Apunt Menorca Ruta per les principals fortificacions de Menorca | Apunt Menorca
Castell Sant Nicolau

Ruta per les principals fortificacions de Menorca

Escrit per Antoni Vallejo Ripoll

Les fortificacions de Menorca són el llegat de l’apassionant història de l’illa, marcada per la seva situació geogràfica al centre de la Mediterrània occidental, que l’ha convertit, al llarg dels segles, en lloc de pas de nombroses civilitzacions, i en l’objecte del desig de les grans potències que han aspirat a controlar aquest mar.

Els nombrosos castells i torres de defensa que s’escampen per la costa menorquina ens parlen d’aquesta riquesa històrica i ens conviden a viatjar al passat. A continuació, us proposem un recorregut per les principals fortificacions de Menorca.

Les principals fortificacions de Menorca

La Mola
Fortalesa Isabel II o La Mola · Foto: La Mola

La Mola

Construïda entre els anys 1848 i 1875 amb l’objectiu de protegir l’entrada del port de Maó, la fortalesa de la Mola és la construcció més imponent de Menorca, i fou una de les majors fortificacions europees del segle XIX.

Avui dia, la fortalesa ja no té cap funció militar, i acull activitats culturals i artístiques. Visitar els seus innombrables edificis i baluards, i recórrer els seus inacabables passadissos, ens permetrà fer un viatge per la història i descobrir aquesta gran obra d’enginyeria. Per a més informació, visiteu www.fortalesalamola.com


Fort Marlborough

Situat a la cala Sant Esteve, al municipi des Castell, el fort Marlborough fou construït entre 1710 i 1726, i és una de les fortificacions més espectaculars de la Menorca britànica. El fort destaca per la seva singular arquitectura, ja que fou excavat a la roca i no és visible des de l’exterior.

El complex disposa d’un modern muntatge expositiu que recrea la vida al fort, i ens permet reviure els assetjaments que va patir, així com conèixer la història de Menorca i Europa durant el segle XVIII.


Torre de Fornells
Torre de Fornells · Foto: Fundació Foment del Turisme de Menorca

Torre de Fornells

D’entre les fortificacions de Menorca destaquen un total de catorze torres de defensa, onze de les quals són d’origen britànic. D’entre aquestes, destaca la torre de Fornells, una de les més grans i ben conservades.

Va ser construïda l’any 1802 per protegir l’entrada del port de Fornells, i va ser restaurada i oberta al públic l’any 2000. Al seu interior, una petita exposició explica al visitant com era la vida dels soldats a la torre i les característiques constructives de l’edifici.


Castell de Sant Felip

Tot i que avui dia només en queden els fonaments, en el seu moment el castell de Sant Felip fou una de les fortificacions més importants de la Mediterrània. Construït a l’entrada del port de Maó per ordre de Felip II, a mitjan segle XVI, amb l’objectiu de defensar l’illa dels atacs dels pirates, com l’assalt de Barba-Rossa a Maó del 1533, durant el període britànic el castell es va anar ampliant fins a esdevenir una poderosa fortalesa.

L’any 1782, quan l’illa tornà a passar a sobirania espanyola, Carles III en va ordenar la demolició, per tal que no pogués tornar a caure en mans enemigues. El complex de galeries subterrànies que comunicaven les diferents parts del castell encara es pot visitar.


Castell de Sant Nicolau · Foto: Tono Balaguer / Shutterstock

Castell de Sant Nicolau

L’any 1558, Ciutadella fou atacada per una gran esquadra turca, que arrassà la ciutat i devastà el camp menorquí fins a Alaior. Es calcula que gairebé la meitat de la població de l’illa morí o fou esclavitzada, i l’impacte d’aquells fets fou tan gran que encara avui es recorden com l’any de sa desgràcia.

Per tal d’evitar nous atacs es construí el castell de Sant Nicolau a l’entrada del port de Ciutadella. Avui dia, l’elegància de la fortalesa l’ha convertit en una de les fortificacions més emblemàtiques de Menorca.


Castell de Sant Antoni

El castell de Sant Antoni fou edificat entre 1637 i 1677 per protegir la badia de Fornells de les ràtzies dels pirates, molt freqüents durant els segles XVI i XVII, i fou l’origen de l’actual nucli de població de Fornells.

Com el castell de Sant Felip, fou enderrocat per ordre de Carles III després de la dominació britànica, i actualment només en queden algunes restes, que es poden visitar mitjançant un circuit autoguiat.


Castell de Santa Àgueda

Situades al municipi de Ferreries, les ruïnes del castell de Santa Àgueda són un dels pocs testimonis de la presència musulmana a Menorca, un període no gaire conegut de la història de l’illa (segles X-XIII).

Construït sobre una edificació romana anterior, i situat a 264 metres d’altura, el seu emplaçament privilegiat el convertí en una de les principals fortificacions de Menorca durant l’època musulmana, i en l’últim reducte de la resistència islàmica durant la conquesta catalana de l’illa.

Si has arribat fins aquí, segurament t’interessi llegir aquesta entrada: “Descobreix la màgia dels set fars de Menorca”

Per a la redacció d’aquest post ens hem basat en els textos de les guies ‘Menorca Reserva de Biosfera”, i ‘Menorca Imprescindible’, de Triangle Postals

 

Foto portada © Shutterstock / Gonzalo Jara