentar la candidatura Menorca Talaiòtica, per tal que els jaciments siguin declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Si sou aventurers i inquiets i us pregunteu què fer a Menorca, aquí teniu una selecció dels monuments talaiòtics més emblemàtics i representatius, que heu de veure si visiteu l’illa. Però tingueu en compte que aquesta tria només és un tast, un punt de partida per descobrir el fascinant món de la civilització talaiòtica.

Us convidem a ampliar el vostre coneixement sobre la prehistòria menorquina amb la lectura de la guia de Triangle Postals ‘Menorca talaiòtica. La prehistòria de l’illa’. Segur que aquest viatge en el temps us captivarà!

Naveta des TudonsNaveta des Tudons, el monument més emblemàtic
Crta. Maó-Ciutadella km 40 / Ciutadella
La Naveta des Tudons és tota una icona de Menorca. Un edifici únic i una de les construccions íntegrament conservades més antigues d’Europa. Es tracta d’un monument funerari construït amb tècnica ciclòpia (grans pedres encaixades sense morter) vers l’any 1000 aC. Es va restaurar l’any 1959 i s’hi van trobar restes d’enterraments de diverses èpoques. La Naveta des Tudons és un indret màgic, on fàcilment sentirem les forces tel·lúriques que ens parlen a través del temps, especialment si hi anem a la sortida o a la posta de sol.

Torre d'en GalmésTorre d’en Galmés, el poblat més gran
Crta. Alaior-Son Bou, km 2,2 / Alaior
És el poblat talaiòtic més extens i complet de Menorca i un dels més grans de les Illes Balears. S’hi poden veure tres talaiots, una taula, diverses cases, una sala hipòstila i un sistema de recollida d’aigua. Es creu que hi vivien unes 900 persones, i per la seva dimensió i posició privilegiada (en una elevació des de la qual es controla bona part de la costa sud) segurament exercia un cert domini sobre la resta d’assentaments de l’illa. L’estat de conservació del poblat és magnífic, i passejant-hi és fàcil imaginar com vivien les dones i els homes talaiòtics.

TrepucóPoblat talaiòtic de Trepucó, el gran talaiot
Camí de Trepucó / Maó 
Al poblat de Trepucó trobem el talaiot de major amplada de les Balears. Una construcció de 26 metres de diàmetre que impressiona per la seva solidesa i dimensions. A causa de la bona visibilitat que hi ha des del capdamunt, el Duc de Crillon el va fer servir el 1782 per dirigir les operacions militars durant el setge de les tropes franco-espanyoles al Castell de Sant Felip, defensat pels anglesos. Al poblat de Trepucó també es conserven restes d’habitatges i una taula espectacular, la segona més gran de Menorca, que es troba dins un recinte semicircular molt ben conservat, i on es van trobar restes de rituals de caràcter religiós.

Assentament costaner de Cala MorellAssentament de Cala Morell, un jaciment a primera línia de mar
Ctra. Cala Morell / Ciutadella
L’assentament costaner de Cala Morell és un dels jaciments més peculiars de l’illa. Es tracta d’un conjunt format per una necròpolis de disset coves excavades a la roca i un poblat. Mentre la majoria d’assentaments es troben a la costa sud, aquest es troba a la banda de tramuntana, prop de Ciutadella, i està situat en un promontori rocós. Les cases estan a primera línia de mar i tenen unes vistes espectaculars, com si els antics pobladors haguessin volgut imitar les cotitzades urbanitzacions modernes. La tècnica constructiva emprada tampoc és la ciclòpia, com a la resta d’assentaments, sinó a base de pedres petites. En definitiva, un assentament únic i original que bé es mereix una visita! 

Poblat talaiòtic de Torralba d'en SalortTorralba d’en Salort, la taula més espectacular
Ctra. Alaior-Cala’n Porter, km 40 / Alaior
Torralba d’en Salort és un dels poblats més grans i impressionants de l’illa. Hi podem trobar dos talaiots, una sala hipòstila i algunes coves, però destaca especialment el recinte de taula, un dels més monumentals i ben conservats. El recinte té forma de ferradura i a l’interior s’hi alça una taula perfectament tallada, de proporcions equilibrades i d’una gran bellesa, que s’ha convertit en un símbol de la cultura talaiòtica i en una de les imatges més populars de Menorca. 

Talatí de DaltTalatí de dalt, la taula més curiosa
Ctra. Maó-Ciutadella, km 2,2 / Maó
El jaciment de Talatí de Dalt és un altre dels llocs emblemàtics de Menorca. A quatre kilòmetres de Maó, destaca pel seu bon estat de conservació i per la seva inconfusible taula. El pas del temps i els capricis de l’atzar han fet que una de les columnes del recinte, al caure, hagi quedat recolzada al capitell de la taula, creant una imatge curiosa, de gran valor estètic i molt evocadora. Al poblat també es conserva un talaiot, alguns habitatges amb coberta de pedra i un conjunt de coves que s’empraren com a lloc d’enterrament.

(c) Fotografies: www.menorcatalayotica.info