Apunt Menorca Portes obertes a l'Observatori Astronòmic de Ciutadella | Apunt Menorca
Observatori Astronòmic de Ciutadella

Portes obertes a l’Observatori Astronòmic de Ciutadella

Escrit per Anna Gornès

El renovat Observatori Astronòmic de Ciutadella s’obre al públic amb unes jornades de portes obertes.

Després de la important tasca de rehabilitació efectuada per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, l’Observatori Astronòmic, situat dins el complex cultural del Canal Salat, s’obre al públic per enfortir la divulgació de l’astronomia i la qualitat i bellesa del cel menorquí.

Aquest edifici circular, aïllat i de dues plantes, ja està considerat un bé patrimonial i vol integrar-se dins l’entorn públic com un espai de coneixement.

Jornades de portes obertes

Gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Ciutadella —propietari de l’edifici—, la Secció d’Astronomia del Cercle Artístic, que se n’encarregarà de la gestió, i el Consell Insular de Menorca, ha estat possible l’organització d’unes jornades de portes obertes.

Aquestes jornades són el començament de tot un programa d’activitats que es vol dissenyar al voltant de l’Observatori i d’un pla de divulgació pensat entre les tres entitats.

Les visites, a càrrec del Cercle Artístic, són totalment gratuïtes. Se’n faran dues cada vespre i cal reservar entrada prèviament a través de ticketib.com, ja que els grups són limitats amb un màxim de 20 persones.

Observatori Astronòmic

El nou espai expositiu de l’Observatori

Una de les feines de rehabilitació més destacades ha sigut la renovació de la cúpula metàl·lica que compon l’estructura principal i funcional de l’Observatori. Se n’ha augmentat l’angle de visió amb els telescopis i millorat la funcionalitat i l’experiència dels usuaris.

L’actualització de l’estructura també ha anat acompanyada de la creació d’un espai expositiu a la planta baixa, on es disposa d’uns panells representatius del sistema solar i l’espai profund, acompanyats d’un sistema audiovisual, sistema d’il·luminació i connexions de comunicació que permetran apropar el públic al món de l’astronomia d’una manera més dinàmica.

El mural que dona vida a les parets és obra de Pol Marban. A l’exterior també s’ha executat un projecte d’enjardinament amb espècies autòctones i un disseny de baix consum hídric i s’ha adequat l’era perquè pugui ser utilitzada per organitzar tant observacions diürnes del sol amb telescopis solars, com observacions nocturnes i altres esdeveniments relacionats amb l’astronomia.

Observatori AstronòmicMenorca Starlight

S’espera convertir l’equipament en un punt clau per a la divulgació de l’astronomia dins la declaració de Menorca Starlight. L’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, ha considerat que «l’obertura d’aquesta instal·lació permetrà poder posar a l’abast de la ciutadania i els visitants el coneixement de l’astronomia i l’observació del cel nocturn en una Menorca Reserva de Biosfera fermament compromesa amb la declaració Starlight». Ser Destinació i Reserva Starlight permet atraure un turisme sostenible i respectuós amb el medi i, a més, fer-ho fora dels mesos de tenporada alta.

Les destinacions Starlight, designats per la Fundació Starlight, són aquells indrets des d’on el cel estrellat es pot observar en unes condicions òptimes gràcies a la baixa contaminació lumínica, la nitidesa de l’atmosfera, la transparència… Però també gràcies a les infraestructures disponibles, com és el cas de l’Observatori.

Observatori Astronòmic

Si voleu saber quins altres plans hi ha per als propers dies, entreu a l‘Agenda de l’Apunt i feu la vostra tria. Ara bé, si el que realment voleu és estar al dia de tot el que passa i que no us ho contin, us recomanem que us doneu d’alta al butlletí informatiu de l’Apunt. D’aquesta manera, rebreu setmanalment un recull amb la programació cultural i d’oci més destacada