Apunt Menorca Descobreix la màgia dels set fars de Menorca - Apunt, la guia de Menorca
Fars de Menorca

Descobreix la màgia dels set fars de Menorca

Escrit per Maria Solá

Et demanes què fer a Menorca? Vols conèixer una altra cara de l’illa balear? Et descobrim els set fars de l’illa: Favàritx, Cavalleria, Punta Nati, Artrutx, Illa de l’Aire, sa Farola i Sant Carles. Posa la ruta dels fars a la teva agenda.

Els fars tenen un halo de misteri que ens sedueix i ens atrapa. Els envolta el silenci, un silenci d’històries sense contar, de naufragis i vides solitàries. Menorca és coneguda com l’illa màgica i, possiblement, aquest títol tingui relació amb els set fars que custodien el seu litoral.

Majestuós, el far de Favàritx és un dels més coneguts de Menorca, tot i ser el darrer a ser construït l’any 1922. Situat al nord-est de l’illa i envoltat per un sorprenent paisatge lunar, és un dels grans atractius del Parc Natural de l’Albufera des Grau, el nucli de la Reserva de la Biosfera.

El far de Cavalleria ocupa el punt més septentrional de l’illa i també de Balears. Actiu des de l’1 de març de 1857, el més antic dels fars menorquins ha evitat nombrosos naufragis en un dels punts més problemàtics de la costa balear –es calcula que entre els segles XIV i XIX va haver a la zona més de 700 naufragis. A les seves dependències es pot visitar el Centre dInterpretació de la Costa Nord de Menorca.

El far de Punta Nati, a sis quilòmetres de Ciutadella, s’aixeca sobre els penya-segats de la costa nord-oest de Menorca. Com el de Cavalleria, aquest també és un punt clau per veure postes de sol, amb la peculiaritat que en els dies clars es pot veure el perfil de la veïna Mallorca. La història d’aquest far s’origina en un fet dramàtic: el naufragi del vapor francès General Chanzy el 1910. Aquest va ser el detonant que va decidir les autoritats a projectar un nou far a la costa nord.

El far d’Artrutx, a l’extrem sud-occidental de la costa menorquina, és l’únic amb ús turístic. Inaugurat el 1859, és el segon més antic de l’illa. La seva aparença actual és, però, més recent. Concretament, data de 1969, any en què es va decidir augmentar l’alçada de la torre 17 metres més fins arribar als 34 actuals, el que va obligar a reforçar l’estructura amb uns contraforts. D’ahí el seu aspecte singular. A les antigues dependències dels faroners hi ha avui dia un restaurant amb unes vistes privilegiades.

Amb una torre de 38 metres, el far de l’Illa de l’Aire és el més alt de Menorca –també ho va ser de Balears fins a la inauguració l’any 1977 del far Moscarter d’Eivissa- a més de ser l’únic al qual no s’hi pot arribar a peu. L’illot en el qual es troba, al sudest de Menorca, es caracteritza pel seu gran valor ecològic -hi habita sargantana negra, endèmica de l’illa.

A Menorca hi ha, a més, dos fars més, tal vegada menys il·lustres. Es tracta del far de sa Farola, el més urbà, situat a la bocana del port de Ciutadella, i el far de Sant Carles, al costat sud de la bocana del port de Maó, en una zona militar d’accés restringit.