Apunt Menorca Pedra Viva 2020: nou espectacles, una mostra i tallers | Apunt Menorca
Pedra Viva 2020

Pedra Viva 2020: nou espectacles, una mostra i tallers

Escrit per Apunt Menorca

Del 8 de juliol al 2 de setembre les Pedreres de s’Hostal acolliran una nova edició del festival Pedra Viva, amb les actuacions dels dimecres com a nucli central i els projectes Pedra en Viu i Cantera Viva com a grans germinadors culturals.

«Una de les grans capacitats que té l’art és l’adaptació. Aprofitar les circumstàncies que ens envolten per intentar transformar la situació en un acte o objecte de bellesa. Com el temps fa amb la pedra, després de passar per dures condicions, fins a convertir-la en un diamant».

Amb aquesta reflexió introdueixen els organitzadors del festival Pedra Viva el programa de l’actual edició, que se celebrarà a les Pedreres de s’Hostal tots els dimecres del 8 de juliol al 2 de setembre.

Reconeixen que aquest any volien sorprendre’ns, «presentar el festival de forma diferent i fent-ne festa». Però la irrupció del virus ha trastocat plans i estratègies i els ha obligat a tirar de creativitat «per poder-ho revertir».

El programa del festival Pedra Viva

I ha estat gràcies a aquesta capacitat d’adaptació, a les ganes i a la creativitat que l’equip del Pedra Viva ha aconseguit donar forma a un nou estiu de música i arts escèniques. Preneu nota de tot el que han preparat per fer vibrar les Pedreres de s’Hostal:

Sa Mateixa · Dansa contemporània i música d’arrel
8 de juliol, a les 20 h · Preu d’entrada: 18 €
Dos ballarins i tres músics han trobat un llenguatge comú que llegeix el passat per portar-lo al present. A través d’una fotografia familiar es dispara un recorregut cap a la tradició des de la contemporaneïtat. Amb sensibilitat, poesia i humor es dibuixen i desdibuixen les tonades i l’electrònica, la polca, la jota, el camp i la ciutat, el joc i el ritual, l’espontaneïtat de la vida i la presència eterna dels ancestres. Espectacle creat i interpretat per Lali Ayguadé, Joana Gomila, Magí Serra, Santi Careta, Laia Vallès.

MUOM · Músiques del món
15 de juliol a les 20 h · Preu d’entrada: 15 €
Grup vocal especialitzat en el cant d’harmònics, amb textures sonores subtils i atemporals. Amb un llarg recorregut de més de 10 anys, i una referència a escala internacional, la música de MuOM vol transmetre la bellesa del cant pur en totes les potencialitats a través de la unió de les veus i els seus harmònics, oferint una innovadora experiència musical de connexió amb el so i el silenci envoltats pels timbres i les vibracions vocals.

OCIM: La quimera de l’or
22 de juliol a les 21h · Preu de l’entrada: 24 €
La quimera de l’or és una de les obres mestres del cineasta Charles Chaplin i una de les pel·lícules icòniques del cinema mut. La banda sonora, composta també per Chaplin, fou nominada a l’Òscar a millor BSO i ell mateix confessava sentir-se’n especialment gelós. L’Orquestra de Cambra Illa de Menorca recupera el popular títol en blanc i negre amb la banda sonora en directe. Una proposta innovadora, il·lusionant i fresca.

Patricia Guerrero: Proceso eterno · Flamenc contemporani
29 de juliol a les 20 h · Preu entrada: 22 €
Patricia Guerrero ens fa confessos d’un ball que es construeix i es desconstrueix en cada moviment, perquè executa les seves utopies sabent que la distopia també existeix. Balla per a tu, que l’estàs veient, que l’estàs sentint. Sap dels vells i pertany als nous. Contemporània, agosarada, creativa, lliure, feminista, dona i bailaora. En Proceso eterno se submergeix en el procés de la vida, on cicles i patrons es repeteixen constantment partint d’un punt i tornant a ell per a tornar a començar. Una constant creada per la por de trencar barreres socials imposades moltes vegades per nosaltres mateixos.

