Apunt Menorca Ruta cultural: l'art contemporani s'obre camí a Menorca | Apunt Menorca
Ruta cultural: l'art contemporani a Menorca

Ruta cultural: l’art contemporani s’obre camí a Menorca

Escrit per Apunt Menorca

Amb l’arribada de Hauser & Wirth a Menorca, l’oferta d’arts plàstiques ha anat creixent i, ja per aquest estiu, tenim diversos espais i exposicions pioneres per apropar-nos a l’art contemporani d’avantguarda.

La presència de la Galeria Cayón a Maó, l’obertura de LOÂC a Alaior, el naixement d’iniciatives en els marges com Oximoron i l’adequació i renovació de les sales i museus institucionals són algunes de les variables que s’han activat amb l’aparició de la marca suïssa.

Els principals projectes d’art contemporani a Menorca

A continuació fem un repàs pels principals atractius d’aquest nou panorama artístic que basteix l’illa:

HAUSER & WIRTH

Ubicada a l’Illa del Rei, es tracta de la nova seu d’una de les galeries més importants del món. Aquest any acaben de fer una reforma integral a les estances de l’illa perquè, de moment, s’hi pugui visitar l’exposició “Masses and Movements”, la primera individual de Mark Bradford a Espanya.

Seguint el model del seu espai a Somerset (Anglaterra), Hauser & Wirth busca vincular-se amb la comunitat local de manera sostenible i fixant-se en les potencialitats educatives. Per aquest mateix motiu, una de les obres efímeres que aquests mesos s’hi poden veure s’ha fet en col·laboració amb els alumnes de l’Escola d’Art de Menorca i és una intervenció directament esculpida damunt els murs de la galeria.

El projecte de Hauser & Wirth situa Menorca a l’epicentre de l’art contemporani mundial i suposa un impacte per a l’illa sense precedents. No podem fer altra cosa que fer-hi una visita, gaudir-ho i, ja que hi som, prendre alguna cosa a la seva Cantina.

Ruta cultural: art contemporani a Hauser & Wirth

GALERÍA CAYÓN

L’exposició pòstuma a Cruz-Diez El color como acción es podrà veure fins al 27 d’agost dins l’antic edifici dels cinemes Victoria de Maó. Aquesta mostra se suma a la intervenció de la façana de la Galeria Cayón, on s’hi pot veure Inducción cromática a doble frecuencia, unes peces de gairebé 6 metres d’alt concebudes per observar-se des de lluny ja que, a mesura que un s’hi apropa, allunya o desplaça, va descobrint els diferents colors que hi apareixen i desapareixen.

La proposta es complementa amb les intervencions cromàtiques que s’han fet als passos de vianants de la Costa de Ses Voltes. Cruz-Diez parlava d’«inducció cromàtica» i «d’autonomia del color» perquè els colors que veurem en l’obra no estan impresos en la mateixa, sinó que apareixen en la nostra retina de manera virtual i ens resulten tan veritables com els que estan impresos.

Ruta Cultural: art contemporani a Galeria Cayón

LOÂC

Alaior ha inaugurat a principis d’aquest estiu un centre d’art contemporani de competència internacional. Obres de Miró, Tàpies, Bourgeois, Barceló, Saura, Plensa… i una capella íntegrament dedicada a obres inèdites de Marina Abramovich són algunes de les sorpreses que arriben amb la seva col·lecció. Es tracta d’una de les col·leccions privades més importants de les Illes Balears, seguint el referent d’Es Baluard.

La iniciativa reuneix els grans artistes de l’art contemporani espanyol amb algunes aportacions estrangeres de pes que donen consistència i coherència a un discurs expositiu divers, transversal, de qualitat i de valor històric. La gran majoria de les 140 obres que s’exposen al LÔAC han estat temporalment cedides per diferents col·leccionistes, entre ells la francesa Isabelle Leurent, i es podran veure durant els pròxims tres anys, prorrogables a cinc.

LÔAC

ALBARRÁN BOURDAIS

Pioners i apassionats, Christian Bourdais i Eva Albarrán porten més de quinze anys treballant amb les figures claus de l’arquitectura i l’art contemporani. Avui són coneguts com una de les tres majors productores d’art contemporani a França i aquesta seu a Menorca és la seva segona galeria espanyola, juntament amb Madrid.

La marca franco-espanyola obre les seves portes amb una mostra pòstuma de Christian Boltanski —després que el creador francès es morís aquest estiu just acabats els preparatius de l’exposició. De manera que es tracta d’un homenatge molt sentit i amb un fort caràcter històric. També s’hi poden veure peces d’Angelika Markul i la proposta s’engloba amb el títol «Después».

Ruta cultural: art contemporani a Albarrán Bourdais

OXIMORON

Al marge de l’oferta institucional i d’aquestes prestigioses galeries, s’obre pas un Art Hub amb pretencions més punks i amb una vida és efímera. Un projecte bicèfal que pretén donar projecció a propostes artístiques de  proximitat.

Amb «Art is trash» per bandera, el impulsors del projecte van començar apostant per l’obra plàstica de l’il·lustrador Ivan Forcadell. Amb el títol «Un beso, una araña y una flor», la mostra, que es va poder veure fins al 29 de juliol, reunia composicions naïfs, del kitsch més colorit, en homanetge a l’escultora Louise Bourgeois. La nova exposició és a càrrec de Pol Marban i Theresia Malaise. «Inside. Paintings about us» es podrà veure durant l’agost.

A banda d’aquestes mostres, a la planta baixa s’hi poden contemplar diverses intervencions de Francisco de Pájaro (Art is Trash), mentre que el tercer pis de l’Oximoron és un espai col·lectiu dedicat a diferents artistes de l’illa.

Ruta cultural: art contemporani a Oximoron

MUSEU DE MENORCA

El Museu de Menorca també ha renovat imatge amb Magatzem d’històriesuna exposició pensada a partir de l’obra pictòrica Magatzems del port de Maó que mostra l’activitat al moll de Llevant en un dia qualsevol de mitjan segle XIX. Però si ens centrem en l’art contemporani, hauríem de parlar del Passeig de les escultures, iniciativa que reuneix al Claustre de Sant Francesc escultures de Mariam Blanco, Joan Costa, Laetitia Lara, Ana Llorens, Andreu Maimó i Jaume Ribalaiga que remeten a la naturalesa i al sentit simbòlic de la forma.

La verticalitat d’un bon nombre d’elles, totèmiques, filiformes o monolítiques, permeten relacionar l’orgànic amb l’elevació, ja sigui física i/o espiritual. Un conjunt d’escultures que permetran al visitant transitar per la creació contemporània balear a tall d’exercici contemplatiu, honorant així la funció primordial de tot claustre: la contemplació i la reflexió.

Per estar al dia d’altres activitats culturals d’interès, feu una ullada a l’agenda de l’Apunt. Us recomanem, així mateix, que us subscriviu al nostre butlletí informatiu per no deixar passar cap esdeveniment destacat de l’agenda menorquina.