Òpera de Sabadell: Il segreto di Susanna · Òpera de petit format
5 d’agost a les 20 h · Preu entrada: 24 €
El comte Gil i la comtessa Susanna s’han casat, i la recent esposa no s’atreveix a confessar al seu marit que el seu gust pels cigarrets, amb la por que no desaprovi aquesta afició. Així que no queda altra que fumar quan ell està fora de casa, o quan es presenta la més mínima oportunitat. Gil s’adona que a la casa hi ha un olor de tabac i això provoca les sospites de l’existència d’un amant secret. Es crea, així, un joc de malentesos, fins que el comte descobreix que és la seva bella i encantadora dona la que practica el seu vici en secret. Un nou espectacle de l’Òpera de Sabadell.

The Sey Sisters · Gòspel
12 d’agost a les 20 h · Preu entrada: 18 €
Sota aquest nom s’amaga un espectacular trio de veus negres. The Sey Sisters ens convida a viure un sentit viatge musical des del gòspel fins a la música africana, passant pel soul; cants impregnats de profunda emoció sorgeixen de la lluita contra la injustícia, la defensa dels drets humans i l’esperança en el futur. Les riques harmonies, els cants a cappella i les seves carismàtiques actuacions es combinen per fer reviure l’esperit i l’ànima gospel.

Harria Herria · Dansa vertical i música tradicional
19 d’agost a les 20 h · Preu entrada: 22 €
Estrena mundial de l’espectacle Harria Herria que fusiona la música de la banda Oreka TX i la dansa vertical de la companyia Dimegaz. En llengua basca «harria» significa pedra i «herria» poble. A Harria Herria els txalapartaris d’Oreka TX fan dansar les pedres i d’aquesta vibració sorgeix el so. Al seu torn, aquesta música que neix de les pedres farà també dansar a les ballarines de Dimegaz sobre la verticalitat de les parets de Lithica

Trou de ver · Nous llenguatges: barroc electrònic
26 d’agost a les 20 h · Preu entrada: 15 €
Trou de ver (forat de cuc) és un viatge sonor entre la música barroca i l’electrònica. Interpretat per contratenor, tiorba i guitarra barroca i sintetitzadors, Trou de ver proposa un concert centrat en el repertori barroc, durant el qual es dissoldran les fronteres entre aquest estil i l’electrònica. A la vegada, és també un recorregut en l’espai físic, un viatge corporal escenificat per un contratenor, Pere Jou, a través del forat de cuc que uneix dos moments històrics: al segle XVII l’acompanyarà Ferran Pisà amb la tiorba i la guitarra barroca; al present, Aurora Bauzà amb l’instrument que més caracteritza la nostra societat: un ordinador.

Àlex Brendemühl: Exili (In der fremde) · Recital poètic musicat
2 de setembre a les 20 h · Preu entrada: 15 €
Espectacle que reuneix música, literatura i projeccions audiovisuals al voltant de la idea de l’exili. A partir de la poesia i la música d’autors que per alguna raó van haver d’abandonar la seva pàtria i van reflexionar sobre aquesta circumstància, es recupera un drama que van viure milers de persones després de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial, però que avui dia continua ben present.

Pedra en Viu i Cantera Viva, dos germinadors culturals

A banda de les propostes setmanals, el festival Pedra Viva celebrarà del 14 al 16 d’agost la tercera edició de Pedra en Viu, la mostra i residència d’arts escèniques de Menorca. La mostra acull fins a 9 propostes creades per artistes o companyies menorquines que han estat seleccionades a concurs.

El col·lectiu de teatre NoSomTres, la cantant Judit Uris o la creadora maonesa d’audiovisuals Carme Gomila, entre d’altres, presentaran les seves propostes al llarg dels tres dies de mostra. Tots ells també participaran de la residència artística que es farà durant el mateix cap de setmana i que comptarà amb els workshops impartits per la coreògrafa catalana Sónia Gómez. Les creacions presentades a la mostra opten al Premi Pedra Viva 2020 valorat en 500 euros.

L’organització de Pedra Viva també aposta un any mes pel programa educatiu Cantera Viva, destinat a joves d’entre 12 i 18 anys per debatre conjuntament els espectacles del festival i realitzar un taller setmanal que obri noves possibilitats de comprensió i descoberta artística.

Per a més informació, entreu al web del festival: www.pedravivamenorca.com

Per estar al corrent de tot el que pots fer a Menorca, segueix-nos a IG i a Facebook i subscriu-te al butlletí informatiu de l’Apunt. Totes les setmanes rebràs un recull amb els millors plans i activitats per aprofitar al màxim el temps lliure!